Upplev studentlivet

Välkommen in i gemenskapen på LiU!

Det finns mycket mer att göra som student än att delta i föreläsningar och plugga. Här kommer du träffa vänner för livet samtidigt som du kan ägna dig åt dina intressen, vara med i föreningar och ha ett aktivt studentliv.

Det bästa med att plugga på LiU? Sammanhållningen bland studenter och det breda utbudet av aktiviteter och föreningar man kan gå med i, helt klart. Trots att man såklart inte känner alla studenter på hela universitetet blir man ändå som en liten familj när man väl är där.
Stina, student på Campus Valla

Välkommen till ett rikt studentliv!

Grupp studenter vid bord på Campus Valla
Magnus Johansson

Student - mer än studier

Att vara student innebär förstås en hel del föreläsningar, lektioner, bibliotekshäng, grupparbeten och kurslitteratur. Men studietiden innehåller långt ifrån bara plugg. Linköpings universitet är känt för sitt rika studentliv där du kan engagera dig i föreningar och vidareutveckla dina intressen, spetsa CV:t, träna från motions- till elitnivå, ge dig ut i naturen eller umgås med vänner på alla möjliga sätt.

Hösten på Campus Valla och cyklar.
Teiksma Buseva

Campus extra allt

På ditt campus finns allt du behöver inom en kort cykelturs avstånd. Varje campus har ett eget bibliotek och ett Infocenter där du kan få svar på alla dina frågor. Du hittar också restauranger och caféer med studentpriser, studiemiljöer för alla behov, studenthälsa & stöd, platser för umgänge såväl inne som ute och gratis wi-fi - campusområdet blir snabbt ditt andra hem. 

Robot på Kalasmässan
Charlotte Perhammar

Hitta din grej

Förutom studentkårerna, som är med och påverkar i universitets beslutande organ, har LiU har en mängd olika studentföreningar där du kan engagera dig. Vare sig du är intresserad av hockey, schack, politik, musik, hästar, programmering, teater eller Harry Potter - här finns något för alla. Och skulle ditt intresse inte finnas representerat kan du alltid dra ihop några kompisar och starta en ny förening!

Studenter som pluggar i kårhuset Kollektivet
Anna Nilsen

Pub och krubb

Det finns många studentställen att träffa nya vänner på. I Linköping hittar du Flamman, Herrgårn, Kårhuset Kollektivet, Kårhuset Örat och flera studentpubar. I Norrköping finns Kårhuset Trappan och Pub Vattentornet. Vill du bege dig utanför studentområdena finns många restauranger och uteställen centralt i både Linköping och Norrköping.

Tre studenter som motionerar utomhus. Två som springer och en som gör sit ups.
Hanna Söderquist

Låt alla celler jobba

Både Linköping och Norrköping har många möjligheter till träning och härlig natur att röra sig i. Campushallen är Linköpings största friskvårdscenter med gruppträning, gym, bollsporter, friidrottshall och skridskobana. I Norrköping anordnar NAFFI populära campusserier i både fotboll och innebandy.

Bild på studenter som äter lunch.
Teiksma Buseva

Kravall i overall

Efter tentaperioderna ordnas stora fester som kallas kravaller. De utmärker sig genom deltagarnas karakteristiska klädsel, nämligen overallen som är unik för varje utbildning. Då och då kan du också gå på sittning, vilket är en stor sittande middag med andra studenter, med eller utan tema.

Jubileumsgeneraler för LiTHe Blås spexar
Magnus Johansson

Fullbokad kalender

På LiU finns ett stort antal återkommande evenemang med olika teman. Det kan vara tävlingar, underhållning eller fester som anordnas av studenter i sektioner och föreningar. Ett av de största eventen är Studentorkesterfestivalen, SOF, då campus och hela staden svämmar över av musik. 

Vad säger studenterna?

Hur kommer ditt nya liv som student bli? Lyssna på de som vet bäst - våra egna studenter.

Så här är studentlivet

Fyra av våra studenter från olika program berättar om vad du kan göra och engagera dig i som LiU-student.

Podden LiU-Livet

LiU-Livet är podden om livet på och efter Linköpings universitet. Möt studenter och alumner från olika utbildningar på LiU, som tillsammans berättar och delar med sig av sina erfarenheter och upplevelser.

Lyssna på fler avsnitt

Bo, res och lev

Mottagningen för nya studenter

Våga testa något nytt! Det är nu du är student, gör allt du har möjlighet att göra. Oavsett vad du har för intressen har du möjlighet att hitta likasinnade!
Amna, student på campus US

Nolle-P och Kalasmottagningen

Första tiden på LiU blir kalas

De två första veckorna efter uppropet kallas Nolle-P, nolleperioden, och innebär risk för sömnbrist men också stora möjligheter att finna nya vänner. Runt om på campus möter du hjälpsamma studenter, blir inbjuden till evenemang av olika slag och träffar studentföreningar som vill ha dig som medlem. Veckorna toppas av Kalasmottagningen - Sveriges största evenemang för nya studenter med studentmässa, aktiviteter och en avslutande konsert med toppartister.
Fysioterapeutnollor och faddrar spelar brännboll i Vallamassivet.
Ny i stan? Under mottagningen träffar du garanterat nya vänner. Många är nervösa för att träffa sina klasskompisar de första dagarna, men med några roliga aktiviteter släpper nervositeten snart.  Charlotte Perhammar
Faddar uppradade i märkesbacken på Campus Valla
Faddrar står redo för att välkomna nya studenter. Trots sin bistra uppsyn finns de till för att ta hand om alla nya, skapa god stämning och se till att alla har roligt under mottagningsveckorna.  Magnus Johansson
Kvinnliga studenter med namnskyltar på ryggen
Ett fullspäckat schema med frivilliga aktiviteter är vad som väntar under mottagningen.    Charlotte Perhammar
Folk i rörelse på Kalasmässan
Nolle-P:s stora final är Kalasmottagningen, som är precis vad det låter som - ett stort kalas för att välkomna alla nya studenter. På Kalasmottagningen träffar du alla studentföreningar på ett mässtorg och bjuds på festival helt gratis. Thor Balkhed
Tove Styrke framträder på Kalasfestivalen 2022
Kalasmottagningen avslutas med en stor konsert på kvällen. På Kalasmottagningen 2022 spelade Tove Styrke och HON inför ett hav av peppade studenter, redo för en ny tid i livet. Thor Balkhed

Engagera dig!

Studentorkesterfestivalen - festivalyra vartannat år

Utlandsstudier

Häng med och ha koll

LiU-appen

LiU-appen

Oavsett om du vill hålla koll på dina tentor och studieresultat eller letar efter biblioteket eller  busshållplatsen är LiU-appen din räddare. LiU-appen gör helt enkelt ditt studentliv på campus lite enklare. Finns där appar finns att hämta för iOS och Android.


Nyheter om studentlivet på LiU