Låt textilen ta plats
Ett examensarbete av Amanda Öman i samarbete med textilhantverkare Moa Wallman.
Jag vill visa exempel på hur en skräddarvävd möbeltextil, genom material, teknik och form, kan gå från en rumslig yta till en annan. Hur den kan löpa från möbel till golv, och från golv till vägg.
När jag tog mitt gesällbrev i möbeltapetsering samarbetade jag tillsammans med Moa Wallman i framtagning av en handvävd textil som var anpassad just för min gesällmöbel. Resultatet blev en naturvit slitrya i kypert som för tankarna till en djurfäll.
Frågor som väcktes hos mig i och med det samarbetet var på vilket sätt en djurfäll med dess olika funktioner, kan överföras till formvävda textilier på möbler. Och på vilket sätt ett samarbete mellan möbeltapetsering och textilhantverk skulle kunna se ut och utvecklas för att kunna berika verksamhetsfältet för såväl möbeltapetserare som vävare.
Med utgångspunkt i en enkel stol i Bauhaus-stil blir textilens form och uttryck i centrum istället för stolens egna uttryck. Vi vill att textilen ska ta plats.
Klädsel 1. Det är en formvävd klädsel av ull i bildvävsteknik. Kvaliteten, materialet och formen gör att den också blir spännande på golvet som matta eller hängandes på väggen som väggtextil. Det är en multitextil för rummet. Med stolen som utgångspunkt med dess lätta, öppna och ”genomskinliga” utseende, blev väven till viss del transparent där rottingen får synas igenom.
Klädsel 2. Väven är gjord i ryateknik med inspiration av en fårfäll. En formanpassad väv som får chans att ”välla över” stolens strama linjer. Det är intressant när man genom kvalitets- och formval kan ta sig från en rumslig yta till en annan. Vad vi har på golvet som matta skulle kvalitetsmässigt ofta fungera precis lika bra som väggtextil, rumsavdelare eller någon typ av möbelklädsel. Denna möbelklädsel vill visa på detta genom att med en rya, som under 1900-talet använts som mattväv, får löpa från stol till golv.