Biokol kan spela en viktig roll i en grönare framtid där det kan ersätta fossilt kol i industrin. Biokol kan också fungera som en kolsänka och bidra till negativa utsläpp. Vårt projekt utforskar hur vi kan bygga storskaliga och hållbara värdekedjor för biokol, från råvaruförsörjning, via produktion till industrins marknader.

Bikol.

Även om industrins omställning innebär en hög grad av elektrifiering kommer det alltjämt krävas insats av kolatomer för olika materialapplikationer, som i metallurgiska processer och batterier. Biokol ses som ett nyckelmaterial för att komma ifrån fossilt kol, samtidigt som det finns förväntningar att biokol ska användas som kolsänka och bidra till negativa utsläpp. Nya användningsområden ställer nya krav på försörjningskedjor, produktkvalitet och marknader för biokol.

Mål och syfte

Projektet syftar till att utveckla hållbara värdekedjor för biokol, med fokus på industriella applikationer. Genom att ta ett tvärvetenskapligt grepp utforskas de tekniska, ekonomiska och ekologiska aspekterna av biokolsproduktion, med målet att identifiera både möjligheter och hinder för storskalig biokolutbyggnad i Sverige.

Genomförande

Projektet bedrivs genom tre sammanhängande forskningsprojekt som fokuserar på:

  • Socioekologiskt perspektiv – analys av råvaruförsörjning och miljöeffekter för biokol baserat på restströmmar från skogsbruk och industri.
  • Teknoekonomiskt perspektiv – utvärdering av produktionsmetoder och integration i befintliga industriella system för ökad resurs- och energieffektivitet.
  • Socioekonomiskt perspektiv – undersökning av marknadsförutsättningar, styrmedel och ekonomiska incitament för biokolsproduktion.

Projektet är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, där doktorander och seniora forskare arbetar tillsammans för att generera ny kunskap och lösningar som kan tillämpas på både nationell och internationell nivå.

Förväntade resultat

  • Utveckling av nya värdekedjor för hållbar produktion av biokol.
  • Fördjupad kunskap om marknader, styrmedel och teknologiska lösningar för biokol.
  • Praktiska rekommendationer för politiska beslutsfattare och industrin för att främja biokolsproduktion i Sverige.

Projektets resultat kommer att spridas genom vetenskapliga publikationer, seminarier och samarbete med aktörer inom biokolsindustrin.

Forskare inom projektet

Till Forskarskola Energisystem