Hon sammanför forskning med teater

Genusforskaren Anna Lundbergs avhandling Allt annat än allvar som handlar om kön, sexualitet och komik har i händerna på Improvisationsstudion i Stockholm blivit teater om heterosexualitet. 


Bröllop

I improvisationsteater är publiken en viktig kugge. Så är det också i föreställningen Hetero – inspirerad av Anna Lundbergs avhandling – där publiken ger förslag till skådespelarna om hur de ska agera.

– Eftersom improvisationsteater utgår från här och nu på ett extremt sätt, blir våra normer och vanor så tydliga. Publiken ropar ut det som ligger dem närmast tillhands, vilket gör heterosexualiteten väldigt tydlig. Det är både väldigt underhållande och ibland ganska sorgligt, säger Anna Lundberg. 

Det är inte första gången som Anna Lundbergs forskning kommer i kontakt med scenen. Hon har tidigare arbetat på Östgötateaterns scen för barn och unga, Ung scen/öst, och hon arbetar deltid på Riksteatern med samverkan mellan scenkonst, forskning och kunskapsutveckling. Men improvisationsteater är nytt för henne.annlu62

–Det är en märklig och underbar sak, att min avhandling leder till scenkonst i improviserad form. Jag är så glad att min forskning används av människor i helt andra sammanhang, som gör helt egna saker med avhandlingen, säger Anna Lundberg.

Under teaterbiennalen som äger rum i Norrköping 23-28 maj håller delar av det konstnärliga teamet och Anna Lundberg ett panelsamtal om improvisationsteater.

Läs mer:
Föreställningen Hetero