24 februari 2022

Linköpings universitet vill visa sin solidaritet med det ukrainska folket och landets demokrati med anledning av Rysslands pågående invasion av Ukraina.

Ukrainas flagga
Vasenka Photography CC BY 2.0
Universitetsledningen har under dagen aktiverat en särskild arbetsgrupp för att noga följa läget och kartlägger just nu universitetets kontakter med Ukraina, Ryssland och andra länder i regionen.
 
– Vi prövas alla i tider av kris och nu krävs det att vi samfällt står upp för våra grundläggande värderingar, demokratins värde och universitetens frihet, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson. Vi vill också visa vårt stöd för regeringens kraftfulla fördömande av Rysslands invasion av Ukraina.

Senaste nytt från LiU

Tre personer i labbrock står och pratar.

Bättre neutronspeglar kan avslöja materiens inre hemligheter

Med bättre neutronspeglar kan effektiviteten vid materialanalyser i neutronkällor bli högre. Den förbättrade spegeln har LiU-forskare utvecklat genom att belägga en kiselplatta med tunna lager av järn och kisel blandat med borkarbid.

Ensamt barn i silhuett.

Riktlinjer saknas kring barn som utsatts för sexövergrepp

Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hälsovård och behandling. Ett av dem är Sverige. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

Person intervjuas och pratar om sin avhandling

Sigrid blev dubbeldoktor - vid 26 års ålder

En lång men också väldigt rolig resa, så beskriver Sigrid Nilsson sin tid som forskarstuderande vid Forskarlinjen. För nu har hon disputerat och kan därmed både blicka framåt och bakåt på sin forskning.