Forskning som gör skillnad

Här på Linköpings universitet finns flera världsledande forskningsmiljöer. Vi tar oss an vetenskapliga utmaningar och frågor som kan vara till nytta för hela samhället.

Hitta LiU:s forskning

Filtrera din sökning

Aktuellt - läs de senaste forskningsnyheterna

Tillsammans har vi världens möjligheter

Rektor har ordet

50 år av bedrifter

LiU firar 50 år som universitet! Följ med rektor Jan-Ingvar Jönsson på en djupdykning i universitetets arkiv och en titt framåt mot de kommande åren. Med kraften från nästan 45 000 studenter och medarbetare fortsätter vi att tänka fritt och göra nytt.

LiU firar hela året

Forskningspoddar och nyhetsbrev

Forskarna bakom framstegen

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.

Kvinna står och tittar ut över havet.

Marietta Radomska har ett livligt intresse för döden

Marietta Radomska överraskar. Hon forskar kring död och sorg men är själv livlig och full av passion för det hon sysslar med. Just nu driver hon ett projekt som handlar om ekologisk sorg. Någonstans finns en förhoppning om att förändra världen.

Professor Marie Cronqvist.

Historieprofessor på spaning efter framtidens Hesa Fredrik

Med ett intresse för det tvärvetenskapliga fält som kallas för "historical sound studies" tar Marie Cronqvist klivet från Lund till Linköping. Hon är professor i historia och ska fördjupa sig i hur larmsignalen VMA påverkar människan.

Eva Hemmungs Wirten.

Hon ska berätta historien om champagne på ett nytt sätt

Hon är litteraturvetaren som fördjupat sig i upphovsrätt, patent och varumärken. När professor Eva Hemmungs Wirtén är redo för en ny fas i sin akademiska karriär väntar berättelsen om ett av Frankrikes mest kända viner och områden: champagne.

porträtt av leende kvinna.

Med smärta som drivkraft - från flykting till professor

Efter en uppväxt präglad av flykt kom Bijar Ghafouri till en plats där hon kunde stanna. I dag är hon professor och forskar om långvarig smärta. – I Sverige fanns möjligheter att utbilda mig till det jag ville. Ålder eller kön spelade ingen roll.

Magnus Gålfalk.

Astronomen som vände blicken mot jorden

Magnus Gålfalk var tio år när han blev fascinerad av rymden. Doktorsavhandlingen handlade om hur stjärnor bildas. Men nu har han vänt blicken mot jorden och ägnar sig åt klimatforskning vid Linköpings universitet istället.

Stora forskningsprogram

Strategiska forskningsområden