Kultur, samhälle, mediegestaltning, kandidatprogram, 180 hp

Studenter sitter runt ett bort och diskuterar

Som kultur- och medieproducent kan du driva projekt, utveckla idéer samt gestalta och kommunicera innehåll i olika medier. Du behöver akademisk kompetens men måste också behärska det tekniska hantverket – en kunskapskombination som öppnar många dörrar till arbetsmarknaden.

Kultur, samhälle och mediegestaltning, kandidatprogram

HT 2019, Helfart, Norrköping

Stängd för sen anmälan

Kultur, samhälle och mediegestaltning, kandidatprogram

HT 2020, Helfart, Norrköping

Kultur, samhälle, mediegestaltning, KSM, är en lite annorlunda universitetsutbildning. Den förenar teoretiska studier inriktade mot samhälle och kultur, med fältundersökningar och medieproduktioner. Akademiska studier omsätts i eget gestaltande arbete inom radio, film, TV, utställningar och interaktiva medier – för att informera, underhålla och övertyga.

Proffs på projekt

KSM präglas av en projektform som varvar teori och praktik, och som ger dig en bred kompetens. Du blir väl bekant med att planera, driva och leda projekt. Du blir bra på idéutveckling, på att designa och genomföra undersökningar och gestaltningar, och på att effektivt kommunicera budskap till andra. Du blir också duktig på att formulera själva budskapet och att kritiskt arbeta med information. Genom dina val av fördjupningsprofiler – litteratur, metod, problemområden och gestaltningssätt – formar du själv din utbildning.

För en lång karriär

KSM är utformat för att både svara mot dagens krav och hålla för en lång yrkeskarriär. Utbildningens upplägg och arbetsformer, innehållet i kurserna, lokaler och teknisk utrustning – allt har utformats för att möta den tanken. Också lärarkollegiet är skräddarsytt för uppgiften: här finns akademiska lärare/forskare och lärare i journalistik, liksom filmare, radio-, musik-och utställningsproducenter, kulturskribenter, dramaturger och konstnärer. Genom ett stort kontaktnät med olika arbetsplatser får du dessutom möjlighet att utveckla dina kunskaper i skarpa projekt.

De här ämnena läser du
Visa/dölj innehåll

Visa/dölj innehåll

Efter utbildningen
Visa/dölj innehåll

Färdigutbildade KSM:are finns på en mängd platser och positioner i yrkeslivet. Inom kultursektorn arbetar de exempelvis på museer och i konsthallar, som producenter, projektledare eller pedagoger. Vi hittar KSM:are inom event marketing, PR och reklam, som producenter och journalister inom press, radio och TV samt i företag som sysslar med medieproduktion eller spelutveckling. Många arbetar också som kommunikatörer och informationschefer inom företag och offentliga verksamheter. Programmet ger behörighet för studier på masternivå och vidare för forskarutbildning.

Tidigare studenter

En dag i mitt liv - Rebecca student på programmet
Visa/dölj innehåll

Rebecca, student, pluggar och äter frukost
När jag har eftermiddagslektioner så passar jag på att ta långfrukost. Här sitter jag i mitt rum i Dalkarlen med senaste numret av Linopressen. 
Rebecca, student, i simhallen
Simhallen Medley, centralbadet i Norrköping, har studentpriser på månadskort. Och simning är den bästa pluggpausen!
Rebecca student sitter på campusbussen
På väg till Linköping med campusbussen. Här kan man använda tiden till både plugg och kompishäng. 
Rebecca, student, pluggar
Jobbar med vårt projekt, webbtidningen NOG.  Här planerar vi layouten för artiklarna. 
Rebecca, student, grupparbete
I slutfasen av uppsatsen är det mesta lite rörigt. För fokus krävs en mysig pluggmiljö och mycket kaffe.
Rebecca, student, redigerar foton
Utanför skolan fotar jag mycket. Här sitter jag och går igenom gamla bilder och scannar in negativ.
Rebecca, student, pluggar på campus
Nattuggla som jag är brukar jag sitta på kvällarna och plugga. Positivt är att då är favoritplatserna alltid lediga och det lugnt och skönt på campus.

Möt Anna Berglind, lärare på utbildningen
Visa/dölj innehåll

Artiklar om utbildningen
Visa/dölj innehåll

Utlandsstudier inom programmet
Visa/dölj innehåll