Detta är en text från 2017. Bråck på stora kroppspulsådern orsakar 1–2 procent av världens dödsfall. Ofta vet man inte om att man har sjukdomen. Så vad kan man göra? Dick Wågsäter, professor i laboratorievetenskap, föreläser i ämnet 23 november på nästa Forskning i framkant.

bristande aorta i förstoring Foto:Istock– Bråck på stora pulsådern innebär att det gått hål på huvudledningen av det rör som transporterar ut syrerikt blod från hjärtat till resten av kroppen. Får man inte stopp på det relativt omgående så går det riktigt illa eftersom syret som ska till organen uteblir. Spricker aortan är dödligheten någonstans mellan 80–90 procent, säger Dick Wågsäter.

Äldre rökande män med högt blodtryck och annan hjärtsjukdom ligger i den största riskgruppen och eller om det tidigare har funnit personer i släkten som drabbats.

Det saknas dock för närvarande markörer för de bråck som riskerar att spricka och det finns ingen läkemedelsbehandling tillgänglig. Screening av befolkningen och preventiv operation har minskat dödligheten men kan mer göras?

– Vi vill hitta så kallade biomarkörer så man med hjälp av ett blodprov kan bestämma vilka individer som ligger i riskzonen att drabbas av sprucken aorta. Vi vill även hitta nya behandlingsmöjligheter och läkemedel för att förhindra att sjukdomen, berättar Dick Wågsäter.

Tid och plats

Föreläsningen "Bråck på stora kroppspulsådern och nya potentiella behandlingsstrategier" ges torsdag 23 november, kl 16.30 i Hugo Theorell-salen, US Norra entrén. Föreläsningen är öppen för alla. Se tidigare föreläsningar på
youtube.com/forskningiframkant.

Detta är en text från 2017.

Mer om Forskning i framkant