Doktorand i ultra-stabila COFs för batterimembranteknologier

Tillbaka till lediga jobb
Ref LiU-2024-05207

Spännande doktorandmöjlighet inom organisk materialkemi! Vill du använda dina färdigheter inom syntes och analys för att bidra till utvecklingen av förnybar energiteknologi? Vi söker en motiverad och kreativ doktorand till vårt banbrytande projekt, som syftar till att utveckla ultra-stabila kovalenta organiska ramverksmembran för jontransport. Dessa material kommer att utvecklas för en rad jonseparationsapplikationer, inklusive redox-flödesbatterimembran. Hjälp till att utveckla nästa generation av porösa, högledande membran för att ersätta PFAs!

Denna rekrytering är kopplad till Wallenberginitiativet Materialvetenskap för Hållbarhet (WISE, wise-materials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen någonsin på materialvetenskap i Sverige och kommer att omfatta stora insatser vid Sveriges främsta universitet under de kommande 10 åren. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Läs mer: https://wise-materials.org

Alla forskare i tidigt skede som rekryteras till WISE-programmet kommer att vara en del av WISE Forskningsskola https://wise-materials.org/research-school/, ett ambitiöst nationellt program med seminarier, kurser, forskarbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och industri.

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta med syntes av kovalenta organiska ramverk (COFs) samt postsyntetisk modifiering för att öka stabiliteten. Du kommer också att utföra karakterisering av materialens kristallinitet, porositet och jontransportegenskaper, tillsammans med testning av kemisk och morfologisk stabilitet.

Detta projekt fokuserar på syntes men innefattar även omfattande materialkarakterisering och optimering av membranbildning i olika skala. Arbetsuppgifterna kan bestå av;

Forskningsuppgifter

  • Syntes av COF-monomerer
  • Syntes av COFs och postsyntetisk modifiering
  • Karakterisering av COF-morfologi med PXRD och sorption
  • Utveckling av tekniker för membranbildning i olika skalor
  • Karakterisering av membranens jontransportegenskaper

Generella arbetsuppgifter

  • Registrering och analys av data
  • Lärande av nya syntes-, analys- eller karakteriseringstekniker
  • Presentation av data på möten och konferenser
  • Manuskriptförberedelse och skrivande
  • Litteraturbevakning och granskning
  • Samarbete med andra gruppmedlemmar och externa partners
  • Upprätthållande av hög laboratoriesäkerhet och bidrag till laboratorieunderhåll

Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid. 

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som är:

  • Akademiskt stark: Du har avslutat en masterexamen i kemi, materialvetenskap eller nanovetenskap, eller har fullgjort kurser med minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 poäng måste vara avancerade kurser i kemi. Alternativt har du förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt. 
  • Tekniskt skicklig: Det är mycket meriterande med erfarenhet av syntetisk organisk kemi. Kunskap eller erfarenhet av kovalenta organiska ramverk, membrankarakterisering eller analys av porösa eller kristallina material är meriterande.
  • Självmotiverad: Du är en entusiastisk, organiserad och självgående person. Villig att lära dig nya tekniker eller koncept och tillämpa dem i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö.
  • Detaljorienterad: Du har starkt fokus på detaljer, förmåga att föra omfattande laboratorieanteckningar och är engagerad i att producera högkvalitativt arbete.
  • Samarbetsvillig: Du har förmåga att arbeta effektivt både självständigt och som en del av ett tvärvetenskapligt team. Kan arbeta stödjande i en laboratoriemiljö och delta i gemensamma projekt genom samarbete och utbyte av information och färdigheter.
  • Utmärkt kommunikatör: Du har starka muntliga, visuella presentations- och skriftliga kommunikationsfärdigheter på engelska.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet. 

Din arbetsplats

Välkommen till oss på Laboratoriet för Organisk Elektronik (LOE) vid Linköpings universitet, ett världskänt centrum för banbrytande forskning inom solenergi, bioelektronik, tryckt elektronik och nanooptik med organiska material. Vårt innovativa arbete fokuserar på dynamisk koppling av jon- och elektronrörelser. Våra forskningsområden inkluderar syntes, materialvetenskap, teori och modellering, enhetsfysik, nanoteknik, bioteknik och systemdesign. Våra aktiviteter spänner från grundforskning till kommersialisering. På LOE kommer du att vara en del av ett kreativt och innovativt forskningsnätverk med över 150 forskare, inklusive professorer, seniora och juniora forskare, postdoktorer och doktorander. Vår samarbetsmiljö är tvärvetenskaplig och främjar kreativitet och innovation. http://liu.se/loe

Vårt campus ligger i centrala Norrköping, en liten men livlig stad med ett rikt industriellt arv och nära tillgång till Östergötlands vackra skogar och sjöar.

Du kommer att arbeta inom gruppen för Funktionella π-Material, ledd av biträdande universitetslektor Catherine Aitchison. Gruppen utvecklar innovativa nya material för olika energiproduktions- och lagringsapplikationer. Vi fokuserar på konjugerade organiska material och är intresserade av att syntetisera och studera material med självorganiserade mikrostrukturer som främjar funktion.

Linköpings universitet (LiU) bedriver världsledande, tvärvetenskaplig forskning inom områden som materialvetenskap, IT och livsvetenskapsteknologi. LiU är ett av Sveriges största universitet och har idag 40 000 studenter och 4 500 anställda. Studenterna är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden och internationella rankningar placerar konsekvent LiU som ett ledande globalt universitet. Läs mer på www.liu.se

Om anställningen

I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen.Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplanFörlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske. 

Tillträde enligt överenskommelse, gärna tidigt 2025.

Lön och förmåner

Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 2 december 2024. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte. I ansökningsportalen måste CV och personligt brev bifogas som bilagor. I det personliga brevet måste du tydligt ange varför du är intresserad av denna tjänst och hur dina kvalifikationer passar in på tjänstebeskrivningen.

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!


Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner

Catherine Aitchison

Biträdande universitetslektor

catherine.aitchison@liu.se

Martina Klefbeck

HR partner

011-363166

martina.klefbeck@liu.se

Länk till den här sidan