Joakim Karlsson, alumnNamn Joakim Karlsson 
Utbildning: Personal- och arbetsvetenskap, examen 2014
Jobb: HR-specialist/HR-generalist hos PwC Sweden‬‬‬‬‬‬‬‬

Var jobbar du?

- Jag arbetar på PwC Sweden som‬‬‬‬‬ är en stor revisionsbyrå med 3 600 anställda på 100 orter runt om i Sverige som arbetar med bland annat revision, skattefrågor och annan rådgivning.

Kan du berätta om ditt jobb?

- Jag anställdes som HR-specialist inom områdena rekrytering och employer branding och arbetar med byråns strategiska kompetensförsörjning.  Jag rekryterar seniora och juniora medarbetare inom alla våra olika tjänsteområden.  Det innebär också att jag åker ut på mässor och är med i marknadsföringsarbetet för oss som arbetsgivare. Numera är jag även HR- generalist och stöttar chefer och medarbetare i alla möjliga HR-frågor. Det kan handla om rekrytering, performance management och coachingsamtal. 

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut? 

- Dagen börjar med en kvarts egen planeringstid. Sedan håller jag vanligtvis några intervjuer. Jag har diverse projekt som jag arbetar med, svarar på mejl och sitter i möten med chefer och stöttar dem i deras beslutsfattande. Det är olika från dag till dag vad jag gör och var jag är. Ena dagen kan det vara en intervju i Norrland och den andra möte i Linköping men jag är stationerad i Stockholm.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det är att vi är en så pass stor HR-avdelning att man kan göra mycket olika saker och testa allt inom HR. Visar man framfötterna får man chansen att prova nya arbetsuppgifter och utvecklas inom områden som intresserar en. Sen trivs jag med kollegorna och företagskulturen här.

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

- Den största utmaningen för mig, eftersom jag är ganska ny i yrket, är att kunna säga nej. Jag vill vara alla till lags och stötta verksamheten så mycket jag kan, vilket gör att jag ibland jobbar mer än jag kanske borde ibland.

Vad tror du att du gör om fem år?

- Jag hoppas att jag har gått in mer i generalistrollen och arbetar med strategiska frågor. Eller kanske har HR-ansvaret på något spännande start-up.

Varför valde du den utbildningen och Linköpings universitet?

- Jag läste juridik i Uppsala och trodde det var det jag ville göra.  Jag har en god vän som jag ser upp till i många avseenden som läste på PA-programmet innan mig och som tipsade mig om att det var en bra utbildning. Jag bollade det med min dåvarande chef som också rekommenderade utbildningen. 

Vad tyckte du om utbildningen?

- Helt kanon! Det är mitt bästa livsval! Vill man läsa PA har man hamnat på rätt utbildning om man kollar på Linköpings universitet. Utbildningen har hög kvalitet med bra balans mellan teori och praktiska inslag. Jag är väldigt nöjd med min utbildning och flytten till Linköping. Det har gett mig en arbetsroll som jag trivs med, att få arbeta med människor.

Har du nytta av det du lärde dig under utbildningen i ditt nuvarande arbete?

- Ja, verkligen. Främst får man ett bra ramverk och nya tankemönster av kurserna och av att diskutera och reflektera, det har lärt mig mycket. Jag har haft stor nytta av det.

Hur såg ditt studentliv ut?

- Det var jättebra - jag var väldigt aktiv! Det var en av anledningarna till att jag trivdes så bra på utbildningen. Jag gillade studentlivet från första dagen på LiU. Nolle-P (nolleperioden) var fantastiskt. Jag engagerade mig sedan själv i Nolle-P i PULS (programmet för Personal- och arbetsvetenskaps studentförening) som festerichef i PiLS (Personalvetarna i Linköpings Sexmästeri) och året efter som ordförande i sociala utskottet. Jag ville engagera mig för jag hade så bra Nolle-P och ville att fler skulle få uppleva samma sak. Och jag satt med i styrelsen för att jag kände att jag ville och kunde bidra till utvecklingen, och jag ville ge tillbaka. Sen har jag alltid gillat att underhålla. Det var den roligaste tiden, hittills, i mitt liv!

Har du något tips till andra som vill läsa på LiU?

- Kolla kursplanerna på utbildningarna man är intresserad av. Lägg tid på att göra research- även om det är skittråkigt- på vad programmen innehåller och vilka kurser som ingår, för det ger en fingervisning om det är något som man vill göra. Och var med på mycket aktiviteter i början av utbildningen, för att lära känna folk och skapa ett nätverk som man kan ha nytta av när man kommer ut i arbetslivet sen.

Vad är ditt bästa minne från studietiden?

- Det var nog tiden när jag var aktiv i festeriet, det året hade jag otroligt kul och fick träffa många nya människor på flera olika utbildningar. Det gör att man bygger ett bra kontaktnät även efter studierna. Under den tiden hade vi även väldigt roliga kurser och det gick utmärkt att kombinera med studierna.