En mångsidig roll som samhällsplanerare
Ann-Magritt Holøs har en central roll som samhällsplanerare på Sarpsborgs kommun. Hon arbetar med en rad olika projekt och ansvarar för kommunens rapportering, folkhälsoarbete, samt prognoser och statistik över befolkningsutvecklingen. En stor del av hennes arbete handlar om att delta i samarbeten med både näringslivet och regionala aktörer för att säkerställa hållbar utveckling. Från och med 2026 blir hennes främsta uppgift att implementera Sarpsborgs samhällsplan, kommunens överordnade ledningsdokument.
– Det är otroligt spännande att vara en del av utvecklingen i kommunen och förhoppningsvis kunna bidra till att lösa några av de stora utmaningarna som vi i samhället står inför, säger Ann-Magritt.
Ansvar och utvecklingsmöjligheter
En av de saker som Ann-Magritt uppskattar mest med sitt arbete är den stora variationen i arbetsdagarna och de många möjligheterna till professionell utveckling. Hon beskriver arbetsmiljön som mycket stödjande, både inom hennes verksamhet och i samarbetet med andra avdelningar i kommunen.
– Det bästa med jobbet är den goda arbetsmiljön och samarbetet internt i vår verksamhet samt de varierande arbetsdagarna, säger hon.
Hon har också fått mycket ansvar på kort tid, vilket har gett henne gott om utrymme att växa i sin roll.
Stora utmaningar i arbetet
Trots alla fördelar finns det även utmaningar i rollen som samhällsplanerare. En av de största är att få en överblick över allt som händer i kommunen och att ha kontakt med rätt personer i olika avdelningar. Sarpsborg har cirka 6 000 anställda, och det kan ibland vara svårt att få tag på rätt personer.
– Som samhällsplanerare måste jag ha en helhetssyn och överblick över nästan allt, förklarar Ann-Magritt.
En annan stor utmaning är att hitta lösningar på de stora samhällsproblemen, särskilt för de invånare som lever i socioekonomiskt utsatta områden och ofta faller utanför samhällets skyddsnät.
– Att hjälpa till att bryta arvet efter dåliga socioekonomiska förhållanden ses som en av de största utmaningarna vi måste lösa, tillägger hon.
Vägen in i samhällsplaneringen
Ann-Magritt började sin karriär inom fastighetsförvaltning på OBOS, Norges största bostadsutvecklare, innan hon bestämde sig för att vidareutbilda sig inom samhällsplanering. Efter sin master i Strategic Urban Regional Planning och mammaledighet började hon arbeta som områdesplanerare i Våler kommun. Där fick hon en gedigen introduktion till planeringsarbete och deltog i flera stora projekt, bland annat byggandet av en ny skola och idrottsområde.
– Jag var i Våler i drygt ett år innan jag sökte det jobb jag nu har, som samhällsplanerare i Sarpsborg, berättar hon.
Utbildningen som formade karriären
Samhälls- och stadsutveckling har alltid intresserat Ann-Magritt, och hennes tidigare arbete på OBOS väckte en nyfikenhet för hur man bäst kan planera för att skapa hållbara och inkluderande samhällen. Att underlätta för människor att leva mer aktiva liv och på så sätt förbättra folkhälsan är något som hon brinner för.
– Jag har alltid vetat att jag ska ta en magisterexamen en dag, och när familjen bodde i Linköping på grund av min mans jobb, föll valet på samhällsplanering, säger hon.
Utbildningen var utmanande, särskilt eftersom studierna skedde under Covid-19-pandemin med mycket onlineundervisning. Men trots dessa utmaningar uppskattar hon att utbildningen gav henne en bred och djup förståelse för planeringens olika aspekter.
– Det var en stor omställning att gå tillbaka till skolan, men med bra vägledning från lärare och studiekamrater gick det ganska snabbt ändå, säger hon.
Tips till framtida studenter
Ann-Magritt uppmuntrar alla som funderar på att läsa samhällsplanering att ta steget.
– Kör på! Programmet ger dig insikter och möjligheter. Du lär dig de stora sambanden och är väl förberedd inför mötet med arbetslivet, avslutar hon.