Ämneslärare i årskurs 7–9, 270 hp

Vill du kombinera passionen för dina favoritämnen och samtidigt inspirera ungdomar? Då passar du i rollen som ämneslärare.

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, ingång biologi, 270 hp

HT 2020, Helfart, Linköping

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, ingång engelska, 270 hp

HT 2020, Helfart, Linköping

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, ingång historia, 270 hp

HT 2020, Helfart, Linköping

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, ingång matematik, 270 hp

HT 2020, Helfart, Linköping

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, ingång samhällskunskap, 270 hp

HT 2020, Helfart, Linköping

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, ingång svenska, 270 hp

HT 2020, Helfart, Linköping

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, ingång textilslöjd, 270 hp

HT 2020, Helfart, Linköping

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, ingång trä- och metallslöjd, 270 hp

HT 2020, Helfart, Linköping

Att vara ämneslärare innebär att du är expert inom dina områden samtidigt som du får dela din passion och inspirera ungdomar att utvecklas och lära sig mer. Du får en bra ledarskapsutbildning som ger dig många valmöjligheter i arbetslivet. Dina kunskaper som ämneslärare är eftertraktade och arbetsmarknaden är mycket god.

Designa din utbildning

På Ämneslärarprogrammet kan du i hög grad själv välja din kombination av ämnen. I samband med ansökan väljer du ett ingångsämne: biologi, engelska, historia, matematik, samhällskunskap, svenska, textilslöjd eller trä- och metallslöjd. Övriga ämnesval görs senare under utbildningen. Totalt läser du två eller tre ämnen.

De moderna språken tyska, franska och spanska erbjuds via ett samarbete med Linnéuniversitetet och kan läsas som distansstudier i Linköping eller på plats vid Campus Växjö.

Längden på utbildningen varierar mellan fyra och fyra och ett halvt år, beroende på vilka och hur många ämnen du väljer.

Utöver ämneskunskaper och kunskaper i hur undervisning och lärande sker inom ämnet, får du också andra viktiga färdigheter genom kurser i bland annat betygssättning och bedömning, ledarskap och specialpedagogik. I slutet av utbildningen fördjupar du dig teoretiskt och gör två examensarbeten i något av dina ämnen.

Vi vill att du ska trivas här. Under din första tid hos oss får du lära känna universitetet genom vår populära studentmottagning. För att du ska komma in i dina studier finns gott om hjälp som till exempel studiementorer och utbildning i akademiskt skrivande och studieteknik.

Praktik och internationellt utbyte

Under hela utbildningen varvas teori och praktik. Den verksamhetsförlagda utbildningen, förkortat VFU, innebär att du har regelbunden kontakt med skolans vardag. Här får du möjlighet att öva och förbereda dig för din framtida yrkesroll tillsammans med en handledare som är verksam och legitimerad lärare i dina ämnen. Totalt har du 20 veckors praktik under din studietid.

På Linköpings universitet finns det goda möjligheter att studera utomlands. Som ämneslärare har du en unik möjlighet att profilera din utbildning mot ett internationellt fokus och erhålla en ämneslärarexamen med global profil.

Det här läser duVisa/dölj innehåll

MeritvärdeVisa/dölj innehåll

Undrar du vad som krävs för att komma in? Genom att titta på tidigare års antagningspoäng kan du se vilka chanser du har.

Antagningsstatistik

Global profilVisa/dölj innehåll

Att möta andra kulturer, samhällen och språk är ett sätt för dig som student att få ökad kunskap om internationella förhållanden under din utbildning samtidigt som du förbereder dig för din kommande lärarroll där du ska ge dina elever förutsättningar för att göra medvetna val och verka för en hållbar värld. Som lärare kommer du möta världen i klassrummet och ta världen in i klassrummet – är du beredd? 

Läs mer om global profil

Efter utbildningenVisa/dölj innehåll

Som ämnesexpert och pedagogisk ledare kan du välja flera karriärvägar. Utbildningssektorn är stor och det finns ofta möjlighet till fortbildningsinsatser genom till exempel Skolverket i samråd med din framtida arbetsgivare. Linköpings universitet har landets bredaste utbud av lärarutbildningar och erbjuder bland annat påbyggnadsutbildning till speciallärare eller specialpedagog. Om du vill vidareutveckla dina ledaregenskaper kan du, när du jobbat några år som lärare, vidareutbilda dig till rektor.

Du har också möjlighet att läsa vidare och forska på högre nivå. På Linköpings universitet finns forskarskolor inom pedagogiskt arbete och olika ämnesdidaktiska fält. På universitetet finns flera karriärvägar beroende på vilka ämnen du väljer att fördjupa dig i.

 

Röster om programmetVisa/dölj innehåll

Hampus vill inspirera och göra skillnad för unga

Varför lockar läraryrket, och vad är det bästa med utbildningen? Hampus berättar om sitt val att läsa till ämneslärare i årskurs 7-9 på LiU.

ArtiklarVisa/dölj innehåll

Utlandsstudier inom programmetVisa/dölj innehåll