Business Ethics, advanced course, 7.5 hp

Business Ethics, advanced course, 7.5 credits

721A48

Huvudområde

Tillämpad etik

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Kurstyp

Fristående kurs

Examinator

Elin Palm, Lars Lindblom

Kursansvarig

Vuko Andric

Studierektor eller motsvarande

Martin Berzell

Tillgänglig för utbytesstudenter

Ja

Kontaktinformation

VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
Fristående kurs (Helfart, Dagtid) VT 2024 202404-202408 Engelska Linköping, Valla
Fristående kurs (Helfart, Dagtid) VT 2024 202404-202408 Engelska Linköping, Valla

Huvudområde

Tillämpad etik

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Fördjupningsnivå

A1N

Förkunskapskrav

  • 180 hp godkända varav 90 hp i något huvudområde inklusive 15 hp självständigt arbete
  • Engelska 6
    Undantag ges för svenska

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande på en avancerad nivå kunna:
- redogöra för och analysera begrepp och teorier inom området affärsetik
- redogöra för och analysera centrala frågor inom affärsetik
- beskriva och analysera etiska problem inom affärsetik
- kritiskt värdera positioner och argument.

Kursinnehåll

Affärsetik är ett ämnesområde som innefattar både den allmänna frågan om gränssnittet mellan ekonomisk praktik och etisk teori, och mer specifika frågor såsom etiska aspekter på företagens sociala ansvar, professionalism, beslutsfattande, arbetstagarnas rättigheter och miljö och globala frågor.
Kursen innehåller fyra områden: affärsetik och normativa teorier, affärsetik och de ekonomiska vetenskaperna, frågor inom affärsetik, och fallstudier i affärsetik. Genom att utveckla analysverktyg, kommer studenterna att kunna analysera och värdera problem och teorier inom området affärsetik. Förmågan att kritiskt bedöma frågor om verksamheten ur etisk synvinkel utövas av textanalys och fallstudier.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och gruppdiskussioner. Den studerande är aktivt delaktig i seminarieförberedelser individuellt och i grupp. Deltagande i seminarier och gruppdiskussioner är obligatorisk. Den studerande ska också utöva självstudier. Undervisningsspråk: Engelska

Examination

Kursen examineras genom muntliga presentationer och individuella uppsatsarbeten. Detaljerad information om examinationen hittas i kursens studiehandledning.

Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift. 

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

ECTS, EC

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan. 

Institution

Institutionen för kultur och samhälle
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
EX01 Seminars 2.5 hp U, G
EX02 Individual Examination 5 hp EC

Böcker

Litteraturlista finns under Övriga dokument.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.