Bakgrund till projektet
Klimatförändringar och andra globala förändringar har lett till ett ökat fokus i Europa på förnybar energi och tillgång till gödselmedel. Anaerob nedbrytning av biomassa kan bidra till båda, genom att leverera biometan och rötrester som biogödsel/jordförbättringsmedel. I detta projekt kommer vi att samla befintlig kompetens inom biogassystem i Sverige, Ukraina och Polen för att föreslå vägar framåt för en snabbare och effektivare användning av tillgängliga lokala restprodukter i biogasanläggningar. Med erfarenheter från Biogas Solutions Research Center (BSRC), LiU, planerar vi att bygga ett starkt nätverk genom interaktiva workshops, presentationer och studiebesök.
Våra mål
Detta projekts huvudsakliga utfall är att utveckla ett aktivt forsknings- och affärsnätverk för att bidra till att stärka den ekonomiska och miljömässiga säkerheten i Östersjöregionen. Utvecklingen av biogaslösningar för att länka den kommunala och industriella avfallssektorn med jordbruket och energiförsörjningssektorerna kan bidra till flera hållbara utvecklingsmål. Detta projekt kan dessutom bidra till utvecklingen av ett långsiktigt samarbete inom biogasforskning och praktiska färdigheter mellan akademi (LiU, Sverige; Poznan University of Life Sciences (PULS), Polen; Sumy State University (SUMDU), Ukraina) och privata/offentliga aktörer i BSRC, Polish Biomethane Organization (PBO), Polen; Bioenergy Association of Ukraine (UABIO), Ukraina.
Synergi mellan akademi och näringsliv
Vi fokuserade på de deltagande länderna och upptäckte att biogaslösningar är högt prioriterade inte bara i Sverige, utan även i Polen och Ukraina, eftersom dessa jordbruksländer har stor potential för att expandera biogasproduktionen. En sådan expansion kommer också att bidra till att uppnå flera delmål inom förnybara energikällor och produktion av biogödsel.
Vi inkluderade både akademi och den offentliga/privata sektorn (genom sektorsorganisationer) för att kunna uppnå de potentiella resultaten. Först har forskare från universitet erfarenhet, kunskap och färdigheter att planera, genomföra och delta i olika konferenser och workshops som resulterar i diskussioner och skapande av ny kunskap och idéer för att främja biogaslösningar i Östersjöregionen. För det andra kommer de akademiska partnerna att kunna planera undersökningar och andra sätt att dokumentera utmaningar och lösningar när de identifieras genom partnerinteraktionerna.
För det tredje har den privata sektorn en enorm praktisk erfarenhet av drivkrafter för biogasproduktion och möjliga utmaningar för implementeringen av biogaslösningar i de tre staterna. Vi kommer också att närma oss den offentliga sektorn för att täcka ett brett spektrum av erfarenheter och kunskap, vilket gör att vi kan beskriva utmaningar och möjligheter för att främja biogaslösningar, bygga ett starkt nätverk och uppnå positiva resultat från de planerade aktiviteterna.
Projektstrategi
Under genomförandet av projektet kommer följande metoder att användas: projektmöten, praktiska workshops med utmaningsbaserade lärandemetoder (CBL), studiebesök till befintliga biogasanläggningar, deltagande i konferenser, insamling och bearbetning av information och data, diskussioner bland aktörsgrupper, t.ex. biogasanläggningar, kommuner, bönder. Slutrapporten kommer att innehålla uppdaterade förslag för strategi och policy för biogassektorns förvaltning på tvärnationell nivå, samt föreslagna finansieringsmöjligheter. Den övergripande projektstrategin inkluderar att definiera gemensamma likheter och skillnader när det gäller utmaningar och lösningar för biogassektorn på nationell nivå som input för en gemensam strategi på tvärnationell nivå genom nätverks- och samarbetsplattformutveckling.
Mer information och kontakt
Mer information om projektet finns på den engelska projektsidan.