Så här anmäler du dig

Vill du söka till universitetet? Här har vi samlat allt du behöver veta om hur du ansöker, behörighetskrav, antagningsstatistik och mycket mera.

Viktiga datum att ha koll på

20 juni

Sista dag att komplettera anmälan till utbildningar hösten 2024

16 september

Anmälan öppnar för utbildningar våren 2025

15 oktober

Anmälan stänger för utbildningar våren 2025

Höstterminen 2024

 • Anmälan öppnar 15 mars
 • Sista dag för anmälan är 15 april
 • Sista dag att komplettera anmälan är 20 juni
 • Antagningsbesked med svarskrav kommer 11 juli
 • Sista svarsdag 19 juli
 • Andra antagningsbeskedet kommer 25 juli

Viktiga datum (antagning.se)

Höstterminen 2024 - vidareutbildning för yrkesverksamma

 • Anmälan öppnar 15 februari
 • Sista dag för anmälan är 15 mars
 • Sista dag att komplettera anmälan är 3 april
 • Antagningsbesked med svarskrav kommer 19 april

Viktiga datum (antagning.se)


Sommarkurser 2024

 • Anmälan öppnar 19 februari
 • Sista dag för anmälan är 15 mars
 • Kolla dina uppgifter mars-april
 • Antagningsbesked 25 april

Viktiga datum (antagning.se)


Vårterminen 2025

 • Anmälan öppnar 16 september
 • Sista dag för anmälan är 15 oktober
 • Sista dag att komplettera anmälan är 2 december
 • Antagningsbesked med svarskrav kommer 10 december
 • Sista svarsdag 16 december
 • Andra antagningsbeskedet kommer 19 december

Viktiga datum (antagning.se)Hur ansöker jag?

Så ansöker du till universitetet

De flesta kurserna och programmen anmäler du dig till via antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Du kan även läsa kontrollbesked och svara på antagningsbesked. 

Anmäl dig så här (antagning.se)

Prioritera dina val

Hur du prioriterar dina val påverkar vilken utbildning du blir antagen till - din ansökan behandlas i den ordning du har satt dina val. Tänk därför på att sätta utbildningen du helst vill gå överst i rangordningen, därefter den du näst helst vill gå och så vidare. Du kan bli antagen till max 45 hp per termin, och när du antagits till max antal poäng stryks dina val som har lägre prioritet. Du kan ändra ordningen fram till sista datum för ansökan, därefter måste du göra en sen anmälan om du vill byta.

Prioritera - tänk på ordningen (antagning.se)

Komplettera din anmälan

I vissa fall kan du behöva komplettera din ansökan med betyg, intyg eller andra dokument som du laddar upp via antagning.se. Det gäller till exempel om du söker med meriter från arbetslivet, YH-utbildning, arbetsprover eller betyg från utländsk utbildning. Gymnasiebetyg och tidigare betyg från högskola eller universitet behöver du oftast inte ladda upp, de hämtas från den nationella betygsdatabasen.

Kolla om du behöver komplettera din ansökan på antagning.se.

Ladda upp rätt dokument (antagning.se)

Kontrollera dina uppgifter

Några veckor efter att du skickat in din ansökan kommer du få ett mail från antagning.se med en uppmaning att kontrollera dina uppgifter. Logga in på "Mina sidor" på antagning.se och kolla att såväl dina kontaktuppgifter stämmer, som att dina betyg och meriter har registrerats korrekt. 

Kolla dina uppgifter (antagning.se)

Göra en sen anmälan

Hann du inte söka i tid? Då kan du göra en sen anmälan till de utbildningar som, efter sista anmälningsdag, fortsätter hålla öppet för sena anmälningar. Fler utbildningar tillkommer efter att det första antagningsbeskedet har gått ut till dem som ansökte i den ordinarie perioden  för ansökan - så håll utkik! 

Sökande som är behöriga rangordnas efter det datum som den sena anmälan kommer in. Behöriga sökande som har gjort en sen anmälan antas om det finns eller uppstår lediga platser på utbildningen. Ofta finns det inte lediga platser förrän efter uppropet. Du måste alltså vara beredd på att du får ett sent besked.

Sent ute? (antagning.se)

Öppet för sen anmälan

Om studieavgifter för dig som inte är svensk medborgare

Om du är medborgare i ett land inom EU, EES eller i Schweiz behöver du inte betala anmälnings- eller studieavgifter. Om du inte är svensk medborgare behöver du dock styrka ditt medborgarskap genom att ladda upp id-handling med din ansökan.

Är du inte medborgare i EU, EES eller Schweiz måste du betala anmälnings- och studieavgifter.

Anmälnings- och studieavgifter (antagning.se)

Personuppgifter och sekretessmarkering

En anmälan till högskolestudier är en allmän handling. Det innebär att alla uppgifter i din anmälan lämnas ut om någon frågar efter dem. Det här går dock att undvika om du har sekretessmarkering eller beslut om kvarskrivning i folkbokföringen, för då kan även din anmälan på antagning.se sekretessmarkeras. Mer information om hur du får din ansökan sekretessmarkerad finns på antagning.se. 

Observera att du inte automatiskt får med dig skydd från antagning.se till LiU utan att varje myndighet/högskola måste fatta eget beslut om skydd av personuppgifter. Om du har behov av skyddade personuppgifter på LiU måste du därför kontakta Ladokgruppen, ladok@liu.se eller 013-28 14 00. Ange att du vill ha kontakt med en sekretesshandläggare.

För dig med sekretessmarkerade personuppgifter (antagning.se)

Vad krävs för att komma in?

Du behöver uppfylla vissa förkunskapskrav för att kunna antas till en utbildning. Om det finns fler behöriga sökande än antalet platser görs ett urval bland de sökande. Läs mer om vad som gäller och hitta statistik från tidigare år som ger dig ett hum om vilka chanser du har att komma in.

Följ din ansökan - steg för steg

Många frågor? Kontakta oss!

LiUBOT