Forskning som gör skillnad

Här på Linköpings universitet finns flera världsledande forskningsmiljöer. Vi tar oss an vetenskapliga utmaningar och frågor som kan vara till nytta för hela samhället.

Hitta LiU:s forskning

Filtrera din sökning

Aktuellt - läs de senaste forskningsnyheterna

På gång - ett urval av evenemang och konferenser vid LiU

En film om Vivekas kunskapsinternat

Internat med plats för akademisk och personlig utveckling

Varje år arrangeras ett tvärvetenskapligt kunskapsinternat för doktorander inom humaniora och samhällsvetenskap vid Linköpings universitet. Här ges möjlighet till intellektuella utbyten och innovativa workshops i en naturskön miljö i Åtvidaberg.

Se filmen från årets internat, som fortsätter att inspirera doktorander med en kombination av praktiska workshops, intellektuella samtal och en stark gemenskap. 

 

Läs också: Internat med plats för akademisk och personlig utveckling


Forskningspoddar och nyhetsbrev

Forskarna bakom framstegen

Professor Marie Cronqvist.

Historieprofessor på spaning efter framtidens Hesa Fredrik

Med ett intresse för det tvärvetenskapliga fält som kallas för "historical sound studies" tar Marie Cronqvist klivet från Lund till Linköping. Hon är professor i historia och ska fördjupa sig i hur larmsignalen VMA påverkar människan.

Hon ska berätta historien om champagne på ett nytt sätt

Hon är litteraturvetaren som fördjupat sig i upphovsrätt, patent och varumärken. När professor Eva Hemmungs Wirtén är redo för en ny fas i sin akademiska karriär väntar berättelsen om ett av Frankrikes mest kända viner och områden: champagne.

porträtt av leende kvinna.

Med smärta som drivkraft - från flykting till professor

Efter en uppväxt präglad av flykt kom Bijar Ghafouri till en plats där hon kunde stanna. I dag är hon professor och forskar om långvarig smärta. – I Sverige fanns möjligheter att utbilda mig till det jag ville. Ålder eller kön spelade ingen roll.

Astronomen som vände blicken mot jorden

Magnus Gålfalk var tio år när han blev fascinerad av rymden. Doktorsavhandlingen handlade om hur stjärnor bildas. Men nu har han vänt blicken mot jorden och ägnar sig åt klimatforskning vid Linköpings universitet istället.

Per Jensen med en kyckling i händerna.

Pionjär med djurens bästa i fokus

Hur gör djur? Vad tänker de? Och har de känslor? Det är frågeställningar som fascinerat människor i alla tider och är ett helt eget forskningsfält. Inom etologi är Linköpingsprofessorn Per Jensen en av de allra främsta.

Marianna Lena Kambanou sitter framåtlutad över en blå stolsrygg med armarna i kors.

Hon studerar hur återbruk kan bli guld

Att ta över saker som någon redan har använt, det kan också vara affärer. Det studerar Marianna Lena Kambanou i sin forskning. Hon drivs av en stor oro för framtiden och vill bidra genom att göra oss mer cirkulära.

Stora forskningsprogram

Strategiska forskningsområden

Forskning i fokus