Forskning som gör skillnad

Här på Linköpings universitet finns flera världsledande forskningsmiljöer. Vi tar oss an vetenskapliga utmaningar och frågor som kan vara till nytta för hela samhället.

Hitta LiU:s forskning

Filtrera din sökning

Aktuellt - läs de senaste forskningsnyheterna

På gång - ett urval av evenemang och konferenser vid LiU

Från flykting till professor

Anna Nilsen och Karin Söderlund Leifler

Professorn med smärta som drivkraft

Bijar Ghafouri kom till Sverige som 17-åring. Då hade hon redan flytt många gånger under uppväxten. I Sverige infann sig en känsla av trygghet och möjligheten att satsa på sin utbildning. I dag är hon professor i smärtbiokemi vid Linköpings universitet och forskar om vad som händer i kroppen vid långvariga smärttillstånd.

Läs också: Med smärta som drivkraft - från flykting till professor


Forskningspoddar och nyhetsbrev

Forskarna bakom framstegen

Hon ska berätta historien om champagne på ett nytt sätt

Hon är litteraturvetaren som fördjupat sig i upphovsrätt, patent och varumärken. När professor Eva Hemmungs Wirtén är redo för en ny fas i sin akademiska karriär väntar berättelsen om ett av Frankrikes mest kända viner och områden: champagne.

porträtt av leende kvinna.

Med smärta som drivkraft - från flykting till professor

Efter en uppväxt präglad av flykt kom Bijar Ghafouri till en plats där hon kunde stanna. I dag är hon professor och forskar om långvarig smärta. – I Sverige fanns möjligheter att utbilda mig till det jag ville. Ålder eller kön spelade ingen roll.

Astronomen som vände blicken mot jorden

Magnus Gålfalk var tio år när han blev fascinerad av rymden. Doktorsavhandlingen handlade om hur stjärnor bildas. Men nu har han vänt blicken mot jorden och ägnar sig åt klimatforskning vid Linköpings universitet istället.

Marianna Lena Kambanou sitter framåtlutad över en blå stolsrygg med armarna i kors.

Hon studerar hur återbruk kan bli guld

Att ta över saker som någon redan har använt, det kan också vara affärer. Det studerar Marianna Lena Kambanou i sin forskning. Hon drivs av en stor oro för framtiden och vill bidra genom att göra oss mer cirkulära.

En person står och kisar.

Professorn som drivs av de svåra frågorna

En spännande doktorandtjänst tog Tünde Puskas till LiU. Drygt 20 år senare är hon kvar. I dag är hon professor och drivs av att utforska det som ingen annat tittat på – som hur integration, religion och död hanteras i den svenska förskolan.

Porträttbild av Björn-Ola Linnér sittandes ute med träd i bakgrunden.

Björn-Ola Linnér: Jag är en förkrossad optimist

Klimatforskaren Björn-Ola Linnér hade aldrig föreställt sig en akademisk karriär. Här hör du honom själv berätta om hur han ändå blev professor på Tema Miljöförändring i Linköping och aktiv som forskare i miljödebatten.

Stora forskningsprogram

Strategiska forskningsområden

Forskning i fokus