Magisterkurs i medie- och kommunikationsvetenskap, 60 hp

Media and Communication Studies 4, advanced course, 60 credits

738A03

Huvudområde

Medie- och kommunikationsvetenskap

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs

Examinator

Christian Svensson Limsjö

Kursansvarig

Christian Svensson Limsjö

Studierektor eller motsvarande

Christian Svensson Limsjö

Kontaktinformation

VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
Fristående kurs (Halvfart, Dagtid) HT 2020 202034-202223 Svenska Linköping, Valla

Huvudområde

Medie- och kommunikationsvetenskap

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Fördjupningsnivå

A1X

Förkunskapskrav

  • Godkänd Medie- och kommunikationsvetenskap 60 hp (grundkurs och fortsättningskurs)
  • Godkänd Medie- och kommunikationsvetenskap, fördjupningskurs, 30 hp, med minst 22,5 hp godkända inklusive uppsatsen.
  • Godkänd svenska och engelska motsvarande grundläggande behörighet på grundnivå.

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande på en avancerad nivå kunna:

- reflektera kring, problematisera och kritiskt diskutera relationen mellan medier och samhälle

- redogöra för och kritiskt analysera centrala teoritraditioner och perspektiv inom medievetenskap, särskilt de som rör medialisering och gestaltning

- självständigt analysera och utvärdera medievetenskapliga perspektiv och forskningsresultat i relation till det omgivande samhället

- redogöra för och kritiskt granska de forskningsmetoder – och deras teoretiska utgångspunkter - som kan användas inom medie- och kommunikationsvetenskap

- kritiskt analysera och diskutera metodval för olika typer av forskningsfrågor och hur presentationen av forskningsresultat kan anpassas i relation till vald publik, forskningsfråga och metod 

- kritiskt bedöma olika medievetenskapliga metoders kunskapsanspråk 

- kritiskt reflektera över medievetenskapliga metoders politiska och etiska aspekter 

- kritiskt diskutera forskningens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och den enskilde forskarens ansvar för hur forskningen bedrivs och hur dess resultat används 

- självständigt identifiera och formulera ett forskningsproblem som kan bidra till kunskapsutvecklingen inom medie- och kommunikationsvetenskap samt utifrån detta planera och genomföra en vetenskaplig undersökning

Kursinnehåll

Medie- och kommunikationsteori – medialiserings- och gestaltningsperspektiv, 7,5 hp

Kursen aktualiserar centrala teorier för medie- och kommunikationsvetenskapen. Dels behandlas teorier om medialisering och den medierade konstruktionen av verkligheten, dels begreppet ”framing” och den så kallade gestaltningsteorin. I fokus står mediernas sociala och kulturella kontexter och frågor som rör makt och identitet. Kursen syftar till att generera insikter i hur medievetenskapen kan användas för att förstå och analysera samhällsutvecklingen.

Avancerade forskningsmetoder inom medie- och kommunikationsvetenskap, 7,5 hp

Kursen behandlar centrala metodologiska traditioner och positioner inom ämnet Medie- och kommunikationsvetenskap. Fokus ligger på att kritiskt problematisera och analysera vetenskapliga, politiska och etiska aspekter av olika medievetenskapliga forskningsmetodologier. Kursen innehåller analyser av aktuella medievetenskapliga forskningsprojekt samt studenternas egna problemorienterade metodtillämpningar.  Kursens övergripande syfte är att lägga grunden för tillräcklig metodologisk kunskap för att studenterna längre fram i kursen ska kunna designa och genomföra ett självständigt forskningsprojekt på avancerad nivå.

Uppsatsförberedande kurs i medie- och kommunikationsvetenskap, 7,5 hp 

Kursen utgör en förberedelse inför uppsatsarbetet. Den ska ge möjlighet till fördjupad kunskap om medievetenskapliga arbeten och teorier som är relevanta för uppsatsen. Den studerande ska få en inblick i uppsatsarbetets problemområde och utifrån detta formulera relevanta frågeställningar.
Individuell fördjupning inom medie- och kommunikationsvetenskap, 7,5 hp 
I kursen väljer studenten - i samråd med handledare - att fördjupa sig inom ett område inom medievetenskapen. Fördjupningsområdet ska vara relevant och förberedande för det kommande uppsatsarbetet.

Självständigt arbete i Medie- och kommunikationsvetenskap, 30 hp

I kursen fördjupas, används och diskuteras kunskaper om aktuell forskning och utveckling inom medie- och kommunikationsvetenskap, liksom kunskaper om för ämnet relevanta teoretiska utgångspunkter och vetenskapliga metoder. Under kursen skall den studerande under handledning planera, genomföra och rapportera en självständig vetenskaplig undersökning som skall bidra till kunskapsutvecklingen inom medie- och kommunikationsvetenskap. Den studerande skall också kritiskt granska och diskutera ett annat vetenskapligt arbete.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och handledning. Förutom schemalagd tid förväntas de studerande arbeta med självstudier, enskilt eller i grupp.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i seminarier med muntlig presentation, individuella skriftliga inlämningsuppgifter och hemtentamen. Dessutom ett PM, skriftlig och muntlig presentation, samt försvar och opposition av vetenskapligt arbete. Detaljerad information återfinns i studieanvisningen. 

Om LiU:s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det. Om koordinatorn istället har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för kultur och samhälle
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
EXA1 Medie- och kommunikationsteori 7.5 hp U, G, VG
EXA2 Avancerade forskningsmetoder inom medie- o komm vetenskap 7.5 hp U, G, VG
EXA3 Uppsatsförberedande kurs i medie- o kommunikationsvetenskap 7.5 hp U, G, VG
EXA4 Individuell fördjupning inommedie- o kommunikationsvetenskap 7.5 hp U, G, VG
EXA5 Halvvägsseminarium 15 hp U, G, VG
EXA6 Magisteruppsats 15 hp U, G, VG

Övrigt

Se mer information under Övriga Dokument

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida. Klicka på filen för att spara ner och öppna den.