
Välkommen till tre spännande år på Sjuksköterskeprogrammet. Här kommer viktig information inför terminsstarten.
Välkommen till tre spännande år på Sjuksköterskeprogrammet. Här kommer viktig information inför terminsstarten.
Klockan 10.00-10.30 är det en välkomstceremoni för alla programstudenter på Medicinska fakulteten i Växthuset på Campus Universitetssjukhuset
(Campus US), ingång 75, 76 eller 78.
Efter den gemensamma ceremonin genomförs programspecifika upprop. Sjuksköterskeprogrammets upprop är uppdelat för respektive studieort:
• För dig med studieort LINKÖPING är upprop kl. 10.45 - 11.30. Lokal: Granit, plan 9, ingång 7, Campus US.
• För dig med studieort NORRKÖPING är upprop kl. 11.45-12.30. Lokal: Granit, plan 9, ingång 7, Campus US.
Det är obligatorisk närvaro vid upprop (gäller alla utbildningar vid LiU, beslut 2013-01322). Om du har skäl att inte närvara, kontakta studievägledare före upprop (se adress nedan). Om du inte närvarar vid upprop, och inte meddelat detta till studievägledare förlorar du din plats på programmet.
Före uppropet sker välkomstceremonin med följande schema:
Tid: 23/1 kl 10.00-10.30
Plats: Växthuset (hus 511, ingång 75/76), Campus US.
Hållpunkter:
10.00 Lithe Blås
10.10 Välkommen från dekan och prodekan LiU samt Region Östergötland
10.25 Consensus
10.30 Klart
Sjuksköterskeprogrammet är en professionsutbildning: den leder till en yrkesexamen (sjuksköterska) och en kandidatexamen (omvårdnad). Efter slutfört program kan du ansöka om legitimation som sjuksköterska.
Omvårdnad och hälsofrämjande arbete är sjuksköterskans kompetens- och ansvarsområde. Som legitimerad sjuksköterska har du ansvar för omvårdnaden och leder omvårdnadsarbetet i vårdteam. Arbetet förutsätter att du har inhämtat goda kunskaper i omvårdnadsvetenskap och medicinsk vetenskap.
Sjuksköterskeprogrammet omfattar teori och praktisk tillämpning inom omvårdnad. Du studerar också ämnen såsom etik, kommunikation, patientsäkerhet, personcentrerad vård, kvalitet och teamarbete. Arbetet som sjuksköterska fordrar en helhetssyn på människan, men också förståelse för grupper och samhälle. Du studerar därför ämnena människokroppens anatomi och fysiologi, sjukdomslära, farmakologi och läkemedelshantering med mera. Dessa kunskaper ger dig förutsättning att även arbeta med förebyggande omvårdnad och med människor som har ohälsa eller sjukdom.
Ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt är grunden för akademiska studier, och du kommer genom utbildningen att arbeta utifrån bästa tillgängliga kunskap.
Den pedagogiska utgångspunkten för sjuksköterskeprogrammet (och andra grundutbildningar vid Medicinska fakulteten) är problembaserat lärande, PBL. PBL är studentcentrerat vilket ger dig som student ansvar för ditt lärande genom ett aktivt och bearbetande förhållningssätt till olika lärstödjande moment och uppgifter.
Vi rekommenderar att du inför start på sjuksköterskeprogrammet förbereder dig genom att läsa följande litteratur (som rör högskolestudier och sjuksköterskans profession):
Bergman, M. & Israelsson, B-M. Att studera på högskolan – studieteknik och motivation på vägen. 2:a uppl. Lund: Studentlitteratur, 2018. Denna bok introduceras i ett antal Youtube-sekvenser som du finner via den här länken
Dahlborg-Lyckhage, E. (red). Att bli sjuksköterska – en introduktion till yrke och ämne. 3:e uppl. Lund: Studentlitteratur, 2019.
Vi rekommenderar också att du repeterar dina förkunskaper om människokroppens anatomi och fysiologi samt kemi och matematik. Förslag på litteratur: Naturkunskap 1 och 2 samt Kemi 1–3 (gymnasienivå).
PBL innebär bland annat att det inte finns obligatorisk litteratur på programmet, däremot referenslitteratur. Information om referenslitteratur ges första kursveckan. Då får du också schema för första terminen.
Nästan hälften av utbildningen på sjuksköterskeprogrammet omfattar klinisk träning och tillämpning av teoretiska kunskaper. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) genomförs i alla terminer, inom olika verksamheter (regional och kommunal samt privat hälso- och sjukvård).
VFU genomförs i hela Östergötland, vilket innebär att du ska vara beredd att resa till andra orter än din studieort. Schemat vid VFU innebär dag-, kvälls-, natt- och helgarbete.
Eventuella merkostnader för resor vid VFU betalas av dig som student. För din och andras säkerhet ska hygienregler följas under VFU. Du skall också följa verksamhetens hygienregler. Region Östergötlands hygienregler finner du här: Region Östergötlands hygienregler.
Efter IPL1 är det två veckor VFU. Därefter följer fortsatta ämnesspecifika studier på sjuksköterskeprogrammet..
Alla kurser i programmet ges på helfart och är campusförlagda. Utöver basgrupp ingår både obligatoriska och lärstödjande moment samt självstudier. Det är inte möjligt att ansöka om ledighet under terminstid på universitetet.
Medicinska fakulteten erbjuder ett faddersystem, där du som student har möjlighet att ta del av erfarenheter från någon som kommit längre i programmet. Läs mer om detta på:
Har du frågor inför studiestart är du välkommen att höra av dig till studievägledaren på respektive studieort. För kontakt (via telefon och mejl, eller för att boka ett möte), vänd dig till: