Vad gör en ingenjör?
Visa/dölj innehåll

En civilingenjör följer sin passion! Efter examen har du stora möjligheter att jobba inom det område eller den bransch som engagerar dig, både i Sverige och internationellt.

Visa/dölj innehåll

Sofie Lindblom, civilingenjör i medieteknik

Sofie Lindblom

Att inspirera fler tjejer att välja teknik är en hjärtefråga för Sofie Lindblom. Hon har bland annat engagerat sig i föreningen Womengineer och hållit ett TEDx Talk med rubriken ”IT girls are the new it girls”. 

– Det finns så många förutfattade meningar om vad en ingenjör är och gör. Jag var själv nära att missa ingenjörsyrket för att jag inte trodde att det var för mig. Vi måste bredda bilden så att fler tjejer får möjlighet att bli häftiga problemlösare och förändra världen. Det är viktigt för samhället också. Vi står inför en extremt allvarlig kompetensbrist, säger Sofie.

Hennes egen väg till examen var inte helt spikrak, bland annat bytte hon program under första året, men med envishet, nyfikenhet och ett studieår i Singapore landade hon efter tredje året ett sommarjobb som studentambassadör på Spotify. Många värdefulla erfarenheter rikare blev hon direkt efter examen utsedd till Spotifys Global Innovation Manager. Snart fick hon dock ett nytt erbjudande som hon inte kunde motstå. Idag är Sofie vd för Ideation 360 och har en ledande roll inom sin absoluta passion: innovation. 

– Innovation är affärskritiskt, vilket allt fler företag förstår. Vi måste bli bättre på att ta vara på idéer! Det är så vi hittar lösningar på de stora problemen som rent vatten, klimatfrågan, utbildning till alla. Att lösa problem var det viktigaste jag lärde mig under utbildningen, liksom att inte vara rädd för att göra det. Det har jag haft stor nytta av.

Visa/dölj innehåll

Sara Magnusson, civilingenjör industriell ekonomi

Sara Magnusson
– Jag upplevde min tid vid LiU som en väldigt rolig, utmanande och lärorik period i mitt liv. Framför allt tog jag med mig två saker som jag är otroligt tacksam över och som jag kommer att bära med mig resten av mitt liv, nämligen mina vänner och min civilingenjörsexamen.

Den tuffaste utmaningen var inte att klara tentorna, utan att befinna sig på plats rent fysiskt när det var dags att skriva dem. Under hela utbildningen kombinerade Sara studier med ett aktivt företagande, något hon menar inte hade varit möjligt utan universitetets flexibilitet och tillmötesgående föreläsare. Att hon alltid vågat sticka ut och prova nya saker för att utvecklas som individ gav henne utmärkelsen Årets framtida ledare på Universum Awards 2015.

– Jag drivs av utmaningar och min inställning är att ingenting är omöjligt förrän du verkligen har testat och fått det bekräftat. Att se möjligheter istället för hinder gör det lättare att finna den bästa lösningen, säger Sara.

Visa/dölj innehåll

Amanda Arvidsson, civilingenjör i elektronikdesign

Amanda Arvidsson
Amanda Arvidsson gick natur/kemi på gymnasiet i Jönköping, men fick lätt panik i trean när hon inte visste vad hon skulle söka på universitetet. För syokonsulenten berättade hon att hon gillade att hålla på med smågrejer och att få saker att funka. 

– Då föreslog hon att elektronik kunde vara något för mig. Men jag kände ”elektronik, det kan jag ju inget om”. Det var verkligen en helt ny värld som öppnade sig när jag började min utbildning, berättar Amanda.

Efter fjärde året på programmet fick Amanda sommarjobb på Saab. När det blev dags för exjobb gav företaget henne ett lockande erbjudande: hjälp oss att ta fram kretskort till ett motorstyrningssystem.

– Det var liksom på riktigt, det var inte något man gjorde bara för sig själv. Jag hade hela ansvaret att hålla tidplanen och få allting att gå ihop. Uppdraget gjorde att jag fastnade för mönsterkortdesignen och att jag ville fortsätta med det, säger Amanda.

Den viktigaste erfarenheten från tiden vid Linköpings universitet är hur man samarbetar effektivt i team, något hon dagligen har användning för på Saab där många olika discipliner och viljor ska samverka. Hon trivs bra där hon är idag, men skulle hon ändra sig är det lätt att hitta ett nytt jobb. Som tjej i en mans-dominerad bransch och med examen från ett specialiserat ingenjörsprogram har Amanda en guldsits på arbetsmarknaden.

