Länk till universitetets hemsida
Aktuellt


Mikrohelikopter från LiU tog priset

En obemannad mikrohelikopter från LiU blev bäst i klassen vid en internationell forskartävling för MAV (micro-aerial vehicles) i tyska Garmisch-Partenkirchen.

Tidigare har gruppen för obemannade flygfarkoster vid Institutionen för datavetenskap (IDA) skaffat berömmelse för sin autonoma minihelikopter, ett resultatet av det sjuåriga forskningsprojektet WITAS. Nu har man gått ner i skala och ett drygt år efter starten är den lilla LinkMAV fullt flygfärdig.

Förra veckan deltog gruppen i en skarp tävling mellan de bästa MAV-teamen i USA och Europa.

- Vi vann i klassen bästa helikopter, vilket var vad vi kunnat hoppas på, säger professor Patrick Doherty (bilden).

LinkMAV vägde i sitt ursprungliga utförande 650 gram, men fick bantas ned till 495 för att klara tävlingsreglerna. I den vikten ryms allt som behövs: elmotor, styrdator, sensorer, radiomottagare, batteri och videokamera, plus lite till.

De 16 deltagande farkosterna skulle utföra ett uppdrag där det gällde att flyga efter en bestämd rutt till en byggnad där en terrorist antogs befinna sig. Denne skulle identifieras och videofilmas från luften. Själva uppdraget löstes allra bäst av ett mikroflygplan (med vingar) från University of Arizona, men LiU:s farkost tog alltså hem klassen för helikoptrar. Priset är en option på ett forskningsanslag värt 60 000 US-dollar, som gruppen kan ansöka om.

I forskargruppen ingår Simone Duranti (gruppledare), Gianpaolo Conte, David Lundström, Mariusz Wzorek, Piotr Rudol, Torsten Merz och Patrick Doherty. Deras forskning är finansierad av Wallenbergstiftelsen och Linklab, Saabs och LiU:s gemensamma flygforskningslaboratorium.

En vidareutvecklad LinkMAV ska kunna ta sig in i byggnader för att exempelvis undersöka situationen vid kemikalieolyckor, bränder eller översvämningar som i New Orleans. Det finns också många polisiära användningsområden. Och priset blir inte avskräckande: en serietillverkad modell behöver inte kosta mer än cirka 15 000 kronor.

Mer information om tävlingen

2005-09-27
Länk till sidans topp

Informationsansvarig: Webbredaktionen