Upplev studentlivet

Välkommen in i gemenskapen på LiU! Visa/dölj innehåll

Det finns mycket mer att göra som student än att delta i föreläsningar och plugga. Här kommer du träffa vänner för livet samtidigt som du kan ägna dig åt dina intressen, vara med i föreningar och ha ett aktivt studentliv.

Det bästa med att plugga på LiU? Sammanhållningen bland studenter och det breda utbudet av aktiviteter och föreningar man kan gå med i, helt klart. Trots att man såklart inte känner alla studenter på hela universitetet blir man ändå som en liten familj när man väl är där.
Stina, student på Campus Valla

Välkommen till ett rikt studentliv! Visa/dölj innehåll

Thor Balkhed

Student - mer än studier

Att vara student innebär förstås en hel del föreläsningar, lektioner, bibliotekshäng, grupparbeten och kurslitteratur. Men studietiden innehåller långt ifrån bara plugg. Linköpings universitet är känt för sitt rika studentliv där du kan engagera dig i föreningar och vidareutveckla dina intressen, spetsa CV:t, träna från motions- till elitnivå, ge dig ut i naturen eller umgås med vänner på alla möjliga sätt.

Emma Busk Winquist

Campus extra allt

På ditt campus finns allt du behöver inom en kort cykelturs avstånd. Varje campus har ett eget bibliotek och ett Infocenter där du kan få svar på alla dina frågor. Du hittar också restauranger och caféer med studentpriser, studiemiljöer för alla behov, studenthälsa & stöd, platser för umgänge såväl inne som ute och gratis wi-fi - campusområdet blir snabbt ditt andra hem. 

En manlig och kvinnlig studenter med skärmmössa och arméliknande kostymer beklädda med medaljer..
Charlotte Perhammar

Hitta din grej

Förutom studentkårerna, som är med och påverkar i universitets beslutande organ, har LiU har en mängd olika studentföreningar där du kan engagera dig. Vare sig du är intresserad av hockey, schack, politik, musik, hästar, programmering, teater eller Harry Potter - här finns något för alla. Och skulle ditt intresse inte finnas representerat kan du alltid dra ihop några kompisar och starta en ny förening!

Två kvinnliga studenter som sitter vid ett litet bord och samtalar.
Anna Nilsen

Pub och krubb

Det finns många studentställen att träffa nya vänner på. I Linköping hittar du Flamman, Herrgårn, Kårhuset Kollektivet, Kårhuset Örat och flera studentpubar. I Norrköping finns Kårhuset Trappan och Pub Vattentornet. Vill du bege dig utanför studentområdena finns många restauranger och uteställen centralt i både Linköping och Norrköping.

Tre studenter som motionerar utomhus. Två som springer och en som gör sit ups.
Hanna Söderquist

Låt alla celler jobba

Både Linköping och Norrköping har många möjligheter till träning och härlig natur att röra sig i. Campushallen är Linköpings största friskvårdscenter med gruppträning, gym, bollsporter, friidrottshall och skridskobana. I Norrköping anordnar NAFFI populära campusserier i både fotboll och innebandy.

En manlig och en kvinnlig student som ler. Båda har gula skjortor, röd overall och röd fluga.
Hanna Söderquist

Kravall i overall

Efter tentaperioderna ordnas stora fester som kallas kravaller. De utmärker sig genom deltagarnas karakteristiska klädsel, nämligen overallen som är unik för varje utbildning. Då och då kan du också gå på sittning, vilket är en stor sittande middag med andra studenter, med eller utan tema.

Göran Billeson

Fullbokad kalender

På LiU finns ett stort antal återkommande evenemang med olika teman. Det kan vara tävlingar, underhållning eller fester som anordnas av studenter i sektioner och föreningar. Ett av de största eventen är Studentorkesterfestivalen, SOF, då campus och hela staden svämmar över av musik. 

Vad säger studenterna? Visa/dölj innehåll

Hur kommer ditt nya liv som student bli? Lyssna på de som vet bäst - våra egna studenter.

Så här är studentlivet

Fyra av våra studenter från olika program berättar om vad du kan göra och engagera dig i som LiU-student.

Studenthuset - universitetets nya mötesplats

Studenthuset på Campus Valla utsågs till "Årets bygge 2020" av tidningen Byggindustrin. Häng med när Hanna och Simon upptäcker det nybyggda huset för första gången.

Podden LiU-Livet

LiU-Livet är en podd om livet på och efter Linköpings universitet. Du får möta studenter och alumner från olika utbildningar på LiU. Tillsammans berättar och delar de med sig av sina erfarenheter och upplevelser.

Lyssna på fler avsnitt

Bo, res och lev Visa/dölj innehåll

Mottagningen för nya studenter Visa/dölj innehåll

Våga testa något nytt! Det är nu du är student, gör allt du har möjlighet att göra. Oavsett vad du har för intressen har du möjlighet att hitta likasinnade!
Amna, student på campus US

Nolle-P och Kalasmottagningen

Första tiden på LiU blir kalas

De två första veckorna efter uppropet kallas Nolle-P, nolleperioden, och innebär risk för sömnbrist men också stora möjligheter att finna nya vänner. Runt om på campus möter du hjälpsamma studenter, blir inbjuden till evenemang av olika slag och träffar studentföreningar som vill ha dig som medlem. Veckorna toppas av Kalasmottagningen - Sveriges största evenemang för nya studenter med studentmässa, aktiviteter och en avslutande konsert med toppartister.
Ny i stan? Under mottagningen träffar du garanterat nya vänner. Många är nervösa för att träffa sina klasskompisar de första dagarna, men med några roliga aktiviteter släpper nervositeten snart.  Charlotte Perhammar
Faddrar står redo för att välkomna nya studenter. Trots sin bistra uppsyn finns de till för att ta hand om alla nya, skapa god stämning och se till att alla har roligt under mottagningsveckorna.  Hanna Sderquist
Ett fullspäckat schema med frivilliga aktiviteter är vad som väntar under mottagningen.    Charlotte Perhammar
Nolle-P:s stora final är Kalasmottagningen, som är precis vad det låter som - ett stort kalas för att välkomna alla nya studenter. På Kalasmottagningen träffar du alla studentföreningar på ett mässtorg och bjuds på festival helt gratis.
Kalasmottagningen avslutas med en stor konsert på kvällen. På Kalasmottagningen 2022 spelade Tove Styrke och HON inför ett hav av peppade studenter, redo för en ny tid i livet.

Engagera dig! Visa/dölj innehåll

Studentorkesterfestivalen - festivalyra vartannat år Visa/dölj innehåll

Utlandsstudier Visa/dölj innehåll

Studentnytta Visa/dölj innehåll

3 studentrabatter du inte får missa

Inte bara nudlar

Förutom att du kan få studentbonusar i mataffärer, har många fika- och lunchställen bra rabatter för dig som student. På alla campus finns det till exempel studentcaféer med CSN-bidragsvänliga priser.

Låt produktiviteten flöda

Som student på LiU får du tillgång till alla de vanligaste Officeprogrammen som du kan installera på din dator helt kostnadsfritt. Word, Excel, Powerpoint, OneNote och OneDrive m.m. ger dig verktygen för att hålla full kontroll över dina studier.

Ring en vän

Många mobiloperatörer erbjuder studentpriser, väl värda när du har många nya vänner att kontakta och behöver surfen till gps. Har du just flyttat hemifrån och upptäckt hur dyrt det är att betala för wi-fi, tipsar vi också om att kolla efter studentrabatter hos din internetleverantör.

Häng med och ha koll

Nyheter om studentlivet på LiU Visa/dölj innehåll