Välkommen tillbaka till campus i höst!

Linköpings universitet öppnar successivt i höst. Regeringen gav beskedet att universitet och högskolor kommer att gå tillbaka till ordinarie verksamhet i höst vid en presskonferens under fredagseftermiddagen.

Charlotte Perhammar

Det innebär att regeringens och Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendation om distansläge för gymnasieskolor, eftergymnasiala utbildningar och universitet och högskolor upphävs den 15 juni. Linköpings universitet kommer att utgå från campusförlagd undervisning i höst, men övergången från distansläge till campusläge kommer att ske successivt.

– Vi är väldigt glada över att vi kan välkomna våra studenter tillbaka till våra campus, samtidigt som det är viktigt att vi alla fortsätter att ta personligt ansvar. Regeringens besked idag gör att de studenter som börjar i höst kan flytta hit, börja studera och få den utbildning de vill ha, säger rektor Helen Dannetun.

Regeringens besked går i linje med planeringen Linköpings universitet arbetar med inför höstterminens start. Vissa moment i utbildningarna kommer att ske på distans också i höst. Och pandemin finns kvar: de föreskrifter och rekommendationer som ges av Folkhälsomyndigheten gäller även för hösten, vilket ställer krav på utglesning och att grupper inte får vara för stora. Det ställer i sin tur krav på tillgång till lokaler och hur olika arrangemang ska genomföras.

– Vi har under en längre tid förberett oss för en successiv öppning av våra campus och nu kan vi rulla ut den planen efter beskedet idag. Det känns väldigt skönt. Vi har också under de här månaderna i distansläge dragit många lärdomar som vi kan ta med oss in i höstens arbete, och den här omställningen hade aldrig varit möjlig utan våra medarbetare och studenter som gjort stora insatser. Nu gäller det att fortsätta hålla ut och ställa om en gång till – tillsammans klarar vi det, säger Helen Dannetun.

Tillbakagången till campus ställer höga krav på både universitet och studenter, understryker Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

– Lärosätena har ett ansvar att anpassa undervisningen och minska smittspridning. Ett stort personligt ansvar ligger också på studenterna. Att klara av sina studier men också att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom, hålla avstånd och tvätta händerna. Tillsammans kan vi klara detta, säger Matilda Ernkrans i ett pressmeddelande.

Beskedet gäller tills vidare, men om situationen förändras så är regeringen redo att vidta åtgärder. Det går därför inte att utesluta att distansundervisning som huvudregel kan bli aktuell igen om så krävs.

Planeringen inför höstterminens start vid Linköpings universitet fortsätter och mer information kommer fortlöpande med fortsättning i nästa vecka.

OBS! Det här är en nyhetsartikel som inte uppdateras. Stöd och vägledning till studenter och medarbetare tillhandahålls kontinuerligt på insidan.liu.se/corona.

Tidigare nyheter
Visa/dölj innehåll