Den är färgglad, fylld med märken och ibland även sliten och smutsig, men för många studenter ett favoritplagg. Overallen, eller "ovven" som den också kallas, bärs vid terminsstart, på kravaller och andra fester och evenemang.

Studenter med overallerOverallerna, eller ”ovvarna”, är de där smutsiga, färgglada och lustiga plaggen som kan ses lite överallt på campus. Foto Magnus Johansson Från början ser den ut som vilken arbetsoverall, läkarrock eller hängselbyxa som helst. Hel, ren och lite anonym. Men snabbt fylls den med märken och revärer eller görs om till en frack, allt med personlig touch. Vi pratar om overallen, eller ”ovven” som den också kallas, och som är många studenters favoritplagg.

Faddrar vid Medicinska fakultetenDet är ofta faddrar och studenter i de högre årskurserna som har på sig overaller. Foto Emma Busk Winquist Overallen kan köpas under de första skälvande veckorna på universitetet då allt känns nytt och du undrar varför alla går runt i likadana kläder. Du vet att det är studenter och faddrar i de högre årskurserna som bär overaller, men inte mycket mer. Efter ett tag lägger du märke till detaljer, overallerna har olika färger och märken, det står namn på dem och några har till och med fastsydda kapsylöppnare eller andra saker som kan vara bra att bära med sig. Det verkar ganska praktiskt och snart har overallen förvandlats till ett favoritplagg. Du har den på dig på kravaller (fester med krav på overall), andra fester och evenemang. Overallen blir ett säkert kort i garderoben, med den behöver du aldrig fundera på vad du ska ha på dig. Overallen funkar alltid – förutom på finsittning så klart. 

Som ny student har du hela overallen på dig och knäppt, men när du blivit varm i kläderna och overallinvigningen varit lite senare under terminen kan du ta av överdelen och knyta den runt midjan. 

Overallen är ett skönt plagg i studentsammanhang

En manlig och en kvinnlig student som ler. Båda har gula skjortor, röd overall och röd fluga.Overallen kan bäras närsomhelst, men vanligtvis har man på sig den till kravaller (fest i overall), sittningar, fester eller pubar. Foto Hanna Söderquist Overallen är bra på så sätt att den kan bli en ice-breaker i sociala sammanhang, och ge en känsla av tillhörighet. Ser du någon med liknande overall kan du vara säker på att det är en kompis, någon som tillhör samma sektion som du. 

Färgen på overallen avgörs av den utbildning du går. Det är brunt för datatekniker, rött för lärare, grönt för psykologer och turkost för biomedicinska analytiker. Oftast är overallen enfärgad men ibland har den flera färger som både rött och gult om du läser maskinteknik. Har flera program samma färg på sina overaller kan de skiljas åt genom färgerna på revärerna. Det är band som sätts på sidorna på byxbenen genom att man antingen syr eller limmar fast dem. Behöver du tyg till banden eller annat, som textillim och märkpennor, kan du gå till Bokab i Kårallen på Campus Valla eller till någon tygaffär på stan. Om du inte hittar dit kan oftast en campus- och/eller stadsvandring under mottagningsperioden guida dig rätt. 

Student i blå overall knuten runt midjanEn ovve är ofta smyckad med märken. För den som har många märken kan ovven komma att bli det dyraste plagget i garderoben. Foto Charlotte Perhammar Sen är det dags att börja pimpa din overall! Kanske blir du inbjuden till en pysselkväll eller ordnar en själv för att sy fast revärer, namn och det första märket. En del märken säljs på Bokab och på Unicrew Store på Campus Valla, andra säljs på kårhusen och av de studentföreningar du är medlem i. Vissa märken säljs bara i samband med evenemang och fester. 

Efter någon termin har synålen gått varm. På overallen trängs märken från sittningar med märken från fadderier, sektioner och hälsningar från kompisar. Varje overall har blivit personlig och unik. Vissa overaller har fått hundratals märken och blivit det dyraste plagget i garderoben. 

Hur ett märke sitter kan säga olika saker. Ett märke från en fest som inte var så rolig kan sitta långt ner på byxbenet. Sitter ett märke upp och ner betyder det en sak och sitter det åt ett specifikt håll betyder det något annat. 

Konsten att läsa en ovve

Dina märken berättar en historia. Om fester du varit på, resmål du besökt och annat du tycker är kul. Förutom att läsa dina studieböcker lär du dig snabbt att läsa en ovve. Bara genom att titta på en overall kan du läsa in massa information om bäraren, du ser med en snabb blick vad och var en person pluggar, hur länge den har pluggat, hur aktiv den är och inom vilka områden och om ni varit på samma fester. 

Studentoverall vädrasOverallen får inte tvättas (om inte ägaren har den på sig) men det går bra att hänga ut den på vädring. Foto Teres Wramell Med tiden bleknar färgen, overallen blir sliten och smutsig. Du hänger ut den på vädring. Kanske badar eller duschar du med den eftersom den inte får tvättas om du inte har den på dig.

Men en sak är säker. Din overall kommer att få vara med på alla möjliga typer av upplevelser under studietiden, allt från fester och lekar till mottagning av nya studenter. Fylld med minnesmärken sparas den av många även efter att plugget är slut. Den blir som en krönika över allt du gjort i studentlivet, något som hängs in i garderoben på hedersplats för att kanske tas fram igen till återträffen. Då en ny historia skrivs. 

Text: Teres Wramell

Ovve-guide

Gul, brun, röd — vem har vad?

Alla utbildningar med tillhörande sektion har en unik overall. Är du nyfiken på hur de olika utbildningarnas overaller ser ut? Ta en titt på ovve-guiden på studentlivet.se

Overallernas historia

Det mesta pekar mot att studentoveraller dök upp första gången sent 60-tal alternativt tidigt 70-tal vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Varför? Helt enkelt för att teknologerna använde overaller när de laborerade och de började att gå ut med dem på studentpubarna. Orsaken bakom detta är inte helt klarlagt – kanske hann de inte byta om eller så var det bara en rolig idé.

När olika sexmästerier sedan började turnera landet runt spreds användandet av studentoveraller till fler universitet och högskolor.

Det första dokumenterade fallet av en studentförening som bär overall finns dock hos studentorkestern ab Kruthornen från Västmanlands-Dala nation i Uppsala där de på omslaget till sin skiva "Dancing with Kruthornen" från 1966 kan ses iklädda sina karaktäristiska rosa (röda) overaller. 

Men när dök de första overallerna på Linköpings universitet upp? Därom tvista de lärde.

Upptäck mer av studentlivet på LiU