Att gå från ord till handling - to Walk the Talk är något som behövs i arbetet och engagemanget med hållbarhetsfrågor. På Linköpings universitet tar vi dessa ord på allvar genom ett aktivt arbete med hållbarhetsåtgärder och energieffektiviseringar.

För att visa upp detta arbete har vi skapat utställningen med samma namn - Walk the talk - på både på Campus Valla och Norrköping.

Utställningen är publik, kostnadsfri och tillgänglig året runt.

Cyklar

Eldriven transportcykel

Plats: Campus Norrköping, Täppan

Karta som visar stationen eldriven transportcykel (LiU:s karttjänst Mazemap)

Bild tagen för utställningen Walk the Talk.Eldriven transportcykel används vid Campus Norrköping. Foto Erika Sjöding

Det är lätt att hamna i gamla hjulspår när transportuppdrag planeras. De traditionella hjulspåren är inte sällan starkt kopplade till CO2-utsläpp, buller och utgifter, eftersom vi vanligen tänker bil.

Post- och husserviceenheten i Norrköping tänker annorlunda. Genom att utgå från behovet, snarare än traditionen, öppnade de upp för nya möjligheter. Lösningen blev en eldriven transportcykel. Att diesel ersätts av mänsklig kraft och el är bra, men inte nog med det. Transportcykeln tar sig smidigt fram i den täta eftermiddagstrafiken, håller medarbetarna i trim och sparar pengar. Miljöarbete behöver inte vara svårare än så. Strävan efter att minska utsläppen är ingen uppoffring. Det handlar om utveckling och sunt förnuft. Men framför allt handlar det om att utgå från behovet.

Visste du att?

Parkerade cyklar vid Linköpings universitet.

Visste du att?

  • En genomsnittlig bilresa är kortare än 5 km. Väljer man cykel istället för bil så minskar man CO2-utsläppen med ca 700 kg per år. 
  • Genom att cykla en halvtimma om dagen så förbättrar du din vardagssork och förbränning. Du motverkar dessutom högt blodtryck, stressymptom och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Spara pengar genom att välja cykel istället för bil. Räknar man bara på bränslekostnaden för en genomsnittlig bil så sparar man minst 2 500 kr per år om sträckan är 5 km enkel resa.

Forskningsområden på LiU

Walk the Talk