Svenska som andraspråk 2, fortsättningskurs, 30 hp

Swedish as a Second Language 2, continuation course, 30 credits

910G05

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående kurs

Examinator

Elisabeth Zetterholm

Kursansvarig

Elisabeth Zetterholm

Studierektor eller motsvarande

Elisabeth Zetterholm

Kontaktinformation

VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
Fristående kurs (Halvfart, Kvällstid) HT 2023 202334-202423 Svenska Linköping, Valla

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1X

Förkunskapskrav

  • Svenska som andraspråk 1, 30hp varav 15 hp godkända.

Lärandemål

Efter genomgången kurs ska den studerande:
- ha inhämtat teorier om andraspråks utveckling hos barn och vuxna
- ha satt sig in i och kunna reflektera kring förhållandet mellan språk och situation
- ha satt sig in i forskning kring gruppspråk och språklig identitet
- kunna föra ett insiktsfullt resonemang kring språkliga normer och attityder till olika språkbruk
- kunna tillämpa de teoretiska kunskaperna i konkreta resonemang kring och exempel på språkutvecklande arbetssätt inom svenska som andraspråksundervisningen för olika åldrar
- kunna formulera ett mindre forskningsbart problem och producera en språkligt korrekt uppsats med vetenskapligt anslag. Han/hon kan också granska en uppsats ur ett språkligt och vetenskapligt perspektiv.

Kursinnehåll

Språkinlärning, 7,5 hp
I denna delkurs ingår studier av teorier om språkutveckling, särskilt utveckling av två eller flera språk hos barn och vuxna, språkundervisning och språkinlärning samt relationen mellan språket och individens övriga utveckling och förhållande till omvärlden.

Flerspråkighet, 7,5 hp
I denna delkurs studeras förhållande mellan språk och situation, liksom språkliga normer och attityder till olika språkbruk samt språket som gemenskapsfaktor och social barriär. Här ingår också språkliga minoriteters situation och flerspråkiga samhällen.

Metodik, 7,5 hp
Delkursen innehålller fortsatt orientering om andraspråksundervisningens mål och organisation. Här diskuteras undervisningsmetodik och språkutvecklande arbetssätt med utgångspunkt i kursens teoretiska moment. Analys och diskussion av undervisningsmaterial och undervisningssituationer ingår.

Projektarbete, 7,5 hp
Denna delkurs utgörs av en utarbetandet av en uppsats om ett relevant ämne. Uppsatsen ska baseras på en empirisk undersökning.

Undervisnings- och arbetsformer

Förutom självständiga studier av kurslitteratur, inläsning av relevant litteratur inför uppsatsarbetet samt utarbetandet av uppsatsen ingår grupparbeten utanför schemalagd tid. Schemalagda aktiviteter är föreläsningar/lektioner, seminarier och gruppövningar.

Examination

Examinationen på kursen sker genom skriftliga tentamina, muntliga och skriftliga redovisningar av genomtänkta och teoretiska grundade metodiska tillämpningar, uppsatsen och granskning av en annan uppsats.

För att få Väl Godkänt på kursen krävs VG på 15 hp inklusive D på de obligatoriska momenten.

Gäller för alla kurser oavsett betygsskala.

  • Studerande som underkänts två gånger på kursen eller del av kursen har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Om kursen har tregradig betygsskala (U – VG) gäller följande:

  • Studerande som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

För kurser där obligatoriska moment ingår gäller följande:

  • Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift.

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.  

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.  

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Kursen reviderad 2020-04-02; Dnr LiU-2020-01361

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan.

Om undervisnings- och examinationsspråk

Undervisningsspråk visas på respektive kurstillfälle på fliken "Översikt". Examinationsspråk relaterar till undervisningsspråk enligt nedan:

  • Om undervisningsspråk är Svenska ges kursen i sin helhet eller till stora delar på svenska. Observera att även om undervisningsspråk är svenska kan delar av kursen ges på engelska. Examinationsspråk är svenska.
  • Om undervisningsspråk är Svenska/Engelska kan kursen i sin helhet ges på engelska vid behov. Examinationsspråk är svenska om kursen ges på svenska eller engelska om kursen ges på engelska.
  • Om undervisningsspråk är Engelska ges kursen i sin helhet på engelska. Examinationsspråk är engelska.

Institution

Institutionen för kultur och samhälle
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
OBL3 Obligatoriskt seminarium och gruppövning 0 hp D
OBL2 Obligatoriskt seminarium och gruppövning 0 hp D
OBL1 Obligatoriskt seminarium och gruppövning 0 hp D
LÄ04 Projektarbete 7.5 hp U, G, VG
LÄ03 Metodik 7.5 hp U, G, VG
LÄ02 Flerspråkighet 7.5 hp U, G, VG
STN1 Språkinlärning 5 hp U, G, VG
STN2 Begrepp inom språkinlärning 2.5 hp U, G, VG

Böcker

Litteraturlista finns under Övriga dokument. 

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.