Frida Wik gick ut möbelsnickeriprogrammet 2020. I dag jobbar hon som snickare på Nackasnickerier, strax utanför Stockholm

Kvinna jobbar vid maskin.

Frida Wik


Vad jobbar du med?

Jag är snickare på AB Nackasnickerier som ligger strax utanför Stockholm. Bland våra kunder finns företag, privatpersoner samt arkitekter och formgivare.

Vad gör du, beskriv ditt arbete!

Vi gör allt möjligt, det är det som är så kul på min arbetsplats. Vi tillverkar platsbyggda och fristående inredningar samt utför reparationer på befintlig inredning. Ibland tillverkar vi möbler. Vi gör även byggnadssnickerier som fönster och dörrar.

I de allra flesta fall mäter vi upp våra jobb på plats innan själva tillverkningen. Ofta ingår lackning eller ytbehandling och vi monterar det mesta själv. Det är kul att vara med från början till slut.

Lär du dig nya saker?

Ja, man måste vara nyfiken och frågvis! Och det är jag. För det är roliga grejer vi gör och då vill man lära sig mer. Eftersom vi monterar lär man sig mycket om hur man behöver tillverka något för att det sedan ska gå smidig och bra att montera.

Vad är det viktigaste du har med dig från utbildningen på Malmstens LiU?

Framför allt kreativiteten och hur man hela tiden vred och vände på allt för att jobba fram lösningar. Och arbetsplaneringen! Det är en grej som jag kan se tillbaka på och tänka att det där var bra. Men också samarbetet med de andra studenterna från programmen i Möbeldesign och Möbeltapetsering.

Vad kunde samarbetet ge dig?

Att inte bara diskutera med möbelsnickare ser jag som något positivt. I mitt arbete behöver jag ha en förståelse för andra kompetenser och kunna komma överens med dem. Om jag ska göra en stomme till en möbel som sedan ska kläs måste jag förstå vad möbeltapetseraren behöver för att kunna utföra sitt jobb.

Att Malmstens är en akademisk utbildning, hur tänker du kring det?

Det är en fördel att Malmstens tillhör Linköpings universitet, det gör att möjligheten att samarbeta blir mycket större, det finns verkstäder där också. En akademisk utbildning öppnar även för fler och bredare valmöjligheter av sysselsättning efter utbildningen.

Vad var det roligaste med utbildningen på Malmstens?

Hela paketet men kanske mest tredje året då bitarna började falla på plats. Det var intensivt, vi gjorde avancerade möbler/gesällmöbler och examensarbeten. Och alla var med på att nu kör vi! Man fick verkligen bevis på att man hade lärt sig så himla mycket och det blev ett kvitto på varför vi gjort olika saker genom utbildningen.

Jag tänker också på kursen där vi skulle tillverka ”Tiny products” i samarbete med studenter från de andra programmen. Och hur vi satt och diskuterade. Det var kreativt, man förlorade sig i arbetet, utvecklade det och hittade lösningar tillsammans. Det var så roligt!

Vad skulle du vilja säga till en person som funderar på att söka hit?

Det är bara att köra, sök!

Vad hade du för förkunskaper när du sökte till Malmstens?

Jag gick en tvåårig komvux-utbildning i finsnickeri.

Var gjorde du din praktik?

Jag praktiserade på Nackasnickerier och trivdes jättebra. Jag var ganska bestämd med att jag ville praktisera på just en verkstad och gillade verkligen att man fick göra så mycket olika grejer. Nu är vi två tjejer med examen från Malmstens som är anställda här