Namn: Håkan Edler
Jobbar: Studenthandläggare på Vårdförbundet
Program: Sjuksköterskeprogrammet, examen 2017
Foto: ULFHUETTVårdförbundet är yrkes- och fackförbundet för sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Som studenthandläggare arbetar Håkan främst med att förbättra villkoren för studentmedlemmar bland annat sjuksköterskestudenter, under studietiden. Han har ett omväxlande jobb. Ibland är han på plats på kansliet i Stockholm och svarar på frågor från medlemmar. Ibland deltar han på olika workshops med bland annat politiker. Andra gånger är han på resande fot. I början av sin utbildning får alla sjuksköterskestudenter besök av Håkan och hans kollegor. Då berättar de vad Vårdförbundet kan göra för sina medlemmar.
Vill vara med och påverka
Våren 2017 blev Håkan klar med studierna på LiU och en dag dagen efter examen började han jobba på Universitetssjukhuset i Linköping. Där arbetade han på Barnavdelningen för onkologi, neurokirurgi och diabetes. Men när han sedan fick chansen att jobba på Vårdförbundet under ett års tid tog han den.
- Jag ville jobba med sjukvård men från ett annat perspektiv. Det finns ett stort behov att förändra vården och villkoren för sjuksköterskor, t.ex. när det gäller arbetsmiljö och arbetstider. Det här är en möjlighet för mig att påverka min framtid. Jag ska orka med att arbeta som sjuksköterska ett helt yrkesliv.
Steget till att arbeta fackligt var inte så långt; Håkan tog ett år tjänstledigt års studieuppehåll från studierna och jobbade på Consensus, kåren för studenterna på medicinska fakulteten, under ett år.
- LiU är ett universitet som verkligen lyssnar på sina studenter, och som student kan du påverka din utbildning.
Omväxlande yrke med eget ansvar
Håkan hade själv ingen direkt erfarenhet av vården när han bestämde sig för att börja plugga till sjuksköterska.
- En sommar efter gymnasiet jobbade jag inom äldreomsorgen. Sjuksköterskeyrket kändes omväxlande med mycket eget ansvar och goda möjligheter till jobb. Jag har också alltid varit intresserad av hälsofrågor.
Det var även dags att flytta hemifrån, Håkan bodde då i Strängnäs. Han kollade runt på olika lärosäten och tyckte Linköping var en lagom stor stad med ett aktivt och spännande studentliv.
Bra blandning mellan teori och praktik
Han trivdes bra med utbildningen och studentlivet.
- Det var en innehållsrik utbildning med bra blandning mellan teori och praktik. På alla utbildningar på Medicinska fakulteten läser man PBL, problembaserat lärande. Det kan kännas lite flummigt i början. Man studerar i små arbetsgrupper med en handledare. Grupperna får själva söka efter information och lära sig hur de ska validera den. På det sättet lär man sig på djupet och får ta ansvar för sitt eget lärande. Det är bra träning inför yrkeslivet då man ständigt måste uppdatera sig med ny kunskap och då har man med sig verktygen.
Håkan tycker också att det var bra med praktik tidigt i utbildningen och att man fick prova på olika sorters verksamhet, både på sjukhus och ute i kommunerna.
- Sista terminen jobbade vi team med studenter från de andra medicinska utbildningarna på en klinisk undervisningsavdelning på Universitetssjukhuset. Det vad vi studenter som ledde arbetet och personalen höll sig mer i bakgrunden. Det var ett bra sätt att pröva sina vingar.
Aktivt studentliv
Håkan var aktiv under din studietid, jobbade bland annat som bartender på en studentpub ett kårhus och arbetade både i kåren och sektionen.
- På LiU finns det många olika studentföreningar – det finns en för alla intressen. Mottagningen när man började på universitetet var också bra. Under två veckor tog faddrar hand om oss och förklarade hur det var att plugga på universitet. Det är en rätt så stor omställning från gymnasiet.
Och vad väntar i framtiden efter tiden på Vårdförbundet? Håkan har inte riktigt bestämt sig ännu. Kanske börjar han jobba som sjuksköterska inom militären. Specialistutbildningen lockar också.