27 oktober 2015

Vecka45 har i år mer fokus på regionen än tidigare. Men på
Linköpings universitet ordnas som vanligt en rad event för nyfikna  innovatörer av alla slag.
Venture Arena 2014, mingel

– Från tisdag till fredag blir det programpunkter för studenter, doktorander, anställda och allmänt intresserade. Många återkommer från tidigare år som Venture Arena, LiU Game Awards eller Samverkansdagen med Linköpings kommun, säger Karin Ackerholm, innovationsrådgivare på LiU:s innovationskontor och som har koll på det mesta som rör universitetet under vecka 45.

Vecka45 inleds för LiU:s del med en entreprenörskick-off för studenter på tisdagen.

– Den arrangeras tillsammans med kårerna och riktar sig mot just entreprenöriella studenter som vill veta hur de kan jobba vidare med egna idéer eller tillsammans med andra, säger Karin Ackerholm.

Tisdagskvällens Venture Arena på Konsert & Kongress blir ett bra tillfälle för entreprenörer och innovatörer att få kontakt med varandra.

Ett tjugotal bolag och projekt presenteras för publiken, som liksom tidigare år enligt programmet förväntas bestå av ”erfarna entreprenörer, affärsänglar med några exits bakom sig, nyfikna förstagångsentreprenörer redo för sitt första vd-uppdrag, styrelserävar, säljare som vill jobba mot delägarskap, vd:ar som letar styrelseuppdrag, och andra som har det gemensamt att de är intresserade av att på olika vis ta uppdrag och gå in som delägare i de bolag som presenteras”.

På onsdagen är det LiU-doktorandernas tur att få veta mer om möjligheten till entreprenörskap och få idéer om hur de kan gå vidare i karriären efter disputation, inom akademin eller i näringslivet, kanske i framtida samverkan med Linköpings universitet.

Programmet för torsdagen den 5 oktober är minst sagt välfyllt.

– Det blir en innovationsdag för medfak, med redovisningar av vårdinnovationer tillsammans med Innovationsslussen på Region Östergötland och tillsammans med Linköpings kommun hålls en samverkansdag om ungas jobbmöjligheter i Key-huset på Campus Valla. Och i Norrköping går LiU Game Awards av stapeln, i år utökad med ett forskningsspår och en större bredd mot till exempel design och affärsmodeller. Det följs av mingel med exempel på hur principerna för spel kan nyttjas i andra sammanhang, säger Karin Ackerholm.

Under fredagen, slutligen, får innovationsdagen för medfak en fortsättning i Norrköping och på Campus Valla firar LiU Holding hälften så många år som universitetet med fest för inbjudna samarbetsparters genom två decennier.

Dessutom bjuder LiU på fredagen in bolag från kommuner med samverkansavtal för en inspirationsföreläsning och en rundtur på Campus Valla.

Som om inte detta kunde vara nog, medverkar LiU-forskare i flera av veckans övriga aktiviteter, till exempel under torsdagens Open Innovation för små och medelstora företag på Mjärdevi eller samma dags Visual Revolution på Visualiseringscenter C.

I hela regionen sker aktiviteter anordnade av olika aktörer. Det regionala programmet samordnas av Mjärdevi Science Park.

Bild: LiU Innovation, från Vecka45 2014.

Publicerad 2015-10-27