24 februari 2022

Linköpings universitet vill visa sin solidaritet med det ukrainska folket och landets demokrati med anledning av Rysslands pågående invasion av Ukraina.

Ukrainas flagga
Vasenka Photography CC BY 2.0
Universitetsledningen har under dagen aktiverat en särskild arbetsgrupp för att noga följa läget och kartlägger just nu universitetets kontakter med Ukraina, Ryssland och andra länder i regionen.
 
– Vi prövas alla i tider av kris och nu krävs det att vi samfällt står upp för våra grundläggande värderingar, demokratins värde och universitetens frihet, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson. Vi vill också visa vårt stöd för regeringens kraftfulla fördömande av Rysslands invasion av Ukraina.

Senaste nytt från LiU

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.

Två män i en datorhall.

Internationellt samarbete lägger grunden för AI för material

AI skyndar på utvecklingen av nya material. En förutsättning för AI inom materialforskning är storskalig användning och utbyte av data om material. Detta underlättas av en bred internationell standard som forskare vid LiU är med och organiserar.

Kvinnlig doktorand föreläser för masterstudenter i labbet.

Från skiss till robot med artificiell intelligens

Hur utvecklar man en produkt med så lite mänsklig inblandning som möjligt? LiU-studenterna byggde en robot med hjälp av generativ artificiell intelligens.