Strategiprocess, prioriterade vägval och målindikatorerVisa/dölj innehåll
Prioriterade vägvalVisa/dölj innehåll
LiU:s prioriterade vägval utgör en tydlig uppmaning till hela organisationen att utifrån olika förmågor och förutsättningar bidra till måluppfyllelse. Vid sidan av de aktiviteter som på detta sätt skapas i LiU:s olika verksamheter och redovisas i handlingsplaner på olika nivåer iscensätts en rad gemensamma långsiktiga satsningar på central nivå.
Utveckla värdegrundsarbetet
Det prioriterade vägvalet Utveckla värdegrundsarbetet motiveras av följande målbilder:
- LiU:s verksamheter kännetecknas av en demokratisk grundsyn och en stark och tydlig akademisk värdegrund som värnar universitetets autonomi samt frihet i forskning och ut-bildning.
- Forskning vid LiU präglas av god forskningssed med höga krav på transparens i hela forskningsprocessen.
- LiU:s utbildningar innehåller lärandemål som utvecklar studenternas värdegrund.
- LiU:s arbetsmiljö kännetecknas av trovärdighet, tillit och trygghet samt ett ständigt på-gående arbete för att motverka sexuella trakasserier och annan diskriminering.
- Ledarskap och medarbetarskap vägleds av LiU:s värdegrund för den goda och framgångsrika arbetsplatsen.
Kraftsamla för att möta den digitala transformationen
Det prioriterade vägvalet Kraftsamla för att möta den digitala transformationen motiveras av följande målbilder:
- Lärandemålen i LiU:s utbildningar bygger på hållbara kunskaper och färdigheter som inkluderar den långsiktiga digitala utvecklingen i yrkeslivet och i samhället i stort.
- LiU tar tillvara den kompetensuppbyggnad som nu pågår som resultat av coronapandemin i att genomföra och tillgängliggöra undervisning och forskning med hjälp av digitala verktyg och stödsystem.
- LiU:s lärarkår är väl rustad att hantera digitala verktyg och olika former av e-lärande i sin pedagogiska verksamhet och reflekterar kring digitaliseringens påverkan på yrkesliv och samhället i stort.
- LiU ska stå rustat att möta samhällets och forskningens rättmätiga krav på öppenhet och tillgänglighet till såväl forskningsresultat som användbara och sökbara forskningsdata.
Utveckla arbetet med livslångt lärande
Det prioriterade vägvalet Utveckla arbetet med livslångt lärande motiveras av följande målbilder:
- Livslångt lärande utgör en stark, attraktiv och profilerad del av LiU:s utbildningsverksamhet och genomförs i nära samspel med relevanta samhällsaktörer.
- LiU erbjuder fort- och vidareutbildning som kännetecknas av flexibel omfattning och startpunkt samt tillgänglighet i tid och rum som möter målgruppens förväntningar.
- Samarbete mellan fakulteter och institutioner bidrar till LiU:s satsning på livslångt lärande och en breddad rekrytering.
Öka nyttiggörandet av universitetets kunskapstillgångar
Det prioriterade vägvalet Öka nyttiggörandet av universitetets kunskapstillgångar motiveras av följande målbilder:
- Det finns ett utvecklat lärande vid LiU kring hur olika forsknings- och utbildningsmiljöer kan arbeta med nyttiggörande och bidra till en samhällsutveckling baserad på kunskap.
- Ett proaktivt samverkansarbete med syftet att öka nyttiggörandet av LiU:s kunskapstillgångar skapar nya vägar för samproduktion där genererad kunskap når praktisk användning.
- LiU:s forskning når en bred publik och syns i samhällsdebatten. Framgångsrika exempel på nyttiggörande och genomslag är dokumenterade och kommunicerade.
- Samverkan och nyttiggörande är integrerade komponenter i LiU:s kvalitetssäkringssystem för forskning och utbildning.
Intensifiera arbetet med hållbar utveckling
Det prioriterade vägvalet Intensifiera arbetet med hållbar utveckling motiveras av följande målbilder:
- Studenter och doktorander som tar examen från LiU har kunskap, förmåga och förhållningssätt som gör att de kan bidra till en hållbar utveckling.
- Relevanta lärandemål med avseende på hållbar utveckling finns integrerat på ett sätt som säkerställer progression i LiU:s utbildningar och som systematiskt följs upp som en del av LiU:s kvalitetssäkring.
- En ökad externfinansiering av forskning och samverkan kring regionala och nationella samhällsutmaningar med dokumenterat genomslag på hållbar utveckling.
- En ökad kunskap om hur LiU:s verksamheter kan minska den direkta och indirekta kli-matpåverkan liksom påverkan på andra aspekter av hållbar utveckling.
Mål och indikatorerVisa/dölj innehåll
Nedan beskrivs mål och indikatorer för Utbildning på grundnivå och avancerad nivå; för Forskning och utbildning på forskarnivå och för Samverkan/nyttiggörande. Mål och indikatorer illustreras i LiU:s strategikarta.
Utbildning – mål och indikatorer
Linköpings universitets strategiska mål för utbildning på grundnivå och avancerad nivå är att:
Attrahera och examinera eftertraktade studenter och doktorer för ett hållbart samhälle i en föränderlig värld.
Detta ska ske genom att universitetet ska: ”Vidareutveckla profilen av ett program- och campusuniversitet med innovativa, utmanande och studentaktiva utbildningar.” Universitetet ska också fortsätta utvecklingen av digitala resurser för lärande.
Följande två indikatorer med måltal är fastställda av universitetsstyrelsen:
- Etablering på arbetsmarknaden med måltalet att universitetets jämförelsetal ska tillhöra topp 3 bland landets lärosäten i UKÄ:s rapporter om etableringen på arbets-marknaden.
- Nationell andel av antalet förstahandssökande till utbildningsprogram (hösttermin) med måltalet minst 5,50 procent.
Forskning – mål och indikatorer
Universitetets strategiska mål för forskningen är att:
Skapa och sprida forskningsresultat med internationell genomslagskraft.
Detta ska ske genom att: ”Stärka och utveckla internationellt slagkraftiga forskningsmiljöer som även tar ansvar för utbildning och samverkan.”
Följande två indikatorer med måltal är fastställda av universitetsstyrelsen:
- Fältnormaliserat citeringsindex, med måltalet minst 1,15.
- Andel externa medel från Vetenskapsrådet (VR), med måltalet minst 7 procent i medelvärde de tre senaste åren.
Samverkan och nyttiggörande – mål och indikatorer
Linköpings universitets strategiska mål för samverkan är att:
Bidra till en samhällsutveckling baserad på kunskap.
Detta ska ske genom att universitetet ska: ”Vidareutveckla och stärka samverkan med det omgivande samhället.”
Följande två indikatorer med måltal är fastställda av universitetsstyrelsen:
- Externa medel: LiU:s andel av de externa medlen från EU:s ramprogram (exkl. European Research Council, ERC) och Vinnova, som går till svenska lärosäten, ska uppgå till minst 8 procent vardera.
- Personalrörlighet: Andel adjungerade läraranställningar med måltalet runt 10 procent samt externanställda forskarstuderande med måltalet runt 20 procent.