Linköpings universitets miljöpolicy
Linköpings universitet har som lärosäte ett ansvar för utvecklingen mot en bättre miljö och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
Universitetets miljöpolicy ska genomsyra all verksamhet, vilket innebär att verksamheten ska bedrivas med hänsyn till hälsa och miljö, med god marginal ska uppfylla gällande hälsoskydds- och miljölagstiftning och ständigt ska förbättras för att minska belastningen på hälsa och miljö.
Universitetet har genom utbildning av studenter och forskningsverksamheten stor potential att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling. Studenter på universitetet ska ges möjlighet och uppmuntras att inhämta tillräcklig kunskap för att kunna bidra till miljöarbetet på sina framtida arbetsplatser. För att säkerställa en god miljökompetens ska miljörelaterad forskning bedrivas och övrig forskning ska uppmuntras att även inkludera miljökonsekvenser. Likaså ska universitetet bidra till kunskapsutvecklingen om miljöfrågor genom kontakter med näringsliv, offentlig sektor, ideella organisationer och allmänheten. Universitetet ska även minska miljöpåverkan från sin egen verksamhet.
Miljöanpassning ska ske utifrån vad som är tekniskt möjligt, ekonomiskt rimligt och miljömässigt motiverat. Miljöanpassningen ska inbegripa minimering av avfallsuppkomst och utsläppsmängder, sparsamhet med resurser och energi, samt att miljökrav ställs vid upphandling och planering av om- eller nybyggnader för universitetets verksamhet.
Miljömål 2022-2024
Miljömålen tar hänsyn till de nationella miljökvalitetsmålen, högskoleförordningen, förordningen gällande miljöledningssystem i statliga myndigheter samt ISO-standarden för miljöledningssystem 14 001:2015. Miljömålen delas in i fyra miljömålsområden:
- Öka kunskapen om och handlingskraften för hållbar utveckling (miljömål 1 och 2).
- Begränsa klimatpåverkan (miljömål 3, 4 och 5).
- Effektivisera naturresursanvändningen (miljömål 6).
- Minimera spridningen av skadliga och smittsamma ämnen från verksamheten (miljömål 7).
Miljömål 1
Alla medarbetare har en förståelse för hur man i sin yrkesroll påverkar miljön och hur man kan bidra till ett hållbart samhälle.
Miljömål 2
LiU:s miljöledningssystem är integrerat i verksamhetsstyrning och uppföljningsprocesser.
Miljömål 3
Klimatavtrycket (CO2e) från LiU:s flygresor ska minska med 30 % till 2024, jämfört med år 2019.
Miljömål 4
LiU:s energiförbrukning (kWh) ska minska med 10% till 2024, i jämförelse med år 2019.
Miljömål 5
Implementera arbetssätt för att minska klimatpåverkan från inköp och vid tecknande av ramavtal med stor potential att minska klimatpåverkan.
Miljömål 6
LiU har, utifrån ett livscykelperspektiv, en god hushållning av varor, tjänster och produkter.
Miljömål 7
Minimera risken för spridning av skadliga ämnen från laboratorieverksamheten genom åtgärder vid inköp, substitution och användning.
Goda exempel från LiU:s miljöarbete
- Klimatkompensationsfonden. Vid flygresor sätter LiU av medel som fördelas till olika initiativ för att minska universitetets energiförbrukning eller annan miljöpåverkan.
- Återbruket som bland annat förmedlar ett stort antal överblivna möbler till nya användare.
- Gröna sektioner – ett diplomeringssystem för studentsektioner som vill miljöanpassa sin verksamhet.
- Den digitala och fysiska miljöutställningen Walk the Talk på Campus Valla och Campus Norrköping.