Lär känna oss

Linköpings universitet - med mod att tänka fritt och göra nytt.

Linköpings universitet - med mod att tänka fritt och göra nytt. Så lyder vår vision. Genom att tänka fritt och göra nytt tar vi oss an samtidens utmaningar. Vi är modiga på vår resa och är övertygade om att vi tillsammans, med stora och små handlingar, bidrar till en bättre värld. Möt några av alla oss som jobbar här och som på olika sätt bidrar till vår vision.

Anställda i siffror

4 500

Vi är 4 500 medarbetare vid LiU.

52/48

Vi är 52 procent kvinnor som arbetar här och 48 procent män.

45

Medelåldern är 45 år.

1 777

1 777 lärare och amanuenser arbetar här. 

644

644 doktorander arbetar här. 

1 553

1 553 arbetar inom verksamhetsstödet.

Vilka vi är, vad vi gör och lite av det som gör oss stolta

Hon ska berätta historien om champagne på ett nytt sätt

Hon är litteraturvetaren som fördjupat sig i upphovsrätt, patent och varumärken. När professor Eva Hemmungs Wirtén är redo för en ny fas i sin akademiska karriär väntar berättelsen om ett av Frankrikes mest kända viner och områden: champagne.

Eleni Stavrinidou.

Forskare hämtar hem stora forskningsbidrag

Inom Horisont 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation, delades nästan 800 miljarder kronor ut till forskare. Vid LiUfick 117 projekt finansiering med cirka 550 miljoner kronor – bidrag som har gjort flera genombrott möjliga.

Forskaren Antonios Pantazis sitter på sitt kontor och visar sin 3D-modell av jonkanaler i olika färger.

Antonios Pantazis kanaliserar sin passion för jonkanaler

Antonios Pantazis tilldelas Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare. Han försöker reda ut de molekylära mekanismerna för jonkanaler och deras roll i olika sjukdomar, såsom epilepsi och hjärtrytmrubbningar.

Skapa framtiden med oss

Möt Bijar Ghafouri

Bijar Ghafouri forskar om vad som händer i kroppen vid långvarig smärta. Som forskare vill hon ha utmaningar och våga ta risker ibland. På LiU uppmuntras hon till att vara modig och tänka fritt. LiU erbjuder möjlighet att samarbeta med andra forskare som gärna delar med sig av sina kunskaper.

Hör henne berätta mer om vad som är unikt på LiU och vad som får henne att trivas arbetsplatsen.

Läs också: Med smärta som drivkraft - från flykting till professor

Möt Marcus Liw

- Jag är småbarnsförälder. När arbetsdagen är slut är arbetsdagen slut och jag kan släppa jobbet och landa hemma, säger Marcus Liw vid Digitaliseringsavdelningen.

Hör honom berätta vad som gör att han trivs så bra på LiU.

Möt Björn-Ola Linnér

Björn-Ola Linnér skulle bli samhällslärare. I stället blev han klimatforskare. Han hade aldrig föreställt sig en akademisk karriär. Ändå blev han professor på Tema Miljöförändring i Linköping och aktiv som forskare i miljödebatten.

Läs också: Björn-Ola Linnér: Jag är en förkrossad optimist

Vi begränsar vår klimatpåverkan

Ett av våra miljömål är att minska klimatavtrycket (CO2e) från flygresor med 30 procent till och med 2024, jämfört med 2019. Vi ska i första hand överväga om det digitala mötet kan ersätta en resa för oss och/eller dem vi möter, särskilt vid kortare möten. I andra hand ska vi resa kollektivt (tåg, buss, spårvagn) och i tredje hand med flyg eller bil. Vid inrikes resor och kortare resor (under 50 mil) väljer vi tåg framför flyg.
Vi ska inte minska resandet, vi ska ändra sättet att resa. Varje flygresa räknas. Så skippa en konferens som kräver flyg eller ta tåget i ena riktningen.
Karolina Kristenson, Institutionen för hälsa, medicin och vård.

Vi ska ändra sättet att resa

Möt fyra av våra 323 professorer

Vi värnar om allas lika värde och vill att också du gör det