29 juni 2017

Laget ligger i hårdträning inför fotbolls-VM för robotar i slutet av juli. Ett något känsligt skadeläge kan dock påverka deras chanser. LiU:s rikskända robotar är den enda svenska truppen som skickas till Japan för den stora utmaningen.

 

Video

 

 - Fyra av sex robotar måste in till robotsjukhuset direkt när vi kommer dit. En kan inte resa sig, och de andra är slitna i benen, säger David Bergström, som läser till civilingenjör i mjukvaruteknik på Linköpings universitet.

Robotarna trimmas inför VM i fotbollTillsammans med Magnus Selin, som läser till civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, tar han emot oss i träningslokalen på Campus Valla. Det är många saker som ska trimmas innan robotarna är helt redo för att möta sina motståndare i Standard platform league, med 24 kvalificerade lag från hela världen. 

- Vi är här så ofta vi kan. Testar olika scenarior och försöker förbättra våra system. Det finns många olika situationer som kan uppstå, till exempel om en robot som blivit avstängd kommer in från straffläget och målvakten måste försöka täcka in, säger David Bergström. 

På LiU pågår världsledande forskning inom robotik, och det här är tredje året som de svenska robotarna ställer upp i fotbolls-VM. Första året vann ett lag från Australien, och i fjol ett lag från Tyskland. Men en seger är inte det man hoppas på från Sveriges håll.

- Det är ganska tufft och vi tillhör inte direkt toppskiktet. Målet är att gå vidare från gruppspel, och självklart att vi gör mål, säger Magnus Selin.  

Robotarna trimmas inför VM i fotbollDen viktigaste egenskapen som måste sitta är robotarnas förmåga att hitta både bollen och sin egen position, vilket inte alltid är det lättaste på grund av den mycket begränsande beräkningskraften.

- Kanske ska vi vara tacksamma över att de går så långsamt som de gör, de kan inte hinna se hur mycket som helst. 

Ja, snabbt går det inte när robotarna spelar fotboll. De rör sig sakta över planen och stannar ofta till för att upptäcka bollen och scanna av omgivningen. En fotbollsmatch för robotar är 2x10 minuter, men trots det långsamma tempot kan publiken räkna med spännande närkamper. 

- Under en match mot Italien började deras robotar sparka på varandra på grund av ett fel i bolldetekteringen. En annan gång hamnade bollen på mållinjen under en match. En blixt från en kamera i publiken gjorde att robotarna inte kunde spåra bollen, och då blev det kaos, säger David Bergström.

Vid tävlingarna finns en central domare som de olika lagen är uppkopplade mot. Hen har befogenhet att dela ut rött kort, och att utvisa robotar som strider mot regelverket.

- Det kan vara att en robot välter en annan, går utanför plan, eller ramlar och ligger stilla för länge.

Tävlingarna startar den 25 juli. Från LiU åker åtta personer som har sex robotar med sig i bagaget.

- Vi hoppas att kunna visa att det här är roligt och något man bör satsa mer på, säger Magnus Selin.