Amanda läste Civilekonom, internationell - spanska och valde att inrikta sig mot nationalekonomi. Idag befinner hon sig i Bryssel och gör praktik på EU-kommissionen, så kallat Blue Book Traineeship. Utbildningen har gett henne en bred kunskap om hur marknader och ekonomi fungerar. Hon tycker att det är spännande att få jobba på EU-nivå med så pass aktuella frågor i en multikulturell miljö.

Vad arbetar du med idag och vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

För tillfället befinner jag mig i Bryssel och gör praktik på EU-kommissionen. Det är en fem månader lång praktik som kallas för Blue Book Traineeship. Jag jobbar på DG Environment inom cirkulär ekonomi och avfallshantering. En omställning till cirkulär ekonomi behövs för att klimatmålen i Parisavtalet ska kunna uppnås. Det är ett mycket aktuellt ämne som kan leda till nya affärsmöjligheter och marknader. Jag sökte mig till EU för att jag vill vara med och bidra till att individer och näringslivet får rätt förutsättningar och för att internationellt samarbete är viktigare än någonsin för att klimatmålen ska kunna uppnås.Leende blond tjejAmanda Gerbendahl

I mitt dagliga arbete är jag med i kommissionens arbete att ta fram nya direktiv. Mestadels hjälper jag till med research och att sammanställa rapporter. Jag är även med på intressanta föreläsningar och möten med intressenter från alla EU:s medlemsländer. Det är verkligen spännande att få jobba på EU-nivå med så pass aktuella frågor i en multikulturell miljö. Denna praktik har varit oerhört lärorik och jag rekommenderar alla som funderar på att söka att göra det!

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt arbete?

Utbildningen har gett mig en bred kunskap i hur marknader och ekonomin fungerar. Jag har framförallt fått förståelse i hur olika beslut påverkar både ekonomin, samhället och miljön, samt hur olika styrmedel kan användas för att hantera och påverka dessa områden. Förutom ämnesspecifika kunskaper från kurserna har utbildningen även fört med sig andra lärdomar såsom planering, uppföljning och eget ansvarstagande. Jag har även haft stor nytta av mitt erasmusutbyte i Valencia, Spanien, och även en termin i Sydney, Australien. Genom dessa fick jag uppleva nya kulturer och arbetssätt, och stärka mina språkkunskaper.

Har du användning för språket i ditt arbete?

Förutom att ha användning av engelskan är jag väldigt tacksam att jag har läst spanska som fackspråk, eftersom det har hjälpt mig att lättare förstå andra språk såsom engelska och franska, vilka är två språk som används mycket på EU:s institutioner. Vid ansökan till Blue Book Traineeship värdesätter kommissionen kompetens inom språk då det öppnar dörrar att kunna ta sig an mer arbete och skapa kontakter. 

Om du blickar tillbaka på dina studier är det något speciellt du tänker på då?

Jag tänker ofta tillbaka på studietiden och kan sakna den fina sammanhållningen. Åren på universitet var definitivt några av de bästa åren i mitt liv och jag fann vänner för livet. Jag minns framförallt vårens aktiviteter såsom Ölstopet, Play for Charity, luncher på Blå Havet och allmänt bra stämning. Man utvecklades och växte både på det personliga och professionella planet och jag är mycket tacksam för all erfarenhet jag fått, men även för att ha träffat så många likasinnade och engagerade människor. 

Mer om programmet