Ljudkultur - Ljudlandskap och skapande av ljud, grundnivå, 30 hp

Ljudkultur - Ljudlandskap och skapande av ljud

Ljudkultur - Ljudlandskap och skapande av ljud, grundnivå, 30 hp

HT 2019, Deltid 50%, Norrköping

Är du fascinerad av ljud ? Du har kanske redan fått upp intresset från musiken, konsten, filmen och radion? Eller kanske de olika ljudlandskap vi befinner oss i varje dag? 

Ljuden i vår värld förekommer i oräkneliga sammanhang och skepnader. Tystnaden existerar egentligen inte, fastän det kanske är riktigare att säga att även tystnaden har många skepnader. Slut dina ögon och lyssna, vad består ljudlandskapet av där du befinner dig?

Tack vare teknologins utveckling sedan 1800-talet har människan sänt, lagrat och förstorat ljud men också elektroniskt genererat och digitaliserat ljud. Ljudet har förvandlats till något helt nytt och tidigare okänt. Ljudets framfart skapar också frågor och drömmar om vad det representerar och hur det påverkar oss. Och vad är egentligen musik?

I kursen ”Ljudkultur - ljudlandskap och skapande av ljud” utforskas många aspekter av ljud och ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper.

Det här är en kurs för dig som vill utforska ljudet både teoretiskt och praktiskt.

I kursen ingår en teoretisk och historisk fördjupning, liksom lyssningsövningar, analys av ljud och ljuddramaturgi. Vi studerar, undersöker och praktiserar olika koncept med ljud.

”Ljudkultur” har också praktiska övningar. Du lär dig grunderna för inspelning, redigering och publicering genom ljudlaborationer och workshops. Du genomför också ett eget projekt där du kan fördjupa dig i olika riktningar inom ljud.

Kursen behandlar ljud både som kulturellt och gestaltande fenomen och som kommunikation i olika medier som radio, film och utställning. Även ljudkonst, elektro-akustisk musik, akustisk design och soundscape studeras.

Vem är du?

Den här kursen vänder sig till dig som rör dig i flera olika ljudmiljöer och vill förmedla dessa till andra, dokumentärt eller konstnärligt. Den passar också den som arbetar med utställningar och installationer och vill öka din kompetens inom olika ljudområden. Eller så har du ett intresse för radio, en förberedande musikalisk utbildning, ett intresse för DJ-kulturen eller en bakgrund inom film eller arkitektur och vill utvidga din kunskap om ljud.

Kursen är schemalagd ca en dag i veckan.

---

Kursen ges på både grund- och avancerad nivå. De båda kurserna samläser och du söker den kurs du har behörighet för. Den avancerade kursen är alltså inte en fortsättnings-/påbyggnadskurs på grundkursen.

Om du ansöker till kurs på andra meriter än akademiska poäng så ange i din ansökan att bedömning ska ske på reell kompetens. Ladda också upp arbetsintyg mm på ditt konto på antagning.se så går bedömningen snabbare. Detta gäller dig som tex har arbetsmeriter eller andra typer av utbildningar.

https://www.antagning.se/sv/det-har-galler-for-dig-som-gatt/en-annan-vag/

Kontakt

Har du frågor om kursen, kontakta oss.

Kursen finns även på avancerad nivå

En unik examen