Sedan 1973 har studentorkesterfestivalen SOF spridit glädje bland studenter och Linköpingsbor. Medryckande orkestermusik, fartfyllda baletter och fantasifulla kårtegebyggen sätter färg på studentlivet och staden vartannat år.

Orkester i gula jackor går längs gata LiU:s egen studentorkester LiTHe Blås på marsch i kårtegen under SOF 2023. Foto Magnus Johansson Men hur hamnade egentligen Sveriges största studentdrivna festival på den då rätt nya högskolan i Linköping? Jo, det började med att studentorkestrar över hela landet ville få till ett nationellt samarbete och framför allt en rikstäckande studentorkesterfestival.

Linköping ”närmast” för orkestrarna

Föreningen Riks-SMASK (förkortningen står för Sveriges Musicerande Akademikers Samarbetande Kårorkestrar) grundades under en helg i december 1972 på ett hotell i Södertälje. Samma helg beslutade styrelsen att en studentorkesterfestival skulle anordnas.

Människor sitter utomhus, svartvit bildSamling på Campus Valla inför den första studentorkesterfestivalen 1973. Foto Arkivbild: Linköpings universitet De tittade på var i landet det fanns studentorkestrar och konstaterade att den geografiska tyngdpunkten låg i Gränna. Linköping vann dragkampen om festivalen med argumentet att de var närmaste studentstad. Den relativt nystartade teknologkåren LinTek arrangerade första upplagan av SOF i maj 1973 och det blev succé. Ett par månader före festivalen grundades också studentorkestern LiTHe Blås – för det måste ju finnas en orkester som representerade Linköpingsstudenterna.

Ett tag på 70-talet var det studentorkesterfestival i Linköping varje år, men sedan många år tillbaka är det SOF i Linköping vartannat år och Uppsalavarianten STORK vartannat.

Studentorkestrar från flera länder

Unga kvinnor med pompomsPå SOF framträder orkestrar och baletter från hela Norden. Foto Magnus Johansson SOF är en av de största studentfestivalerna i norra Europa. Över tiotusen studenter besöker festivalen. Orkestrar kommer resande från hela Sverige, nästan hela Norden och det brukar till och med komma några centraleuropeiska studentorkestrar. De samlas på ett festivalområde med alltifrån uteleksaker och arkadspel till scener och dansgolv, där festen pågår i tre eller fyra dagar (och nätter).

Folkfest när kårtegen drar fram

Och att det är studentorkesterfestival märks i hela Linköping, framför allt när SOF-kårtegen drar igenom staden. Över 50 000 åskådare samlas för att se alla studentorkestrarna, varvade med LiU-studenternas kårtegebyggen som ofta visas från en öppen lastbil. Bidragen följer ett tema och skapas under de sista intensiva dagarna före SOF då årets ”bygglåt” rullar konstant i högtalarna – en lite äldre, trallvänlig svensk slagdänga, som gjord för att alla som hör den ska få den på hjärnan.

Inget stoppar SOF

När coronapandemin slog till ägde studentorkesterfestivalen ändå rum i maj 2021 – fast i digital form. Och när LinTek inte kunde arrangera festivalen 2023 trädde Riks-SMASK in.

Inget stoppar Sveriges största studentarrangerade festival.

Upplev livet som student på LiU