Monter som visar anslutning till fjärrvärme vid ingång 19, A-huset på campus Valla. Foto Magnus JohanssonAll vår konsumtion leder till avfall. Energiåtervinning är ett sätt att återvinna avfallet. Genom att använda det som bränsle i ett kraftvärmeverk får vi återvunnen energi som värmer våra hus och ger oss el. Ett smart sätt att hushålla med jordens resurser.
Plats: Campus Valla, A-huset, ingång 19
Är det inte bättre att sopor källsorteras?
Det avfall som eldas är så kallat restavfall. Det är avfall som inte längre går att återanvända eller materialåtervinna eller som av någon anledning inte sorterats ut. Olika material går att återvinna olika många gånger och när det är slutförbrukat så är det bästa alternativet att ta vara på energin istället för att lägga det på deponi.
Statistik visar dessutom att länder som är duktiga på att återvinna energi också är duktiga på att återvinna material.
Varför importerar vi avfall?
I Sverige är vi bra på att återvinna avfall och mindre än en procent läggs på deponi (soptipp). En del länder har inte kommit fullt lika långt och när vi har utrymme hos oss kan de köpa våra miljötjänster. På så sätt bidrar vi både till att minska mängden avfall som läggs på deponi och mängden växthusgaser från deponier.
Dessutom skapar vi i Sverige avfall i andra länder utan att ens märka det. När vi köper från andra länder ger det upphov till avfall och utsläpp där sakerna tillverkas. Så vi kanske har ett ansvar att förbättra situationen globalt.