Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor, avancerad, 30 hp

Podcast - audio editing, dramaturgy and production conditions, advanced, 30 credits

739A60

Kursen är nedlagd.

Huvudområde

Kultur och mediegestaltning

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs

Examinator

Annelie Norberg

Kursansvarig

Annelie Norberg

Kontaktinformation

VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
Fristående kurs (Halvfart, Dagtid) HT 2019 201934-202023 Svenska Norrköping, Norrköping

Huvudområde

Kultur och mediegestaltning

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Fördjupningsnivå

A1X

Förkunskapskrav

150 hp godkända inom områden som ljudproduktion, journalistik alt. humanistiska, samhällsvetenskapliga, konstnärliga eller it-/medietekniskt orienterade ämnen eller motsvarande. Alternativt yrkes- eller produktionserfarenhet på heltid inom nämnda områden. Svenska och engelska motsvarande grundläggande behörighet på grundnivå.

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
- kritiskt granska och redogöra utförligt för och analysera utvecklingen av radio- och podcastområdet, inom olika fält som ljudberättande, gestaltning, genrekonventioner, teknik, spridning och förmedling.
- redogöra för och kritiskt granska den digitala utvecklingen inom medie- och kommunikationsområdet; de förändrade förutsättningarna som möjliggör podcastproduktion och spridning av innehåll med digital informationsteknik.
- redogöra för kommersialisering, ekonomisk hållbarhet och budget kopplat till podcastproduktion.
- tekniskt arbeta med ljudproduktion: inspelning, redigering, intervjuteknik, röstinläsning och manusskrivande.
- muntligt och skriftligt redogöra för och analysera ljud som tecken, som gestaltande och kulturellt fenomen.
- formulera, utveckla och slutföra ett eget omfattande projekt i form av en publicerbar podcastproduktion. 
- behärska analytisk och reflexiv förmåga, i relation till produktions- och projektarbete.
- uppvisa samarbeta och lösa problem i relation till uppdragsgivare, samverkanspartners och inspelningsteam. 

Kursinnehåll

Kursen kopplar samman teknik, gestaltning och vetenskapligt arbete på ett laborativt sätt och betonar växelspelet mellan produktions- och gestaltningsarbete inom ljud som tekniskt underbyggd process, och vetenskapliga perspektiv på publiker, konvergens och kommunikation.
Kursen utforskar fenomenet podcast och knyter an till utvecklingen och spridningen av innehåll i digitala medier.
Med utgångspunkt i journalistiska och dokumentära arbetsmetoder betonas förmedlandet av innehåll, storytelling, dramaturgi, idé- och konceptutveckling. Kursen fokuserar på ljudberättande och ljudgestaltning genom intervjuer, manus, redigering, musik och ljudbilder. Kursen tar upp ljud som betydelsebärare och innehåller övningar och analys av ljud.
Kursen omfattar hela produktionsprocessen - från idé och vetenskapliga perspektiv, innehåll och dramaturgi, digital produktionsteknik och spridning. Här ingår även ekonomisk hållbarhet och budget, plattform, lansering och kommunikation, pitch av idé, samt immaterialrätt.
I kursen ingår ett omfattande självständigt produktionsarbete, med betoning på storydriven, berättelsebaserad podcast, där studenten fördjupar sig och omsätter sina kunskaper i praktik. Det producerade materialet ska hålla en publicerbar nivå och kunna förankras bland externa avnämare.
 

Undervisnings- och arbetsformer

Arbetsformerna är varierande och studentaktiva, där teoretiska studier, egna undersökningar och gestaltningsarbete integreras. Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Dessa varvas med lyssningsövningar och övningar i ljudgestaltning, analys av ljud och ljuddramaturgi.
Dessutom bedrivs under kursens gång undervisning i det praktiska handhavandet av ljud. Detta sker genom ljudlaborationer och övningar gällande inspelning, inläsning, redigering och publicering. Student på avancerad nivå deltar i detta efter behov utifrån de förkunskaper den har.
Studerande ska på egen hand formulera och genomföra ett projektarbete. Detta i form av en podcastproduktion. Målsättningen är att denna produktion ska vara externt förankrad. Parallellt med ljudproduktionen görs en teoretisk fördjupning i form av essä- och rapportskrivande.
Projektet löper under en stor del av terminen och genomförs med fortlöpande handledning. Det redovisas i form av muntlig presentation, skriftlig analys samt genom presentation av det ljudande produktionsmaterialet.
Därutöver förväntas studenten utöva självstudier.

Examination

Examination sker genom redovisning och presentation av ett publicerbart eller externt förankrat projektarbete. Detta sker skriftligt och muntligt, samt genom presentation av ljudande produktionsmaterial. Examinationen omfattar produktionsprocessen, det teoretiska, analytiska skrivandet såväl som den färdiga ljudproduktionen i projektarbetet. I detta ingår även reflektion över det egna arbetet. Examinationen sker även löpande genom aktivt deltagande i seminarier, workshops och övningar. Detaljerad information återfinns i studiehandledningen.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
EXA4 Examination 7.5 hp U, G, VG
EXA3 Examination 7.5 hp U, G, VG
EXA2 Examination 7.5 hp U, G, VG
EXA1 Examination 7.5 hp U, G, VG

Böcker

Abel, Jessica, (2015) Out on the Wire: The Storytelling Secrets of the New Masters of Radio Broadway Books

ISBN: 9780385348430

Rylander, Per Erik, Andreasson, Claes, (2009) Berätta med ljud : [att spela in, redigera och mixa i dator] 2. uppl. Lund : Studentlitteratur, 2009

ISBN: 9789144055961

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.