Den LiU-utvecklade yoga-appen. Foto: Karin LinhardtIT-avdelningens projekt- och utvecklingsenhet driver utvecklingsprojekt kring de system och applikationer som universitetet använder. Ibland dyker det även upp förfrågningar om lite andra typer av projekt internt, som när en förfrågan om att utveckla en yoga-app dök upp från forskare på Institutionen för medicin och hälsa. Samarbeten av den här typen är något IT-avdelningen gärna genomför som ett stöd till forskningsverksamheten på LiU.
Yoga via länk och på egen hand
Appen skulle användas i en studie om hälsoeffekter av yoga på distans och involverade 200 deltagare. Deltagarna i studien skulle med stöd av en surfplatta kunna utföra yoga på egen hand och delta i schemalagd livesänd yoga med en instruktör. IT-avdelningens projektgrupp som bestod av projektledare Josefine Swahn och systemutvecklaren Thibault Durand hjälpte till att reda ut behov, komma med kostnadseffektiva och tillförlitliga lösningsförslag samt att utveckla en app.
– Det var ett väldigt diversifierat projekt. Vi har agerat mer som rådgivare än utvecklare i det här uppdraget och det var det de var i behov av. Ibland är det bra att lyssna på vad kunden behöver och sedan kunna ha en dialog för att komma fram till vad man ska göra, säger Thibault.
I appen som utvecklades av IT-avdelningen kunde deltagarna följa yogaprogram med bild- och ljudmaterial som vägledning och de kunde även läsa generell information om yoga. Ursprungstanken med den livesända yogan via videosamtal var att ha denna funktion inbyggd i appen men projektgruppen kom fram till att det skulle bli mer prisvärt och pålitligt att använda ett befintligt verktyg vars primära användningsområde var just videosamtal. För deltagarna i studien betydde det här att surfplattan som projektet tillhandahöll innehöll två appar istället för en.