Språkverktyg underlättar dialog i vården

Två indiska masterstudenter har utvecklat ett verktyg för att överbrygga språkbarriärer mellan personal och patienter i sjukvården. Deras språk-appar testas nu på flera kliniker.

Grundarna av Worldish.

Tänk dig en man som nyligen flytt från Syrien och kommer in på en svensk akutklinik med svåra bröstsmärtor. Han har bristfälliga kunskaper i svenska och engelska, ingen i personalen behärskar arabiska och det är svårt att få fram någon som kan tolka.

Läkaren eller sjuksköterskan plockar då i stället fram ett par surfplattor med en skräddarsydd språk-app. De ställer frågor som visas och läses upp på arabiska för patienten, som i sin tur skickar tillbaka svar som förstås av personalen. Snabbt kan de ringa in vad som är problemet, ställa diagnos och påbörja behandling utan onödig försening.

Scenen ovan är bara ett exempel på hur ett nytt verktyg för kommunikation över språkgränserna kan göra skillnad i sjukvården. Bakom den nyutvecklade appen står det lilla startup-företaget Worldish och dess grundare Naveen Sasidharan och Abhishek Jacob Chethicatt.

Klarar stora invandrarspråk

För tre år sedan kom de från Kerala i sydöstra Indien för att läsa var sin masterutbildning i elektronik respektive industriell ekonomi på Linköpings universitet.

– Vi träffades faktiskt redan i Indien innan vi åkte hit på ett möte som Business Sweden arrangerade i vår hemstad Kochi, berättar Naveen Sasidharan. Jag hade länge velat starta företag och valde mellan att studera i Sverige och Tyskland. Jag lockades av det jag hörde om klimatet för innovation och entreprenörskap i Sverige. Och jag har verkligen inte ångrat mig. Nu lever jag min dröm!

De båda masterstudenterna fick tidigt upp ögonen för sjukvården som ett område där språkbarriärer ställer till problem – i värsta fall livshotande. De pratade med läkare på akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping som uppmuntrade dem att försöka hitta en lösning. Särskilt fokus skulle vara på det viktiga första mötet mellan vårdpersonal och patient.

Det väckte tanken på att utveckla ett digitalt verktyg för kommunikation över språkgränser.

Av en tillfällighet fick Naveen Sasidharan och Abhishek Jacob Chathicatt kontakt med LiU Holding – och med hjälp av stödet från innovationsrådgivarna där fick deras idéer mer konkret form och en rejäl skjuts framåt!

– Utan dem hade vi aldrig varit där vi är idag, konstaterar Abhishek Jacob Chathicatt.

För ett år sedan hade de en prototyp klar. I appen – kallad Helen – har man samlat ett stort antal medicinska frågor och svar på olika språk. Förutom svenska och engelska så hanterar appen arabiska, somaliska och dari (som talas bland annat i Afganistan).

– Det är stora invandrarspråk, där det också är stor brist på certifierade tolkar i Sverige. Vi är även på gång med tigrinya, som talas i Eritrea, berättar Naveen Sasidharan.

Nu testas appen på fem olika mottagningar i Östergötland: en akutklinik, en kvinnoklinik, två vårdcentraler och i folktandvården. Den har skräddarsytts för respektive verksamhet.

– Vi har diskussioner med läkare och annan vårdpersonal som använder appen. De ser att den kan göra nytta. Det är fantastiskt roligt, säger Abhishek Jacob Chathicatt.

Hjälp ut på marknaden

Idag är det tolv medarbetare i Worldish, flera av dem studenter som arbetar på deltid. De jobbar med programmering, marknadsföring, översättning och med att fylla på med relevant medicinskt innehåll. Bolaget har även ett advisory board i vilket det ingår läkare.

De håller till i företagsinkubatören Lead i Mjärdevi Science Park, strax intill Linköpings universitet. Där får de och andra start-ups hjälp att ta klivet ut på marknaden.

– Vi har fått så mycket stöd från Linköpings universitet och innovationsverksamheten här, säger Naveen Sasidharan.

Ifjol valdes Worldish ut som ett av landets rivstartsbolag av Swedbank. Det gav dem 250 000 kronor och dessutom tillgång till ett nätverk av investerare och skräddarsydda utbildningsprogram.

Om fem år hoppas de vara etablerade i Sverige, men också i övriga nordiska länder och Tyskland, kanske även i USA och Kanada.

– För oss är det fantastiskt att på detta sätt få vara med och bidra till att människor snabbt kan få tillgång till rätt vård, säger Abhishek Jacob Chathicatt.

Senaste nytt från LiU