Digital strateg på Sweco i Linköping
Louise är digital strateg inom samhällsplanering på Sweco, ett av Europas ledande konsultföretag inom arkitektur och teknik. Hon arbetar inom divisionen Digital Services, där hon som konsult deltar i olika uppdrag som varierar beroende på kundernas behov och projekten hon är involverad i.
– Jag gör lite av varje, och mina arbetsuppgifter förändras beroende på uppdragen. Just nu arbetar jag med kartproduktion och GIS i Ostlänkenprojektet, samt ett spännande projekt som heter Varmaplatser, berättar Louise.
Varmaplatser: Ett projekt för social hållbarhet
Ett av de projekt som Louise brinner mest för är Varmaplatser. I detta projekt arbetar hon med gymnasieungdomar i Stockholm, där de får vara med och peka ut och föreslå hur specifika kajer i staden kan utvecklas och utformas. Syftet är att skapa "varma platser" – områden som upplevs inbjudande och trygga, särskilt för ungdomar.
– Det här projektet handlar inte bara om att skapa socialt hållbara platser utan också om att involvera tonåringar i samskapandeprocesser och ge dem en röst, säger Louise entusiastiskt.
– Det känns verkligen meningsfullt att kunna påverka både staden och unga människors liv.
Variationen och möjligheten att påverka
En av de aspekter som Louise uppskattar mest med sitt jobb är den stora variationen i arbetsuppgifterna. Som konsult på Sweco deltar hon i flera projekt samtidigt, vilket gör att ingen dag är den andra lik. Dessutom har hon möjligheten att själv välja vilka projekt hon vill engagera sig i, vilket ger en känsla av frihet och flexibilitet.
– Det bästa med mitt jobb är att jag kan påverka vilka projekt jag arbetar med, samtidigt som jag får känna att jag bidrar till samhällsutvecklingen, förklarar hon.
– Att få vara en del av samhällsplaneringen och göra skillnad för andra är otroligt givande.
Utmaningarna i konsultrollen
Trots alla fördelar med konsultyrket finns det också utmaningar. Att arbeta i uppdrag innebär att man ständigt ställs inför nya situationer. Det kräver en hög grad av struktur och planering för att hänga med i tempot.
– Det är utmanande att vara konsult, eftersom man ofta hamnar i situationer man inte tidigare upplevt. Men det är också det som gör att man utvecklas, både som person och i sin yrkesroll, säger Louise.
– Att ha koll på vad som händer och kunna strukturera sitt arbete är viktigt för att lyckas.
En krokig väg in i arbetslivet.
Louises väg in i arbetslivet var inte spikrak. Efter examen arbetade hon som trafikplanerare i Stockholm, men när hennes tidsbegränsade anställning tog slut, stod hon utan jobb. Trots flitigt jobbsökande fick hon få napp, tills en tidigare kollega hörde av sig och erbjöd henne en timanställning på Sweco.
– Jag började som timanställd på Sweco under hösten 2023, och i januari 2024 fick jag en fast anställning. Det var lite krokigt, men det löste sig till slut, berättar hon.
Att välja utbildning: Ett naturligt val
Att Louise skulle studera samhällsplanering var dock inte alltid självklart. Efter gymnasiet övervägde hon att läsa till lärare eller sjuksköterska, men när hon läste om samhällsplanering vid Linköpings universitet fastnade hon direkt.
– Jag har alltid velat arbeta med människor, och när jag insåg att jag kunde vara med och planera och utveckla hållbara städer, kändes det självklart att välja samhällsplanering, berättar hon.
Efter sin kandidatexamen fortsatte Louise på masterprogrammet i strategisk planering för att fördjupa sina kunskaper ytterligare.
En utbildning som breddar perspektiven
Louise ser tillbaka på sina studier med glädje. Hon upplevde att utbildningen gav henne en djupare förståelse för hur planeringsprocesser fungerar i praktiken och att den internationella inriktningen gav värdefulla perspektiv på hur samhällsplanering fungerar i olika delar av världen.
– Jag älskade utbildningen, den var så allmänbildande. Hållbarhet var en stor del av programmet, vilket känns relevant oavsett vad man arbetar med i framtiden, säger hon.
Ett rikt studentliv i Linköping
Louises studentliv i Linköping var fyllt av aktiviteter och engagemang. Hon deltog aktivt som fadder i mottagningen av nya studenter och upplevde att det alltid fanns något roligt att vara med på.
– Det bästa med Linköpings studentliv är att det finns något för alla, oavsett om du vill engagera dig i föreningar eller bara gå på fester och evenemang, berättar hon.
Tips till blivande studenter: Ta chansen!
Louises tips till andra som funderar på att läsa Strategic Urban Regional Planning är tydligt: Ta chansen och sök till programmet, Hon betonar att utbildningen inte bara är otroligt bra, utan också ger mycket mer än bara akademisk kunskap.
– Jag lärde mig så mycket från mina internationella klasskamrater och deras erfarenheter av hur strategisk planering fungerar i andra delar av världen. Det gjorde utbildningen extra lärorik, säger Louise.
– Och allt vi lärde oss kändes alltid relevant, både för yrkeslivet och för att förstå världen bättre.