Lär känna oss

Linköpings universitet - med mod att tänka fritt och göra nytt.

Linköpings universitet - med mod att tänka fritt och göra nytt. Så lyder vår vision. Genom att tänka fritt och göra nytt tar vi oss an samtidens utmaningar. Vi är modiga på vår resa och är övertygade om att vi tillsammans, med stora och små handlingar, bidrar till en bättre värld. Möt några av alla oss som jobbar här och som på olika sätt bidrar till vår vision.

Anställda i siffror

4 300

Vi är 4 300 medarbetare vid LiU.

50/50

Vi är 50 procent kvinnor som arbetar här och 50 procent män.

45

Medelåldern är 45 år.

1 681

1 681 lärare och amanuenser arbetar här. 

625

625 doktorander arbetar här. 

1 534

1 534 arbetar inom verksamhetsstödet.

Vilka vi är, vad vi gör och lite av det som gör oss stolta

Två kvinnor i laboratoriet. De pekar på något utanför bild.

Nytt men ändå samma - Temas laboratorium återinvigt

Sedan sommaren 2020 har Tema Miljöförändrings laboratorium restaurerats efter en brand. När det nu är klart är det mesta sig likt. Ingen kunde nämligen komma på något med lokalerna som de ville ändra.

Marianna Lena Kambanou sitter framåtlutad över en blå stolsrygg med armarna i kors.

Hon studerar hur återbruk kan bli guld

Att ta över saker som någon redan har använt, det kan också vara affärer. Det studerar Marianna Lena Kambanou i sin forskning. Hon drivs av en stor oro för framtiden och vill bidra genom att göra oss mer cirkulära.

En person står och kisar.

Professorn som drivs av de svåra frågorna

En spännande doktorandtjänst tog Tünde Puskas till LiU. Drygt 20 år senare är hon kvar. I dag är hon professor och drivs av att utforska det som ingen annat tittat på – som hur integration, religion och död hanteras i den svenska förskolan.

Skapa framtiden med oss

Möt Marcus Liw

- Jag är småbarnsförälder. När arbetsdagen är slut är arbetsdagen slut och jag kan släppa jobbet och landa hemma, säger Marcus Liw vid Digitaliseringsavdelningen.

Hör honom berätta vad som gör att han trivs så bra på LiU.

 

Möt Björn-Ola Linnér

Björn-Ola Linnér skulle bli samhällslärare. I stället blev han klimatforskare. Han hade aldrig föreställt sig en akademisk karriär. Ändå blev han professor på Tema Miljöförändring i Linköping och aktiv som forskare i miljödebatten. 

Läs också: Björn-Ola Linnér: Jag är en förkrossad optimist

Vi begränsar vår klimatpåverkan

Ett av våra miljömål är att minska klimatavtrycket (CO2e) från flygresor med 30 procent till och med 2024, jämfört med 2019. Vi ska i första hand överväga om det digitala mötet kan ersätta en resa för oss och/eller dem vi möter, särskilt vid kortare möten. I andra hand ska vi resa kollektivt (tåg, buss, spårvagn) och i tredje hand med flyg eller bil. Vid inrikes resor och kortare resor (under 50 mil) väljer vi tåg framför flyg.
Vi ska inte minska resandet, vi ska ändra sättet att resa. Varje flygresa räknas. Så skippa en konferens som kräver flyg eller ta tåget i ena riktningen.
Karolina Kristenson, Institutionen för hälsa, medicin och vård.

Vi ska ändra sättet att resa

Möt fyra av våra 323 professorer

Vi värnar om allas lika värde och vill att också du gör det