Visa/dölj innehåll

Karin Back Swedin, civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik

Karin Back Swedin
– Utbildningen hade högt tempo rakt igenom och det krävdes mycket jobb. Men det var verkligen värt det! Nu har jag en bra och solid utbildning som ger mig en bred grund att utvecklas vidare från, säger Karin.

Karin Back Swedin arbetar som mjukvaruutvecklare på Syntronic i Gävle i ett projekt mot Ericsson. Det innebär att hon utvecklar och förvaltar mjukvaran för ett konfigurationstest för radiobasstationer. Det kan röra sig om både buggfixar och tillägg av nya funktioner.

– Det bästa med mitt jobb är att det är en utmaning och att jag får arbeta med problemlösning. Att man aldrig blir fullärd är också väldigt givande. Även om någon annan har utvecklat tekniken, måste jag lära mig den och hitta anpassningar för att den ska fungera tillsammans med det jag själv utvecklar och jobbar med. Men det brukar gå vägen, i slutändan är allt ändå programmering, berättar Karin.

Att hitta nya vägar för att lösa kluriga problem är vardag för Karin, liksom att med kort varsel få ett nytt uppdrag där man måste sätta sig in i en helt ny verksamhet med helt andra problem. Erfarenheter från alla projektarbeten under utbildningen är otroligt värdefulla, intygar Karin.

Visa/dölj innehåll

Klara Friman, civilingenjör i design och produktutveckling

Klara Friman
Klara Friman har examen från civilingenjörsprogrammet i design och produktutveckling. Examensarbetet gjorde hon inom cirkulär ekonomi och det var hållbarhet hon ville jobba med i framtiden. Året efter examen arbetade hon som We Effect-praktikant i Nicaraguas huvudstad Managua. Uppdraget var att ta fram en grafisk profil och en kommunikationsstrategi för PECOSOL, en plattform för solidarisk ekonomi. PECOSOL är ett samarbete mellan 66 organisationer i fem länder: Nicaragua, Guatemala, Honduras, El Salvador och Costa Rica. 

Klara har dessutom varit utbytesstudent i Spanien i ett år, så ett biståndsprojekt i just ett spansktalande land var extra lockande.

– Jag ville ha ett arbete som betyder något. Det var en fantastisk möjlighet och jag lärde mig massor om Nicaragua, om bistånd och inte minst om mig själv. 

Efter tiden i Nicaragua gick Klara Teach for Swedens lärar- och ledarskapsprogram i två år och jobbade som tekniklärare för åk 4–9 på Husbygårdsskolan i Stockholm. Sedan september 2017 är Klara konsult och har ett uppdrag som produktutvecklare/konstruktör på Scania.

Visa/dölj innehåll

Lisa Sandström och Agnes Johansson, design och produktutvecklingsprogrammet

Lisa Sandström och Agnes Johansson
När Lisa och Agnes letade efter examensarbete och fick kontakt teknikkonsultbolaget Essiq. Essiq hade en kund som var nyfiken på om kolfiber kunde användas vid tillverkning av resväskor och Lisa och Agnes fick i uppdrag att ta reda på svaret.

De fick värdeullt stöd från Essiq, från att erfarna produktutvecklare var med i workshops, till att få programvara och kontor att arbeta från. Det blev mycket arbete kring design- och produktutveckling av väskan för att ta fram alla data om att använda kolfiber som material. 

– Det roligaste var att få ta ansvar över en så stor del av produktutvecklingsprocessen. Vi började i en frågeställning om material och arbetade sedan fram ett koncept som vi beredde till en fullt fungerande prototyp. Det var otroligt kul och alla parter stöttade oss i att ta idén hela vägen, förklarar Lisa.

Lisa och Agnes arbetade med sin prototyp i trä- och kompositverkstaden på LiU. Under tiden som studenterna förfinade prototypen analyserade de hur olika fiberriktningar i kolfiber påverkade hållbarheten och elasticiteten hos materialet. Resultatet blev kolfiberprover, data och en fullt fungerade prototyp av resväskan i plast – och jobb. Efter avslutade studier blev både Agnes och Lisa erbjudna arbete på konsultföretaget Essiq.

DIY - skapa din egen karriär
Visa/dölj innehåll

Så gick det sen
Visa/dölj innehåll

Utbildningen ledde fram till att jag idag har världens bästa jobb.

Malin Wallin, alumn I-programmet

Så gick det sen

En busslast med I-alumner anlände till Linköping och LiU, tio år efter studiestarten. Här berättar de om vad de gör idag och vad Industriell ekonomi betytt för dem.