Den är färgglad, fylld med märken och ibland även sliten och smutsig, men för många studenter ett favoritplagg. Overallen, eller "ovven" som den också kallas, bärs vid terminsstart, på kravaller och andra fester och evenemang.

Från början ser den ut som vilken arbetsoverall, läkarrock eller hängselbyxa som helst. Hel, ren och lite anonym. Men snabbt fylls den med märken och revärer eller görs om till en frack, allt med personlig touch. 

Ett skönt plagg i studentsammanhang

Overallen kan köpas under de första veckorna på universitetet. Som ny student har du hela overallen på dig och knäppt, men efter Nolle-P och overallinvigningen har varit kan du ta av överdelen och knyta den runt midjan. 

Overallerna har olika färger och märken, det står namn på dem och några har till och med fastsydda kapsylöppnare eller andra saker som kan vara bra att bära med sig.
Ovven är mycket praktisk och snart har den förvandlats till ett favoritplagg. Du har den på dig på kravaller, fester, målning av märkesbacken och annat studenthäng. Overallen funkar alltid – förutom på finsittning. Eller? 

Traditionen säger att du inte får tvätta sin overall utan att ha på sig den samtidigt – så ett bad kanske kan vara lämpligt om ovven blivit smutsig?

Personlig och unik

Overallen är en ice-breaker i sociala sammanhang och ger en känsla av tillhörighet. Ser du någon med liknande overall kan du vara säker på att det är en kompis, någon som tillhör samma sektion som du. 

Färgen på overallen avgörs av den utbildning du går. Det är brunt för datatekniker, rött för lärare, grönt för psykologer och turkost för biomedicinska analytiker. Oftast är overallen enfärgad men ibland har den flera färger som både rött och gult om du läser maskinteknik. Har flera program samma färg på sina overaller kan de skiljas åt genom färgerna på revärerna. Det är band som sätts på sidorna på byxbenen genom att man antingen syr eller limmar fast dem. Behöver du tyg till banden eller annat, som textillim och märkpennor, kan du gå till Bokab i Kårallen på Campus Valla eller till någon tygaffär på stan. Om du inte hittar dit kan oftast en campus- och/eller stadsvandring under mottagningsperioden guida dig rätt. 

Sen är det dags att börja pimpa din overall! Sy fast namn och det första märket. En del märken säljs på Bokab och på Unicrew Store på Campus Valla, andra säljs på kårhusen och av de studentföreningar du är medlem i. Vissa märken säljs bara i samband med evenemang och fester.  

Hur ett märke sitter kan säga olika saker. Ett märke från en fest som inte var så rolig kan sitta långt ner på byxbenet. Sitter ett märke upp och ner betyder det en sak och sitter det åt ett specifikt håll betyder det något annat. 

Din overall kommer att få vara med på alla möjliga typer av upplevelser under studietiden, allt från fester och lekar till mottagning av nya studenter. Fylld med minnesmärken sparas den av många även efter att plugget är slut. Den blir som en krönika över allt du gjort i studentlivet, något som hängs in i garderoben på hedersplats för att kanske tas fram igen till återträffen.

Ovve-guide

Gul, brun, röd — vem har vad?

Alla utbildningar med tillhörande sektion har en unik overall. Är du nyfiken på hur de olika utbildningarnas overaller ser ut? Ta en titt på ovve-guiden på studentlivet.se

Overallernas historia

Det mesta pekar mot att studentoveraller dök upp första gången sent 60-tal alternativt tidigt 70-tal vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Varför? Helt enkelt för att teknologerna använde overaller när de laborerade och de började att gå ut med dem på studentpubarna. Orsaken bakom detta är inte helt klarlagt – kanske hann de inte byta om eller så var det bara en rolig idé.

När olika sexmästerier sedan började turnera landet runt spreds användandet av studentoveraller till fler universitet och högskolor.

Det första dokumenterade fallet av en studentförening som bär overall finns dock hos studentorkestern ab Kruthornen från Västmanlands-Dala nation i Uppsala där de på omslaget till sin skiva "Dancing with Kruthornen" från 1966 kan ses iklädda sina karaktäristiska rosa (röda) overaller. 

Men när dök de första overallerna på Linköpings universitet upp? Därom tvista de lärde.

Upptäck mer av studentlivet på LiU