

Reflektioner över barnbok

Marie-Helene Klementsson, doktorand som undervisar på lärarprogrammet reflekterade över sitt barnboksval Det röda trädet. En bok som ur vuxnas perspektiv kan ses som mörk och deprimerande.

Läsecirklar för studenter
Samtalet handlade, utöver egna lyckliga läsupplevelser, även om skönlitteraturens roll i studenternas utbildning. I flera andra länder ingår skönlitteratur som en naturlig del i undervisningen men så är det inte i Sverige. Några få undantag finns. Sedan många år har exempelvis LiU:s läkarprogram en obligatorisk kurs där studenterna läser skönlitteratur för att vidga sina vyer kring hur det är att vara människa och patient.
Från publiken kom förslag om att biblioteket skulle kunna öppna upp för läsecirklar riktade till studenterna, på försök.
– En förhoppning kan också vara att få in lite skönlitteratur i kursplanerna, en eller två böcker per utbildning, föreslog Åsa Christoffersson.
Bokstafetten fortsätter
Och hur var det nu då med huvudfrågan – blir man klokare och lyckligare av att läsa skönlitteratur? Panelen var i stort sett överens. Lyckligare – ibland i alla fall. Läsandet kan bli som ett eget rum där man mår bra och når en slags meditation. Klokare – ja, eftersom man får ta del av så många andra människors erfarenheter och tankar.Efter nyår fortsätter bokstafetten.
– Alla anställda är välkomna att höra av sig. Och det måste inte vara skönlitteratur, även fackböcker eller poesi funkar, till exempel. Det är läsupplevelsen som är det viktigaste, betonar Sassa Persson på universitetsbiblioteket som tillsammans med Kristin Krantz håller i stafetten.
Bokstafetten
Foto boksamtalet: Sassa Persson
Publicerad 2015-12-11