Livet efter studierna

Våra utbildningar försäkrar dig för framtiden. Det vet vi eftersom våra studenter får jobb i störst utsträckning i landet. Att det även ger en bra lön är rätt skönt att veta det också.

Äg din framtid

9 av 10

Så många har jobb inom 1,5 år efter examen från LiU.

Topplön

Flera av våra utbildningar ligger topp tre i löneläge efter tio år, jämfört med landets övriga lärosäten.

4500 anställda

På LiU finns många fortsatta karriärvägar efter dina studier.

Examen - sen kan vad du vill hända

Med en utbildning från LiU kan du vara säker på en sak - du blir attraktiv på arbetsmarknaden och kan göra skillnad på riktigt både som anställd, företagare och forskare.

Öka dina chanser på arbetsmarknaden

Ta ut din examen

Vägen till examen kan gå via ett program eller via kurser som du själv har kombinerat. Oavsett om du läst ett program eller kurser bör du ta ut din examen. Det är din examen som är ditt bevis på att du har klarat av ett visst antal högskolepoäng och läst ett ämne till en viss nivå. 

För att få en examen måste du själv ansöka om ett examensbevis. Läs mer om examensbevis och verifiering av studier vid Linköpings universitet 

Skaffa dig erfarenhet under studietiden

För dig som student är det möjligt att jobba extra på LiU, till exempel som studentmedhjälpare, som studentvärd eller som extrapersonal på IT-avdelningens Kundcenter. Hitta lediga jobb på LiU.

Det finns även flera möjligheter att jobba extra inom Linköpings och Norrköpings kommuner samtidigt som du pluggar. Lediga uppdrag hittar du på studentlivet.se. Där finns även tips på hur du tar dig till drömjobbet.

Vill du få erfarenhet och utveckla dina färdigheter genom att arbeta med riktiga uppdrag? Unitalent är länken mellan studenter vid Linköpings universitet och näringslivet. Vi stärker företag, organisationer och offentlig sektor med talanger från universitetet genom tidsbestämda och skräddarsydda konsultuppdrag. Läs mer om unitalent och vad de kan erbjuda

Besök arbetsmarknadsdagar

Arbetsmarknadsdagar och karriärmässor är unika mötesplatser för studenter som vill hitta sin väg ut i arbetslivet, men även för företag och organisationer som söker framtida medarbetare. Varje år anordnas flera sådana dagar med olika inriktningar och för olika branscher. Vissa är arrangerade av kårerna, andra av sektionerna vid Linköpings universitet.

Läs mer om vilka arbetsmarknadsmässor som arrangeras

Engagera dig

Som student på LiU finns det många sätt att engagera sig vid sidan av studierna. Det kan vara något litet, som att gå med i en kör eller sportförening, till något med större ansvar som att bli aktiv i kåren eller jobba på en studentpub.

Läs mer om våra kårer, sektioner och föreningar 

Internationell erfarenhet

Det finns många anledningar att passa på att studera, praktisera eller göra någon annan typ av utbyte i ett annat land under din tid vid LiU. Du kan även bli internationell på hemmaplan. Möjligheterna är många. Vad passar dig?

Starta eget eller börja forska

Alumner om livet efter studierna

Nyheter och artiklar om karriärvägar

Två personer står i en fabrik.

Alumnernas succé driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.

Från studentliv till framgång

Niclas Söör sög ut det göttigaste ur studentlivet vid LiU. Det formade karriären. Här fick han idén till Dospace, ett slags kontorshotell med nära 1 400 medlemmar på elva platser i Sverige.

Kvinnliga ingenjörsstudenter

Amanda Sternberg från LiU är Årets Tech-tjej 2025

Vinnare av Årets Tech-tjej 2025 är LiU-studenten Amanda Sternberg. Hon studerar fjärde året på civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi och brinner för att få fler kvinnor att välja en karriär inom tech. Priset delades ut av Microsoft.

Medieteknik och elektronik matchar arbetsmarknaden

Två av LiU:s civilingenjörsutbildningar har nu gjorts om för att ännu bättre matcha arbetsmarknadens behov. Det handlar om utbildningarna inom medieteknik och artificiell intelligens samt elektronik och systemdesign.

Tre personer i ett rum med abstrakta bilder projicerade på väggar och golv.

Han letar material för ultrasnabba kvantdatorer

Antalet material som skulle kunna användas i framtidens snabba kvantdatorer har blivit fler tack vare Oscar Groppfeldts examensarbete. Till sin hjälp har han haft universitetets superdatorer.

Unga människor med diplom, roll-up och beachflaggor med texten Qualcomm

Drivna teknikstudenter fick Qualcomms stipendier

Att bekämpa global uppvärmning genom att studera moln utanför Afrikas kust och använda sensorer för att djur i lantbruket ska få tillgång till vatten på bästa sätt. Det är exempel på vad teknikföretaget Qualcomm belönade när de delade ut stipendier.