En pedagog som öppnar upp för ett interaktivt klimat och inte bara får studenterna att memorera utan också att förstå. Så motiverar studenterna vid Medicinska fakulteten och studentkåren Consensus valet av Stergios Kechagias till "Årets pedagog".

Stergios Kechagias, årets pedagog 2017Stergios Kechagias, Årets pedagog 2017.
Foto: Emma Busk Winquist.
 
Stergios Kechagias, som bland annat är programansvarig för läkarprogrammet vid Medicinska fakulteten, var märkbart glad när han fick ta emot utmärkelsen, tillsammans med en glasskål fylld med både äpplen och choklad.
– Jag är oändligt tacksam och stolt, särskilt med tanke på att det inte bara är läkarprogrammets studenter utan hela Medicinska fakulteten som står bakom. 
 
Han berättade att det som programansvarig kan vara svårt att hinna med pedagogiken men att han försöker även att undervisa på sjuksköterske- och BMA-programmet.
– Och jag lovar att fortsätta att prata fort, jättemycket och att ställa fler kluriga frågor.
 
"Årets VFU-plats" gick till Samrehab Distriktsrehabiliteringen Västervik. Tyvärr hade de inte möjlighet att ta mot priset på plats men en tårta utlovades så att de kunde tänka en extra smula på studenterna när de åt den berättade Paulina Guillén, utbildningsutvecklare på Consensus.
 
Varje sektion utser dessutom de programspecifika utmärkelserna "Årets inspiratör".
Karin Schröder fick pris av Fysioterapeut-sektionen och menade på, som så många av de andra pristagarna, att det är en viktig utmärkelse. 
– Det kommer från er studenter och vi får inspiration i vårt arbete av er. Det är fantastiskt att få vara med på er resa.


Nedan finner ni samtliga pristagare och motiveringar.

Pristagare 2017

Årets Pedagog – Stergios Kechagias

Stergios håller tydliga föreläsningar som är guld värda och med sin pedagogik får han en inte bara att memorera, utan också förstå. Han visar ett stort engagemang i både läroämnet och studenterna. 
 
Genom att öppna upp för frågor och även ställa frågor tillbaka bidrar han till ett öppet och interaktivt klimat. Sättet han pratar på får en att lyssna och tycka att det blir roligt och intressant. En toppenpedagog helt enkelt! 
 

Årets VFU-plats – Samrehab Distriktsrehabiliteringen Västervik

Handledaren gjorde ett utmärkt jobb med att alltid få mig att känna mig välkommen, oavsett om det gällde att få svar på frågor gällande patienter och fysioterapi eller om det handlade om mindre saker som att alltid knacka på min dörr inför förmiddagsfikat och lunchen så att jag alltid kände mig välkommen att vara med. 
 
Just de små sakerna som att bjuda med till lunch, fikarast eller avfirande av en kollega fick mig att känna mig extra varmt välkommen. Även övriga kollegor som jag också fick följa med på deras patientbesök gjorde ett mycket bra jobb med att få mig att känna mig välkommen och förklarade bra vid frågor och liknande.
 
 Man kände sig aldrig som en besvärlig, jobbig svans som var i vägen som man känt på vissa andra VFU-platser, utan man blev alltid väl bemött och kände sig välkommen! Det var bra upplagt med när feedbacken gavs och jag gavs alltid möjlighet att ställa frågor ifall jag undrade något. 
 
Även de besök när jag var med på hans besök reflekterade vi alltid kring hur det gick och vilka fynd som gjorde att man fick ihop sin funktionsdiagnos och hur man kunde tänka kring mål och behandling. Dessa reflektioner efter varje patientbesök var mycket givande och fick mig att tänka och reflektera för att lära mig extra mycket. Nu ett halvår senare känner jag att det jag minns extra mycket är de gemensamma reflektionerna och allt jag lärt mig därifrån.
 

Årets Inspiratör för SSKN-sektionen – Micha Milovanovic

Micha har med stor kunskap och kunnighet kring ämnena anatomi och fysiologi, förenklat det svåra till förmån för oss studenter på sjuksköterskeprogrammet. 
 
Han har bidragit med väldisponerade, tydliga föreläsningar och ställer alltid upp med att svara på eventuella frågor. Micha Milovanovic utses därför till utmärkt inspiratör 2017.
 
