Forskning och samarbeten

Visionen för centret är att njurmedicinsk forskning vid LiU ska bli drivande i utvecklingen av kunskap kring sjukdomsmekanismer och nya behandlingsprinciper. Att samarbeta med omgivningen är centralt för verksamheten som bedriver experimentella och kliniska studier med patientnära forskning.

Forskningsprofil

Njurforskningen på LIU har ett patientnära perspektiv med utgångspunkt i insamlade patientdata i lokala och nationella register och prover som samlas i en biobank. Ett viktigt fokus är experimentella studier kring sjukdomsmekanismer och i förlängningen kunna finna nya för läkemedelsbehandling. Något som länge intresserat forskare vid LiU handlar om att studera förekomst av glomerulonefriter och vaskulitsjukdomar i befolkningen och man bäst kan behandla dem liksom tidig diagnostik och finna markörer som kan prediktera sjukdomarnas förlopp . Dessa sjukdomar är inflammatoriska njursjukdomar som bland annat beror på att kroppens eget immunförsvar angriper njurarna och är så kallad autoimmuna sjukdomar. Hos yngre patienter som behöver dialys eller transplantation är njurinflammation den vanligaste bakomliggande orsaken. Ett forskningsfokus är att studera eventuella könsskillnader i diagnostik och progressionstakt vid njursjukdom.

Dialysforskning och patienters upplevelse av denna behandling hör till de njurmedicinska forskningsområdena på LIU liksom studier av kroppsammansättningen (muskler, fett, vätska) hos njursjuka med användning av magnetkamerateknik.

Annette Bruchfeld är professor i njurmedicin och forskningsledare vid centret. Annette forska primärt om inflammatoriska njursjukdomar och vaskulitsjukdomar (inflammation i blodkärl).

Inom centret önskar vi bredda forskningen, utöka samarbeten och knyta till oss framstående forskare och kliniker både från Sverige och utomlands.. Det långsiktiga målet med forskningen vid forskningscentret innefattar bland annat att:

  • Personanpassa behandling av njursjukdom och minska kroniska njurskador
  • Minska behovet av njurersättande terapi för att förenkla livssituationen för patienterna
  • Förhindra skadeverkningar av akuta njurskador
Daniel Appelgren är universitetslektor i experimentell njurmedicin studerar hur immunförsvaret fungerar vid autoimmun njursjukdom. Han har medverkat till en uppmärksammad upptäckt om ett nytt och okänt varningssystem i kroppens immunförsvar. I förlängningen kan upptäckten öka kunskapen kring autoinflammatoriska sjukdomar och cancer.
Maria Weiner är disputerad specialist i njurmedicin forskar bland annat om att diagnosticera patienter tidigt i deras njursjukdom och hitta markörer för att kunna ge dem bättre behandling
Fredrik Uhlin är adjungerad universitetslektor, docent och sjuksköterska leder forskningsprojekt kring hur sjukdom och behandling påverkar livskvaliteten

Samarbeten

Grafisk modell av samarbeten