Den mänskliga kroppen fungerar utmärkt som sladd när information ska överföras från en tryckt etikett till tjänster i mobilen. Ericsson och Acreo Swedish ICT visar den i samarbete med LiU utvecklade tekniken på CES i Las Vegas.

Jan Hederén, Ericsson och Peter Dyreklev, AcreoFör ett år sedan väckte Ericssons vd Hans Vestberg stor uppmärksamhet på den stora konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas när han skickade en bild från datorn till mobiltelefonen via sin egen kropp.

I år har tekniken tagits ett steg vidare och denna gång är det Ericssons strateg Jan Hederén som tillsammans med Peter Dyreklev på Acreo Swedish ICT ska få besökarna i Las Vegas förstummade när information överförs till appar i mobiltelefonen i samma stund som du sätter fingret på en tryckt etikett.

Extremt känslig mottagare

Du petar på en affisch för en konsert och får alla uppgifter om tid, plats, datum och köp av biljetter direkt till appar i din telefon i fickan. Du petar på en etikett på en matvara i butiken och får då veta hur förpackningen transporterats och vid vilka temperaturer. Du petar på en karta och får vägbeskrivning och övriga uppgifter direkt till mobilen, med mera. Allt du behöver är egentligen en liten extremt känslig mottagare, utvecklad av Jacob Wikner, forskare på avdelningen för elektroniksystem på LiU.

Tryckt etikett och app i mobilen

Forskningen kring överföring av information från en tryckt etikett till tjänster i din mobil bedrivs i ett Vinnova-finansierat projekt inom utmaningsdriven innovation, med Acreo som koordinator.
J Jacob Wikner 2012

– För ett år sedan siktade vi på höghastighetsöverföring av exempelvis en film från hand till hand, men sedan dess har vi miniatyriserat och arbetar nu med att överföra små mängder data, ett kort meddelande eller en identitet, berättar Jacob Wikner.

Ett litet paket med 128 bitar data räcker för att skapa ett enormt antal unika identiteter.

– När identiteten har bekräftats kan vad som helst skickas över, säger han.

Överför ID

I den tryckta etikettens elektronik finns då identiteten och ett litet tryckt batteri som gör det möjligt att skicka ut ett paket med data när du sätter fingret på den. Det är inte någon ström som skickas genom kroppen, istället påverkas det elektriska fältet i kroppen som omfördelar laddning. I mobiltelefonen i fickan eller i handen finns så den hyperkänsliga mottagaren som läser av signalen och skickar identiteten vidare till någon lämplig app i din telefon.

– Tekniken finns och fungerar, men vi måste också övertyga mobiltelefontillverkarna att de ska integrera mottagaren i telefonen. Men man kan naturligtvis också tänka sig en liten dongel som kopplas till telefonens usb-port, säger Jacob Wikner.

För Acreo, som utvecklar de tryckta etiketterna, återstår arbetet att få ner kostnaden per etikett för att den stora massmarknaden ska öppna sig. Men när det gäller mottagaren är de stora hindren övervunna.

– Den kan byggas med traditionell mikroelektronik även om vi nu fortsätter att miniatyrisera och hitta förpackningar som i en mobiltelefon eller ett armbandsur. Vi fortsätter också den interna utvecklingen med ett lite annat fokus, säger Jacob Wikner.

Och kanske kan den mänskliga sladden få besökarna på CES att häpna även denna gång.

2014-01-08