Vi söker friska vuxna (18-65 år) för deltagande i en studie som undersöker om intravenös administration av ghrelin har påverkan på beteendemekanismer och beslutsfattande.

Ghrelin är ett hungerhormon som har betydelse både för den hunger som vi känner före en måltid och för långsiktig reglering av kroppsvikt. Ghrelin tycks också påverka belöningssystemet i hjärnan, stresshantering, ångest och depression.

Hur går studien till?
Studien innefattar tre besök vid Universitetssjukhuset i Linköping. Vid första och andra besöket bedöms om du passar som deltagare i studien. Vid tredje besöket får du infusion av ghrelin eller placebo medan du utför lättare uppgifter som liknar dataspel. Du ombes också lämna urin- och blodprover och fylla i frågeformulär.

Ersättning
En skattefri ersättning om 1500 kr utgår för deltagande i studien. Uppgifterna som genomförs medför dessutom möjlighet att vinna pengar som du får behålla, upp till 500 kr.

Vilka är riskerna?
Infusion av ghrelin 5 pmol/kg/min anses vara säkert baserat på flertal studier, men kan vara associerat med okända risker. För att minimera risker inkluderas enbart friska frivilliga försökspersoner, och biverkningar kommer att registreras. Ghrelininfusion kan ge sporadiska och snabbt övergående milda biverkningar såsom hungerkänsla, värmekänning, svettningar och ansiktsrodnad. Hos enstaka individer ses sänkt blodtryck och pulsökning. I sällsynta fall kan ghrelininfusion ge ett förhöjt humör, orolig mage, sömnighet, feber, diarré, mild ökning av glukosutsöndring via urinen, yrsel och kräkning.

Du kan uppleva ett milt obehag då de två venkatetrarna placeras i din arm/handrygg, och det finns en risk att det bildas blåmärken där katetrarna suttit. I sällsynta fall kan en infektion uppstå i området.

Du får inte vara gravid eller planera att bli gravid under studiedeltagandet. Om du är kvinna i barnafödande ålder och heterosexuellt aktiv kräver vi att du använder ett högeffektivt preventivmedel under hela ditt deltagande.

Frivillighet
Din medverkan i studien är helt frivillig. Du kan välja att avbryta ditt deltagande närsomhelst under studiens gång utan att ange orsak.

Anmäl dig till studien

Anmäl dig till studien

Om du är intresserad av att delta, eller vill ha mer information, kontakta forskningssköterska Beatrice Huhta.

Mejl: beatrice.huhta@liu.se
Telefon: 013-286986

Om CSAN

Organisation