Namn: Simon Cardell
Program: Affärsjuridik, 2016
Jobb: Skattejurist på Grant Thornton

Simon Cardell, tidigare studentVad jobbar du med?

- Jag arbetar som skattejurist på Grant Thornton. Min uppgift är att hjälpa våra kunder med olika skattefrågor. Kunderna kan vara allt från privatpersoner till företag. Frågorna handlar om skatterätt men berör även andra områden som till exempel bolags- och fastighetsrätt. Det kan röra sig om fusioner, fissioner, emissioner, incitamentsprogram eller omstruktureringar. Jag upprättar även deklarationer för privatpersoner och företag. 

Kan du beskriva hur ni arbetar?

- Vi är ett åttiotal skattejurister som arbetar i tre olika grupper. Det är momsgruppen, internationella gruppen och ägarledda gruppen som jag tillhör. Vi är två till tre personer som arbetar med varje case. Det är alltid en senior partner som är med, ibland är det även en skattejurist på mellannivå samt en junior som jag som gör själva arbetet. 

Vi har många diskussioner både inom gruppen och med kunden. Det är viktigt att kunna visa olika alternativ för kunden och visa vad som kommer att hända efter några år beroende på vilket alternativ kunden valt.  Om jag ska ta upp ett konkret fall så kan det till exempel vara fyra personer som äger ett aktiebolag gemensam som de vill sälja. Hur man väljer att sälja beror på vad man vill göra i framtiden, vill man till exempel investera vinsten i ett nytt bolag?

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Skatterätten förändras ständigt och det gör att jag lär mig något nytt varje dag. På Grant Thornton fokuserar vi på fåmansföretag. Det innebär att jag ofta jobbar väldigt nära ägaren/entreprenören. Jag ska vara rådgivande och visa vilken väg som är den bästa att gå. Ofta får jag feedback från kunden om vi har gjort rätt. Det är stimulerande att få ha den nära kontakten och få respons direkt från kunden på sitt arbete. 

Vilka utmaningar ställer ditt jobb på dig?

- Som konsult ställs det höga krav på dig och det måste du tåla. Du måste kunna hantera flera ärenden samtidigt och kunna leverera snabbt. 

Varför just skatterätt?

Vi läste skatterätt tredje året på affärsjuridiska programmet och då fastnade jag. Det är väldigt konkret ämne. Jag kan relatera till det då jag som privatperson påverkas och t.ex. måste deklarera varje år. Jag har också alltid gillat siffror och vi hade en bra lärare. 

Varför valde du att läsa affärsjuridik?

Jag var osäker på om jag skulle läsa juridik eller ekonomi men fick tips om den här utbildningen. Det lät som en bra kombination och jag bestämde mig för att testa ett år. Efter ett år var jag nöjd med mitt val och slutförde utbildningen. 

Vad tyckte du om utbildningen?

- Utbildningen var väl utformad. Du får en bred grund de första tre åren och spets de två sista åren. Om de första tre åren var ganska uppstyrda var de två sista åren mer fria med mycket eget ansvar. Det ställdes mer krav att man själv skulle ta ansvar för sina studier. Det var en bra förberedelse för arbetslivet.

Du pluggade utomlands. Hur var det?

- Jag läste i Portland i USA en termin. Det var klart min bästa termin; kanske inte studiemässigt men för mig som person. Det var stort att få lytta utomlands. Jag bodde tillsammans med en kille från Sydafrika. Vi blev tighta vänner och har fortfarande kontakt. Det är nyttigt att bo en tid i ett annat land; jag fick ett helt annat perspektiv på hur det är att leva i Sverige och hur bra vi har det. 

Du är född och uppvuxen i Linköping, hur var det att plugga i sin hemstad?

- Jag trodde inte att det fanns något speciellt studentliv i Linköping men jag blev positivt överraskad. Jag fick uppleva staden på helt nytt sätt; det här är en riktig studentstad med ett aktivt studentliv. Det mesta är samlat kring campus. Du träffar studenter i din ålder och med liknande intressen. Jag var med på det mesta; bland annat var jag fadderist och satt med i styrelsen för det affärsjuridiska programmet. Man kan absolut ha ett bra studentliv även i sin hemstad. Jag var inställd på ett nytt typ av liv. Jag hade tryggheten med familjen och kompisar och kunde kombinera det på ett bra sätt med studentlivet. 

Är du nöjd med din studietid?

- Jag är stolt över att jag har pluggat på LiU. Det finns stor kompetens på LiU och många bra lärare. Jag tycker Linköping är en fin stad men när jag var klar med min utbildning ville jag testa på något nytt. Idag bor jag och jobbar i Stockholm. Jag blev erbjuden jobb redan åtta månader innan jag blev klar med min utbildning. Alla mina klasskamrater har fått jobb. Både på min arbetsplats och andra revisionsbyråer är affärsjurister från LiU efterfrågade. 

Vad tror du att du gör du om fem år?

- Då är jag en senior skattekonsult på min nuvarande arbetsplats. Jag vill fortsätta arbeta med skatter i framtiden. Det är tur att det finns många jobb och arbetsplatser för en skattejurist!