Årets Inspiratör för SSKL-sektionen – Katarina Karlsson
Det är alltid lika roligt att gå till färdighetsträningarna i medicinsk teknik när det står Katarina Karlsson på schemat. Utan att tumma på kvalitén undervisar hon alltid med glimten i ögat och mycket energi! 
 
Katarina ger mig mycket inspiration och mod att våga ta mig an även de moment som känns ovana i mitt framtida yrke som sjuksköterska. Hon ger alltid en helhetsbild av ämnet som är aktuellt, förklarar utförligt varför man ska göra på ett eller annat sätt, och delar med sig av egna erfarenheter. Hon är verkligen den lärare som gett mig mest motivation hur jag själv vill upplevas som framtida sjuksköterska. Hon är helt enkelt en utmärkt inspiratör.
 

Årets Inspiratör för AT-sektionen – Elin Magnusson 

En oerhört pedagogisk och hjälpsam lärare, som alltid är positiv och sprider stor glädje. Elin visar sig alltid intresserad av vad studenterna har att säga och får dem verkligen att utveckla sina tankar kring saker. 
 
Elin är också en stor inspirationskälla när det gäller att våga nya saker och utmana sig själv, framförallt då genom att hon själv har varit iväg i världen. Elin är en utmärkt inspiratör med sitt driv!
 

Årets Inspiratör för Medicinska Föreningen – Anders Kald

Anders är en mycket varm och inspirerade människa, på så många olika sätt. Han ser varje individ för det den är, men också till helheten och vågar uttrycka sig om saker han tycker är fel. 
 
Han står upp för rättvisa, minskad diskriminering, jämställdhet inom sjukvården, och är den bästa förespråkaren jag kan tänka mig för uttrycket "rätt person på rätt plats", både i sig själv och genom det han förmedlar till andra människor. 
 
Hans goda exempel lyser igenom hela tiden, och i varje av de till trots få möten som jag har haft med honom så blir jag varje gång motiverad till att driva mig själv och mina medmänniskor framåt. Han är i våra ögon en utmärkt inspiratör.
 

Årets Inspiratör för Log-sektionen – Inga-Lena Johansson 

Sättet hon föreläser på fångar lyssnarens intresse vilket måste bero på hennes eget engagemang och brinnande intresse för kunskapen hon förmedlar, så att lyssnaren inte kan annat göra än att suga i sig den teoretiska kunskapen hon frambringar. 
 
Hon är inte bara en utmärkt talare, utan även en oerhört god lyssnare som tar sig tid till varje enskild student. Hennes förmåga att sätta studenterna i första rummet är en av de egenskaper som utmärker hennes pedagogik, engagemang och kunnande. Hon är även en utmärkt kursansvarig som tar väl hand om sin kurs genom att vara strukturerad, ansvarstagande och alltid göra sitt bästa för att utbildningen ska fungera så väl som möjligt för oss studenter!
 

Årets Inspiratör för BMA-sektionen – Malin Lindqvist Appell

Från dag ett inspirerade Malin alla på programmet. Hon har informerat om sin egen utbildning och vilka förutsättningar vi har som framtida BMA. Årets inspiratör 2017 från FT–sektionen, Karin Schröder.En av alla Årets inspiratör 2017. Karin Schröder från FT–sektionen. Foto: Emma Busk Winquist
 
Malin har med gedigen omtanke och strävan för studenternas bästa fått alla studenter att känna sig välkomna och sedda genom hela utbildningen.
Även fast Malin själv inte håller i en stor del av undervisningen så är hon väldigt mån om utbildningen och hjälper alla studenter så mycket som möjligt.
 

Årets Inspiratör för MedBi-sektionen – Vesa Loitto 

Vesas erfarenheter från både industrin och akademin har gett en bred kunskap inom biomedicin som han gärna delar med sig av till sina studenter. 
 
Han motiverar oss studenter att inte ge upp när det är svårt och att det i slutändan kommer vara värt det. Vesa har därför blivit vald till medicinska biologernas utmärkta inspiratör.
 

Årets Inspiratör för FT-sektionen – Karin Schröder

Karin är, trots en imponerande meritlista, ödmjuk och öppen för frågor och tankar från oss studenter. Karin tar sig alltid tid och visar ett genuint intresse att lyssna.

Det finns säkerligen många fysioterapeutstudenter som imponerats av hennes kunskap och sätt att vara, och tänkt tanken att "när jag blir stor vill jag bli som Karin”.