Länk till universitetets hemsida

Teknik med känsla

Teknik och känsla i underbar förening . . . Det är ämnet för LiU-doktoranden Simon Schüttes (bilden) avhandling, där han förklarar hur man når konsumenternas hjärtan och magar i design av nya produkter.

Metoden Kansei engineering har sitt ursprung i Japan, där industrin länge jobbat medvetet på att få till den rätta känslan i en bil, en videokamera eller varför inte en behå. Nu är det hög tid att föra över samma tänkande till Europa. I avhandlingen som läggs fram på fredag beskrivs exempel med truckar, dammsugare och fordonsdetaljer från LiU:s samarbete med svenska industriföretag.

– Kvalitetskänsla är en helhetsupplevelse som påverkas av alla våra sinnen. De företag vi diskuterat med anser att området är mycket viktigt, men de behöver effektivare metoder att undersöka och värdera kvalitetskänslan hos sina produkter, säger Simon Schütte, som doktorerar i kvalitetsteknik vid Institutionen för konstruktions- och produktionsteknik.

Ordet kansei är bildat av två japanska skrivtecken som tillsammans står för känsla eller känslighet, men i begreppet ingår också intuition, estetik och affektion. Första steget i en Kansei-studie är att genom intervjuer ta fram en uppsättning ord som beskriver egenskaper hos en viss produkt eller detalj. Sedan får en grupp kunder/användare ta ställning till hur väl dessa begrepp stämmer på olika variabler av design och konstruktion. Resultatet behandlas med statistiska metoder och steg för steg växer den mest attraktiva lösningen fram.

Forskargruppen vid LiU med professor Jörgen Eklund i spetsen är en av de ledande på området i Europa och har sedan flera år ett samarbete med japanska kolleger. På fredag gästas LiU av upphovsmannen bakom Kansei engineering, professor Mitsuo Nagamachi vid Hiroshima International University, som ger ett öppet seminarium med inriktning på näringslivet.

2005-06-14
Länk till sidans topp