Detta program behandlar djurs beteende och biologi i ett tillämpat perspektiv. Bland de teman som tas upp finns beteendefysiologi och genetik, stress, kognition, djurvälfärd och miljöberikning samt domesticeringens effekter på djurens beteende.

Applied Ethology and Animal Biology, masterprogram

HT 2025 / Helfart / Linköping

Applied Ethology and Animal Biology, masterprogram - Ansökningsomgång för svenska och EU/EEA-studenter

HT 2025 / Helfart / Linköping

Inte öppen för anmälan
Programmet ger goda kunskaper i både teoribildning och metoder i tillämpad etologi. Förutom kurser i etologi breddas kunskaperna inom djurbiologins område med kurser i stress, kognition, beteendegenetik och bevarandebiologi. Föreläsningar och seminarier varvas med exkursioner och möten med alumner och yrkesverksamma inom området. Du genomför också praktiska studier på lantbruksdjur, försöksdjur och djur i djurpark. Om du vill kan du byta ut någon av de senare kurserna mot yrkespraktik för att få extra arbetslivserfarenhet.

Tyngdpunkten i programmet ligger på det ettåriga examensarbetet. I arbetet med att planera, genomföra och presentera en vetenskaplig studie omsätts dina teoretiska och metodologiska kunskaper i praktiken. Tidigare examensarbeten har handlat om inlärningsförmågan hos stressade kycklingar, havssköldpaddors dykförmåga efter fångenskap i fiskenät samt beteendestudier av endemiska fruktfladdermöss och deras ekologiska värde. Ytterligare examensarbeten har gett kunskap om genetiska förändringar hos ferala hästar, luktsinnets betydelse för val av födoämnen hos primater och varför hundar lägger huvudet på sned.

Många möjligheter

Efter examen finns många möjligheter. Du kan arbeta med djur- och miljöfrågor på myndigheter och organisationer, såväl nationellt som internationellt, eller som rådgivare till djurparker och privata företag. Programmet kvalificerar också för fortsatta forskarstudier till en doktorsexamen.

Mer information

Då programmet ges på engelska finns fullständig information på den engelska programsidan.

Utbildnings- och programplan