Forskning som gör skillnad

Det som gör Linköpings universitet speciellt är nytänkande och öppenhet mellan ämnen och fakulteter, vilket har lett till flera världsledande forskningsmiljöer. Förutom vetenskapliga frågeställningar strävar vi efter att ta oss an frågor som kan vara till nytta för hela samhället.

Hitta LiU:s forskning

Filtrera din sökning

Aktuellt - läs de senaste forskningsnyheterna

På gång - ett urval av evenemang och konferenser vid LiU

Vad är tvärvetenskap?

I en allt mer komplicerad värld behövs forskning som kan se både bredd och djup i de stora samhällsfrågorna. Tvärvetenskaplig utbildning och forskning har alltid varit en viktig del av LiU. Här möts forskare, studenter och samarbetspartner över gränser för att hitta nya perspektiv och lösa komplicerade samhällsproblem.

Läs mer om tvärvetenskaplig forskning och utbildning på Linköpings universitet

 

Forskningspoddar och nyhetsbrev

Forskarna bakom framstegen

Astronomen som vände blicken mot jorden

Magnus Gålfalk var tio år när han blev fascinerad av rymden. Doktorsavhandlingen handlade om hur stjärnor bildas. Men nu har han vänt blicken mot jorden och ägnar sig åt klimatforskning vid Linköpings universitet istället.

Marianna Lena Kambanou sitter framåtlutad över en blå stolsrygg med armarna i kors.

Hon studerar hur återbruk kan bli guld

Att ta över saker som någon redan har använt, det kan också vara affärer. Det studerar Marianna Lena Kambanou i sin forskning. Hon drivs av en stor oro för framtiden och vill bidra genom att göra oss mer cirkulära.

En person står och kisar.

Professorn som drivs av de svåra frågorna

En spännande doktorandtjänst tog Tünde Puskas till LiU. Drygt 20 år senare är hon kvar. I dag är hon professor och drivs av att utforska det som ingen annat tittat på – som hur integration, religion och död hanteras i den svenska förskolan.

Porträttbild av Björn-Ola Linnér sittandes ute med träd i bakgrunden.

Björn-Ola Linnér: Jag är en förkrossad optimist

Klimatforskaren Björn-Ola Linnér hade aldrig föreställt sig en akademisk karriär. Här hör du honom själv berätta om hur han ändå blev professor på Tema Miljöförändring i Linköping och aktiv som forskare i miljödebatten.

Per Jensen med en kyckling i händerna.

Pionjär med djurens bästa i fokus

Hur gör djur? Vad tänker de? Och har de känslor? Det är frågeställningar som fascinerat människor i alla tider och är ett helt eget forskningsfält. Inom etologi är Linköpingsprofessorn Per Jensen en av de allra främsta.

Porträttbild på en kvinna som står vid ett fönster och tittar in i kameran.

Forskare, poet och konstnär är ny Tage Danielsson-professor

Hon är kulturteoretiker med ett intresse för filosofi, politik, medieteori och konst. Utöver det är hon även författare och konstnär. Keti Chukhrov är ny gästprofessor i Tage Danielssons namn vid Linköpings universitet.

Stora forskningsprogram

Strategiska forskningsområden

Forskning i fokus