Välkommen till LiU Alumni!Visa/dölj innehåll

Nominera Årets alumn 2021

Nu är det dags att ge förslag på vilka två tidigare LiU-studenter som ska få utmärkelsen Årets alumn 2021. Alla är välkomna att nominera en eller flera kandidater. 

För att bli Årets alumn ska man ha läst vid Linköpings universitet i minst två år på heltid och därefter ha utfört en prestation, engagerat sig i en fråga eller gjort något annat som förtjänar att uppmärksammas.

Skicka din nominering till alumni@liu.se senast den 15 maj. Den ska innehålla alumnens namn, utbildning, en kort beskrivning av vad personen har gjort och en motivering till varför hon eller han förtjänar att bli Årets alumn.

Årets alumner 2020Visa/dölj innehåll

Årets alumner kämpar för hållbar el och mot covid

Statsepidemiolog Anders Tegnell befinner sig i frontlinjen i kampen mot covid-19-pandemin. Civilingenjören Linnea Bergman säljer
solenergisystem till Afrika för att världens fattiga ska få tillgång till miljövänlig och billig el. De båda är Årets alumner vid Linköpings universitet.

Vid en ceremoni på Campus Valla den 16 oktober fick årets alumner 2020 Anders Tegnell och Linnea Bergman sina utmärkelser av LiU:s rektor Jan-Ingvar Jönsson. 

Foto Magnus Johansson

Linnea Bergman, LiU-alumn från Civilingenjörsprogrammet i energi – miljö –management

Linnea Bergman är vd för Linköpingsföretaget Solar Bora som säljer solenergisystem till Afrika. Hon arbetar för att ge världens fattiga tillgång till miljövänlig och billig el så att de till exempel kan laga mat på ett hälsosamt sätt, få belysning hemma eller starta ett företag och börja tjäna pengar. Redan på gymnasiet föddes tanken på att arbeta med energisystem. Vilken stor betydelse tillgången till el har för människors överlevnad, upptäckte Linnea Bergman när hon arbetade som volontär i Tanzania. Hon gjorde sitt examensarbete på det då nystartade Solar Bora, efteråt fick hon jobb och drygt ett år senare blev hon vd.

Foto Magnus Johansson

Anders Tegnell, LiU-alumn från forskarutbildningen i infektionsmedicin

Under pandemivåren 2020 har statsepidemiolog Anders Tegnell dag efter dag berättat om läget och svarat på frågor när det gäller spridningen av det nya coronaviruset och Sveriges strategi. Hans outtröttlighet, lugn och sakliga framtoning har ingett många svenskar trygghet i en orolig tid. Anders Tegnell började sin yrkesbana som infektionsläkare och har bland annat arbetet för Världshälsoorganisationen, WHO, för att bygga upp vaccinationsprogram i Laos. I sin roll som statsepidemiolog leder och samordnar Anders Tegnell Sveriges nationella smittskydd.

Foto Magnus Johansson

Vad är en alumn?Visa/dölj innehåll

Vad är egentligen en alumn?Här är filmen som ger dig alla svaren.

Håll kontaktenVisa/dölj innehåll

Som tidigare LiU-student är du en viktig del av Linköpings universitet. Dina erfarenheter hjälper oss att ge morgondagens studenter bästa tänkbara utbildning. Den kunskap du har med dig bidrar till att bygga det goda samhället och göra världen lite bättre.

Du som är medlem i LiU Alumni får inbjudningar till alumniträffar, nyhetsbrev med information om vad som händer vid universitetet och en prenumeration på tidningen LiU magasin, där du kan läsa om den senaste forskningen och vad andra alumner gör. Medlemskapet kostar ingenting.

Fortsätt lära med LiUVisa/dölj innehåll

Vill du hjälpa LiU?Visa/dölj innehåll

Nyheter om och för alumnerVisa/dölj innehåll

Tidningen för alumnerVisa/dölj innehåll

Alumner som gör avtryckVisa/dölj innehåll

Kontakta LiU AlumniVisa/dölj innehåll