Forskarskola Energisystem

Energi finns överallt. Landskap med solnedgång

Forskarskola Energisystem (FoES) är en del av Energimyndighetens strategiska satsning inom området ”Energisystemstudier”. Linköpings universitet koordinerar forskarskolan.

Forskarskolans vision är att bidra till att omställningen av energisystemet kan genomföras i en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar riktning med god kunskap grundad på tvärvetenskaplig socioteknisk energisystemforskning.

Forskarskolans syfte är att öka kunskapen och förståelsen om hur energisystemets utveckling beror på samspelet mellan tekniken och det omgivande samhällets regelsystem, politiska beslutsprocesser och olika aktörers intressen och ageranden.

Forskarskolans övergripande mål är att förstärka med kompetens och kunskap såväl inom det hållbara energisystemets olika delar som inom näringsliv, myndigheter, organisationer och akademi.

Forskarskola Energisystem är en fortsättning på en tidigare satsning på tvärvetenskapligt samarbete inom energisystemområdet som då hette Program Energisystem.

Senaste doktorer

Marzieh Bagheri.
Marzieh Bagheri.

Marzieh Bagheri

2024

Avhandling

Sewage Sludge Treatment Scenarios: Techno-Economic Analyses of Energy and Phosphorus Recovery Focusing on Implementation Challenges

FoES18
Projekt: Urban Refinery - Ta rätt på resten

Alla disputerade

Nyheter och reportage

elnät

Ny energiforskning leds från LiU

Energimyndigheten anslår 67 miljoner kronor till fem nya forskningsprojekt inom tredje etappen av Forskarskolan Energisystem, Foes. Två av projekten kommer att ledas av forskare vid Linköpings universitet.

Magnus Wallén, föreståndare, Maria Johansson, forskarstudierektor vid Forskarskola Energisystem

Fortsatt stöd till Forskarskola Energisystem

Energimyndigheten har beviljat ytterligare 4,8 miljoner kronor till Samverkansforum inom Forskarskola Energisystem för att stödja samverkan för tvärvetenskapliga lärprocesser.

en skylt med  text upphandlingsenheten och trafikverket

Miljökrav i upphandlingar av kollektivtrafik

En studie från Linköpings universitet och Lunds universitet visar att det finns stor potential att förändra kollektivtrafiken genom att ställa miljökrav i upphandlingar.

Forskningsprojekt

FoES18

FoES20

FoES22

FoES24

Avslutade projekt

Forskarskola Energisystem består av tvärvetenskapliga forskningsprojekt som genomförs i samarbete mellan flera universitet och högskolor och en stödstruktur för att hålla samman programmet och stärka det tvärvetenskapliga samarbetet genom exempelvis gemensamma doktorandkurser och seminarier.

Hittills har fem antagningsomgångar genomförts (2015, 2018, 2020, 2022, 2024). I den första och andra omgången beviljades fyra projekt finansiering, och 10 doktorander anställdes i varje omgång. I den tredje och fjärde omgången beviljades fem projekt, och 13 respektive 12 doktorander anställdes. I den senaste, femte omgången beviljades fem projekt, och nu söker vi doktorander till alla projekt.

Doktoranderna arbetar på följande ställen: Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Högskolan Väst, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet, Lunds universitet, Mälardalens universitet, RISE - Research Institutes of Sweden, Statens väg- och transportforskningsinstitut, Sveriges lantbruksuniversitet, och Uppsala universitet.

Kurspaket

Doktorander som är inskrivna i Forskarskola Energisystem (FoES) ska genomföra ett antal gemensamma kurser. Vid behov ges kurserna på engelska och kursplatserna är främst avsedda för doktorander i FoES. Dessa kurser är:

  • Energisystem
  • Vetenskapsteori, systemteori och tvärvetenskap
  • Metoder för tvärvetenskapliga energisystemstudier
  • Tvärprojekt inom energisystem
  • Praktisk tvärvetenskap inom energisystemområdet

Om möjligt är andra doktorander välkomna att delta i kurserna. Om du är intresserad, skicka ett mail till forskarstudierektor.

Kurserna genomförs genom ett antal obligatoriska möten och däremellan förväntas doktoranden genomföra självstudier. Kurstillfällena är förlagda på olika platser i Sverige, vanligtvis i lokaler med anknytning till de lärosäten och institutioner som ingår i FoES.

En kurskommitté utvecklar och följer upp kurserna och föreslår examinator för kurserna. Kurskommittén består av studierektor, seniora forskare från de projekt som ingår i FoES , samt en doktorandrepresentant från FoES. Ansvarig för kurskommittén är studierektor.

Kursplaner

Samverkansforum och ledning

Kansliet (även benämnt samverkansforum) har som uppgift att erbjuda aktiviteter för att underlätta tvärvetenskapliga lärprocesser.

Samverkansforum består av forumledning, vetenskaplig ledningsgrupp, kurskommitté, kurspaket, programgemensamma möten,och tvärmöten.

För mer information om forskarskolan och dessa aktiviteter, kontakta forumledningen/kansliet.

Relaterat innehåll

Energiforskning vid LiU