13 oktober 2016

Framgång, svek och maktmissbruk. Men också kärlek och förlåtelse. I tre konserter med start den 21 oktober framför Östgöta Kammarkör i samarbete med Östgötamusiken och Stina von Sydow från Östgötateatern ett dramatiskt oratorium om kung David.
Konsertaffisch, illustration Spader kungTre konserter, tre dagar i streck. Den 21 oktober i S:t Olai kyrka i Norrköping, i Åtvids Stora kyrka den 22 oktober och med avslut i Linköpings domkyrka söndagen den 23 oktober får konsertpubliken ta del av ett snart hundraårigt oratorium om maktspel, nämligen den schweiziske tonsättaren Arthur Honeggers Le Roi David från 1921.

– Har någonting förändrats när det gäller maktutövande och ledarskap på hög nivå från denna historia fram till vår tid? Dramat om kung David utspelar sig för flera tusen år sedan, men bär ändå likheter med vår egen samtid. Honeggers verk ger oss anledning att reflektera över ledarskap idag, säger Christina Hörnell, director musices vid LiU.

Redan när hon började sin tjänst vid LiU för två år sedan hade hon Arthur Honeggers oratorium i högen av verk som hon samlat på sig, i väntan på rätt tillfälle att få sätta dem i verket.
Och det är en stor produktion med 60-talet medverkande musiker och sångare.

Regional samverkan


– Musik vid LiU har regional samverkan som ett uppdrag och Östgöta Blåsarsymfoniker har precis rätt sammansättning för Honeggers oratorium. Skådespelaren Stina von Sydow från Östgötateatern axlar rollen som Berättaren och svarar dessutom för regin. Från Linköpings gosskör medverkar gossalten Oliver Forsberg som den unge David. Och för Östgöta Kammarkör är det här den första produktionen där vi tangerar det dramatiska, fortsätter Christina Hörnell.

Det blir ingen konsert där kören står stilla på sina gradänger, alltså.
Så innehåller berättelsen om den bibliske kung David också allt av dramatik man kan begära.

– Den är fylld av livslust, styrka, övermod, svek, kärlek, avund, svartsjuka, hämnd, död och förlåtelse, beskriver Christina Hörnell i sitt förord i programbladet.

Vad makt gör med en människa


Det handlar om vad makt kan göra med en människa – eller kanske snarare vad makt kan göra en människa förmögen till. Herden David som underdog i kampen mot Goliat. Den legendariske kung David med sin harpa, han som komponerade psalmer som älskats i århundraden. En politisk ledare, stridsman och monark som växlade mellan hänsynslös brutalitet och mildhet mot sina motståndare. Äktenskapsbrytaren och den svikande fadern.

– Le Roi David ger oss en fantastisk möjlighet att lära av andras strategier, handlingar och misstag, se effekten av både bra och dåliga beslut, möta det goda ledarskapet och inte minst, få upp ögonen för maktmissbruk eller ledare som verkar utifrån egensinniga agendor.

Historien om tillkomsten av Arthur Honeggers oratorium är också ett kapitel i sig.
I början av förrförra sekelskiftet startade två bröder Morax Theatre du Jorat i en bondby norr om Genevesjön, men de fick lägga ned sin teaterfestival när första världskriget fick ekonomin att svikta. 1921 beslöt sig René Morax för ett storstilat öppnande och skrev dramat Le Roi David.

– Det blev långt och två månader innan premiären insåg René Morax att det behövdes musik. Men att hitta en kompositör som var villig att skriva mycket musik på kort tid var inte enkelt. Han fick tipset om den unga Arthur Honegger av en annan kompositör som vistades i en närliggande liten by – och det var Igor Stravinsky som haft Honegger som elev …

Honegger skickade iväg satserna allteftersom han komponerade dem och hade vare sig tid till reflektion eller att ens att göra en egen kopia. Det slutade med succé för en fyra timmar lång förställning.Det som Östgöta Kammarkör nu framför är en senare tillkommen konsertvariant.

– Arthur Honegger har ett alldeles eget tonspråk, det är harmonisk musik med fina melodier. Man känner igen olika tidsåldrar i det, från klassisk barock till lite jazzigare toner. Honegger verkade i en liten grupp tonsättare i Paris som gärna ville se förnyelse i dåtidens musik, säger Christina Hörnell.


Fotnot.
Kung David är också känd som kortlekens Spader Kung!